Megállt az ügyfélkapu, kiborultak a könyvelők

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. január 20.

Interaktív

A KAÜ megállása képletesen akkora kárt okoz, mintha az ország összes járműve megállna néhány órára, az elektromos rollerig bezárólag.

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) az összes közigazgatási szolgáltatás alapja, ennek működése nélkül minden leáll, ideértve a napi sokmilliárdot hozó adórendszert. Ez főleg az egyik fontos adóbevallási napon bír különösen nagy jelentőséggel (január 20). – idézi a A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményét az MTI.

Mint írják, a KAÜ megállása képletesen akkora kárt okoz, mintha az ország összes járműve megállna néhány órára, az elektromos rollerig bezárólag.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már korábban javasolta a NISZ Zrt és az IDOMSOFT Zrt vezetői számára, hogy alkalmazzanak az informatikában csak "redundanciának" hívott közismert megoldást: legyen tartalékrendszer. Ezekre a felvetésekre még válasz se jött. – írják.

Ezek alapján, és a NISZ Zrt-től ma telefonon kapott kitérő válaszok alapján az feltételezhető, hogy nincs is terv a KAÜ tartalékrendszerére, de más hasonló rendszereknél sincs semmilyen redundancia, a működési hibákat minden érintett tehát még jó sokáig "élőben" fogja tapasztalni.

Az adózás rendje egyébként mentesíti a határidő alól az adózókat az ilyen üzemszünetek esetére, amely a NAV szerint január 20-án kezdődött és 13:46-kor véget is ért, ami sajnos nem igaz. A KAÜ a jelen közlemény közzétételekor is hibajelenségeket produkál, így nem tudja ellátni a feladatát, így a mentesülés vélhetően vonatkozni fog rá.

Ráadásul az, aki másnap szabadságra ment volna nem számolhatott a KAÜ hibájával. Az állami informatika ilyen hibái megengedhetetlenek! – zárják soraikat.

Figyelmébe ajánljuk