tévéSmaci

Saskeserű

  • tévésmaci
  • 2018. október 6.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché haditechnikát szállítottak a Szovjetunióba, az mindig szopás volt. Lengvidzs, üvölt a konyháról a tánctanárom, de tényleg nincs erre alkalmasabb kifejezés, tán csak az überbráner, de azt mégsem írja le az ember. Kellemetlen? Kényelmetlen? Sorozatosan kellemetlen? Nehéz? Nehézkes? Nem festik le azt mérhetetlen szenvedést, amit egyfelől a széles nyomtávú vasúti pálya, másfelől Ómafa vezetői ambíciói okoznak. Kimegy az ember, közelebbről Sztupa, Troché és Ómafa Budaörs vasútállomásra, s már a rakodórámpa mellé felsorakoztatott pőrekocsik látványától dob egy hátast. A technika meg ott várakozik, hogy földzsaljon rá, irányítókabinok (nagy, zöldre kent ablaktalan lakókocsik), közönséges teherautók (csőrös ZiL), kevésbé közönséges teherautók (nyerges ZiL), meg az anyám kínja és még a hadtáp is. Ómafa mint valami motoros Napóleon kipattan a rámpára, s elkiáltja magát, kötözők balra, őrök jobbra. Sztupa, Troché, ti kötöztök, én adom az őrséget. Mármost a kötözés úgy megy, hogy ezeknek a pőrekocsiknak az oldalán vannak ilyen kisebb-nagyobb fülek. Érkezik feltekerve valami ménkű vastag hengerelt fémhuzal, simán elmenne betonvasnak is, beszarsz, mire átvágod, de átvágod, mert ezzel kötöd – háromszorosan – oda a technikát a kocsihoz. Átfűzöd egyszer a kocsi tengelye és a fül között, aztán még egyszer, bevágod középre a kispajszert, s tekered, tekered, egész addig, amíg meg nem spannoltad, s olyan feszes és szoros, mint a lengvidzs. Ezt egy szimpla ZiL-nél megcsinálod négyszer. Szóval elvagy vele egy darabig, addig Ómafa őrt áll, meg ne rohanjanak a budaörsiek, a béke barátai. De mondjuk, túl vagy rajta, s az egész hóbelevanc elzötyög veled Záhonyig. Ott leszállsz, szétvagdosod az egészet, a vas mehet is a MÉH-be, nem jó már semmire, Ómafa silbakol, nehogy csapra verjenek, a technika meg átmegy a széles tengelytávú vasúti szekerekre, lehet megint lekötözni: mondtam én, hogy szopás.

Pénteken (7-én) a régi nagy levegőjű, de főként ájtatos semmitmondás barátai ünnepelhetik a Duna tévén esti negyed tizenegykor a Veronica kettős életé­vel nemzetközi babérokra törő Krzysztof Kieślowskit. Nekik legyen mondva. A Film Mánián kilenckor elkezdett 1984 meg senkinek, mert ahhoz nem kell bekapcsolni a tévét itt.

Szombaton éjfél után szólítják A vád tanúját az HBO-ra. 2016-os modellről beszélünk, brit, kétrészes, televíziós, remek színészekkel, kevéssé emlékezetesen, némileg túl is tekerve, de akkor is.

Vasárnap este tízkor az RTL II tolja a Veszélyes kölyköket, ami ugyan kész röhej, Michelle Pfeiffer karatéjos mozdulatokkal szédíti a gettóiskola kapucni alól sandító népét, meg effélék, de hát ott van öreg barátunk, Coolio (feat. L.V.), és még ebből is paradicsomot csinál. De olyat, hogy még Coolio Iglesias is megnyalná utána mind a tíz ujját, réggijét.

Hétfőn éjjel egyig kell várni, hogy egy igazán mély műalkotást tekinthessünk meg: A mélység kalandora is természetesen a Film Mánián lesz. Bizony ám, Kusztó kapitány!

Kedden csak a szokásos: Négy esküvő, egy temetés a Film Cafén, kilenckor.

Szerdán jön a navajo harmadik: Navajo Joe, persze a Film Mániára Sergio Corbucci 1966-os tollából.

Csütörtökön megint Michelle, most A sebhelyes­arban a ViaSat3-on. Ne tévézzenek, keressék fel személyesen Michelle Pfeiffert!

Figyelmébe ajánljuk