tévésmaci

Kígyóbűvölők

  • tévésmaci
  • 2020. május 9.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché világvárosi irodaházuk kényelmes izolációját időlegesen feladva a gelsenkircheni Lenin-szobor („Apám, úgy néz ki, mint a csepeli!”) avatására siettek Troché 1962-es fejlesztésű Austin Cambridge-ével, nos, mi még mindig a tévét bámultuk: a klasszikusok kiveszte utáni korszak klasszikusait.

Pénteken (10-én) egy egész estét fordíthatunk ilyesmire, még csak a csatornákon sem kell szörfölnünk hozzá. Este fél hétkor odaülünk remek barátunk, a Cinemax 2 elé, és csak a kultúrafogyasztásnak élünk. Öt perc múlva kezdődik ugyanis a Szombat esti láz. Persze tud itt mindenki mindent, John Travolta, fehér öltöny meg a gondosan belőtt séró, de álljunk csak meg egy szóra. A film 1977-ben készült, amikor Magyarország épp nézett ki a fejéből, hogy ennek sose lesz itt vége. De amikor a Corvin moziban szinte a világpremierrel egy időben bemutatták a nevezettel épp egykorú Csillagok háborúját, úgy, hogy a premier előtt két csávó behozott egy vetítőgépet a mozi térnek is beillő előcsarnokába, kifeszített egy vetítővásznat, s eladdig soha nem látott Coca-Cola-reklámokat vetített… aki ott volt, rájöhetett, hogy mégsem tart ez ám örökké. John Travoltának speciel hat évébe tellett, hisz a Szombat esti láznak csak a híre jutott el Magyarországra, a filmforgalmazás magasról tett rá, s aligha azért, mert féltek, hogy nem nézik majd elegen. A Keresztapának először a paródiáját lehetett látni a magyar mozikban (A keresztapa másik arca), a Szombat esti láznak meg a második részét (az 1983-as Életben maradni már simán ment a mozikban, mondjuk, pont két és fél évvel az amerikai bemutatója után. Ennyit a legvidámabb barakkról, ám ha maradunk a csatornánkon, 20.20-kor (mint régen Az Angyal kalandjai) kezdődik a Volt egyszer egy vadnyugat. Erről is tud mindenki mindent, de ön mikor látta utoljára? És a Dühöngő bikát? Mert az jön itt rögtön utána. Mindezzel csupán azt akarjuk mondani, hogy íme, megvalósult Tarantino legszebb álma, melyet Clarence vezet elő a Tiszta románcban: megnézni egyszerre három olyan filmet, amelyeket külön-külön már egészen biztosan láttál. A marha Clarence ezt egy Sonny Chiba Triple Feature keretei közt képzelte, s persze egy moziban, de így még jobb. Leszámítva mondjuk a Dühöngő bikát, mert az sajna vacak, de állítólag sokan szeretik. Különben is akciós Robert De Niro-hét van az áruházunkban, mint azt lejjebb látni fogják. Aki viszont nem vevő erre a maratonra, válasszon az HBO kínálatából, éjfél előtt valamivel kezdi a fő HBO Mel Gibson sokadik kis visszatérését a Kegyetlen zsarukkal. Hangulatos B film kicsit hosszúra nyújtva, tulképp szeretjük az ilyet. Vagy nézzék éjfél után az HBO 3-on a Stockholm című amerikai filmet, mely egy finoman szólva is problematikus bankrablásba bonyolódva tárgyalja a városról elnevezett tünetegyüttest: a magyar lakosság egy igen jelentős hányadának, esküszöm, kurva ismerős lesz.

Szombaton is magyar vonat tépi fel a kicinemaxolt éjszakát! Mielőtt teljesen elfelejtenénk, hogy Mészárosból van Márta is, a magyar filmművészet e különös és izgalmas asszonyának kései műve, az Aurora Borealis – Északi fény kerül terítékre negyed tizenegykor. Még az is lehet, hogy át sem kapcsolok tizenegykor az AMC-re, ahol pedig a kedvencemet adják, az Idegen arcokat, melyben a rohadt földön kívüli inváziós erők húznak ujjat brixtoni feka süvölvényekkel (élükön a szende fehér miss, Jodie Whittaker jár). Nyilván ráfáznak a sompolygásra. Kilenckor volt Macskajaj a Film Cafén, engem hidegen hagy (lásd a későbbiekben: hidegen hegy), de a jövő osztályvezető-helyettesei mindig nagyon szerették, s hát nekik is jár a szórakozás.

Vasárnap jön a sárkány! Vagyis megy, megy a maga útján. A Sárkány útja (eredeti kantoni címén, mint az köztudott: A dühöngő Sárkány átkel a folyón) este tíz után indul az AMC-n. Sárkány, sárkány, nem vagy te egy túl eredeti fickó, mert hova is vezet a te utad? Igen, Rómába, hogy ott jól elkalapáld Chuck Norrist, akiről később hidat neveztek el érthető okokból Magyarországon (a világ első folyami hídja, mely egy Auchan áruházba fut bele). De ha másfelől nézzük a dolgot, Bruce Lee mégis legyőzhetetlen volt, s csak rossz nyelvek szerint verték agyon egy kocsmában, hisz’ ugyan A volt egyszer egy… Hollywoodban Brad Pitt leveri, mint Zatoichi a poharat, de abban Sharon Tate is megússza, tehát minden fordítva van. Én mondjuk, simán fenn bírok maradni egy vödör grissinivel hajnali négyig, mert 3.50-kor kezdődik csak a Gépállat SC a Film+-on. Vinnie Jones adja benne az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, vagy valami ilyesmit. Erre mondják azt a Leeds United ultrái, hogy Sztanyiszlavszij akár meg se született volna. Azt se felejtsük el a pályája művészi korszakában Koltai Róberttel is forgató művésznek, hogy máig ő tartja a világ leggyorsabb sárga lapjának a rekordját, 3 másodperccel azután szerezte be (a Sheffield United játékosaként a Chelsea ellen), hogy útjára indult a pettyes.

Hétfőn sem zárjuk be a kaput a klasszikusok kora utáni klasszikusok előtt. Fél kilenckor Forrest Gump a Cinemax 2-n. Kilenckor Farkasokkal táncoló a Film Cafén. És visszatér a múlt héten e hasábokon jól kibeszélt Anthony Min­ghella és éppen a Hideghegyet vezeti elő éjfél után az HBO-n. Színes és szenvedelmes, minden benne van, ami a korszak nagy könyvében is, csak a lényeg szalad ki belőle valahol a hosszú úton. Ettől persze még érdemes megnézni, az ilyenekre szokás ugyanis azt mondani, hátha kedvet kap tőle a néző a regény elolvasására is. 23.20-kor a Cinemaxon Taxisofőr – mi szóltunk előre.

Kedden meg Szemtől szemben, igaz csak 1.40-kor az HBO-n. Szerintem ez a film egy tréfa, s az a legkínosabb benne, amikor a két vaddisznó összeröffen. De ha már itt tartunk, a napokban lett felirat a majsztrókám pályakezdő korszakának egy gyöngyszeméhez. A vége éppenséggel a Thiefnek is gáz kicsit, de az még határozottan film volt, s nem jégrövü, mint ez. Tévézzetek, jóemberek!

 

Figyelmébe ajánljuk