Tartalom

MaNcs 32. évf. 15. sz. (2020-04-09)

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Mikor és hogyan szabad nyitni: mennyit ér egy magyar élet?

Járvány és közgazdaság

Ha valamiben egyetért orvos és beteg, hívő és baloldali humanista, egy sor költő és politikus, az az, amit Andrew Cuomo, New York kormányzója és a járvány elleni harc egyik amerikai vezére a minap így fogalmazott meg: „Hamis a dilemma a népegészség és a gazdaság újraindítása között – senki se fog a kettő közt választani, de ha választani kell, én az egészséget választom. Az emberi életre nem lehet árcédulát ragasztani.”

Iványi Gábor

Publicisztika

A Veres-tenger hullámai

Járványnapló – a vírus idején az Oltalomban és egyházi intézményeinkben

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert Te velem vagy.” (Zsoltárok 23)

Takács Zsuzsa

Publicisztika

Apokalipszis

Járványnapló

Nem mondom, hogy ne lettek volna előjelei a végítéletnek.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Hosszú búcsúzás

Ha ez egy egotrip, akkor most magamról is szeretnék beszélni, de persze arról a káoszról is, ami miatt nem tudtam elhagyni Japánt a múlt héten. Harminchárom éves voltam, amikor idejöttem, azaz itt töltöttem az életem felét. Épp ma van az évfordulóm: április 6.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Paraván mögött

Még a kormánytól idegenkedő politikai közegekben is szokatlan virulenciát mutatott az elmúlt hetekben az az elmélet és magyarázat, miszerint a teljhatalomtörvény sürgősségi tárgyalásakor Orbán Viktor úgymond zseniálisan csapdába csalta az ellenzéket.

A szerk.

A szerk.

Legfeljebb majd zavarják

„A magyar járványügyi viszonyokat, azoknak a kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra” – üzente az „Operatív Törzs” hétfői sajtótájékoztatójáról a The New York Timesnak a magyar járványharcok 2. számú arca, Müller Cecília tiszti főorvos.

Belpol

Ki menti meg a dolgozókat?

Belpol

A lyukas mentőcsónak

Sok helyen leállt a termelés, egyes szektorokban hatalmas a visszaesés. A cégek megpróbálják megúszni a tömeges leépítéseket, ám állami beavatkozás nélkül százezreket fognak elbocsátani. Orbán mentőcsomagja elkésett és nem mindenkin segít.

Az önkormányzatok és a koronavírus-járvány

Belpol

Két tűz között

Pluszfeladatokat kaptak az önkormányzatok a járvány elleni védekezésben, a pénzt azonban egyelőre csak viszi tőlük a kormány. A hatékonyságot a kiszámíthatatlan információáramlás sem javítja.

Interjú

Belpol

„Orbán az eddigieknél is nagyobb ellenállásba ütközik”

Dobrev Klára EP-képviselő

A miniszterelnököt kicsinyes bosszú vezérli, amikor megpróbálja ellehetetleníteni az önkormányzatokat – véli a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, akivel ellenzéki együttműködésről, uniós válaszlépésekről és pártja válságkezelési javaslatairól beszéltünk.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Egy durva drágakő

Omara (1945–2020)

Oláh Mara talán a legismertebb magyar roma művész, mutatja ezt az is, hogy 2007-ben (egyedüli nőként) szerepelt a Velencei Biennálé roma pavilonjában, 2009-ben pedig a bécsi Mumok Gender Check című reprezentatív tárlatán.

Könyv

Könyv

Könyv

Honnan a bátorság?

Simone de Beauvoir: Mások vére

Beauvoir első regénye, A vendég nő (1943) Sartre, Olga Kosakiewicz és a saját szerelmi hármasáról szól, a Mások vére (amelyből Claude Chabrol 1984-ben dagályos filmdrámát rendezett, Hélène szerepében Jodie Fosterrel) háborús története sem nélkülözi a többszereplős érzelmi drámát, felmutatva, hogy nem függetleníthetjük magunkat a történelemtől. A könyv 1945-ben jelent meg (magyarul most először olvasható), de Beauvoir az események kellős közepén, 1941 októbere és 1943 májusa között írta.

Mit tesz a koronavírus a könyves szektorral?

Könyv

Raktári munkán

Bezárt könyvesboltok, elmaradt Könyvfesztivál és minden bizonnyal elmaradó Könyvhét, író-olvasó találkozók helyett Facebookon közvetített beszélgetések. Lehangoló képet mutat a könyves szektor a vírus árnyékában, és nagy kérdés, mi lesz, ha a járvány véget ér.

Interjú

Könyv

„A negyedik kör után”

Christopher Hampton drámaíró, rendező

Színpadra alkalmazta a Veszedelmes viszonyokat, aztán filmre is – ezért Oscar-díjat kapott. Ibsen Babaházát megrövidítette, a Hedda Gablert New Orleansba helyezte, Márai gyertyáit Jeremy Ironsszal égette csonkig a West Enden. Telefonon beszélgettünk vele.

Interjú

Könyv

„Másféle életritmus kéne”

Áfra János költő, műkritikus, szerkesztő

Kreatív írást tanít, a KULTer.hu alapító-főszerkesztője, az Alföld szerkesztője. Három verseskötet után a legújabb munkája egy Szegedi-Varga Zsuzsanna képzőművésszel közösen létrehozott kétnyelvű művészkönyv, melynek lapjain apokaliptikus víziók is megjelennek.

Zene

Lemez

Zene

36 év múlva

The Boomtown Rats: Citizens of Boomtown

Bob Geldof legnagyobb sikere 1985-ben a Live Aid szervezése volt, de arra már csak a nagyon öregek emlékeznek, hogy a hetvenes évek végén, a The Boomtown Rats együttes élén aratta első sikereit.

Lemez

Zene

A jövő csak emlék

Dua Lipa: Future Nostalgia

Korunk egyik legígéretesebb popdívája meglepő módon a Balkán mélyéről származik.

Dal

Zene

Terhelési próba

Bob Dylan: Murder Most Foul

„Murder most foul, as in the best it is” – a sor a Hamlet első felvonásának ötödik színéből való, Hamlet atyjának szelleme jellemzi így a saját halálát: „rút és erőszakos” halál (Arany fordításában), „gyilkosság, a legocsmányabb fajta” (Nádasdynál).

Interaktív
Színház

Színház járványidőben

Színház

Csak magamban tapsolok

Elérkezett, amiről mindig is álmodtunk. Nem ül be elénk, nem köhög mögöttünk senki, ingyen van a színház. Megvalósult a kulturális paradicsom vagy csupán kétségbeesett próbálkozások a pótolhatatlan pótlására? A reformok korát éljük vagy olyan válságot, amelyet sosem fog kiheverni a magyar kultúra?

Gasztro
Lokál

A járvány környezeti hatásai

Lokál

Tisztábban látunk

A koronavírus-járvány nemcsak az életminőségünket, de a környezetünk állapotát is megváltoztatja. Lehet, hogy ezek a hatások átmenetiek lesznek, ám annál tanulságosabbak.

Bécs okosvárosa: Aspern Seestadt

Lokál

„Mi vagyunk a kísérleti egerek”

Hét éve még egy elhagyatott reptéri leszállópálya terült el itt, ma Európa legnagyobb városfejlesztési projektje épül Bécs északkeleti részén.

Álom és valóság az újpalotai lakótelepen

Lokál

Fapados mennyország

Negyvenöt évvel ezelőtt fejeződött be Budapest történetének egyik legnagyobb népjóléti intézkedése, az újpalotai lakásépítés. Öt év alatt több mint 15 ezer lakás épült az egykori túlnyomórészt mezőgazdasági területen, a projektet eleinte nem is nevezték lakótelepnek. Úgy gondolták, új várost építenek.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Az érdekes torzszülött

Dan Gilroy: Velvet Buzzsaw

Már a 2014-es Éjjeli féregben is az ábrázolás etikai kérdéseivel foglalkozott Dan Gilroy, meglehetősen zavarba ejtő módon.