Snoblesse Oblige 2022/30.

  • Narancs
  • 2022. július 27.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Hanem ez így nem járja, / Ártatlant nem küldünk máglyára. / Ma sem, amikor az ajtókat nem kilincsek nyitják, / Csak hovatartozások. / Beülök egy moziba, mint mások, / De nem a filmet figyelem. / Az a szó kell, hogy kegyelem.”

(Újfalusi Kata: cím nélkül)

július 29., péntek, 14.00: Himmel und Hölle – kiállítás

Személyes indíttatású, mégis társadalomkritikai hangvételű installációk, képek, videók Gőbölyös Lucától. Címadó munkája magyarul azt jelenti, Menny és Pokol, míg németül ez az ugróiskola neve. A 2015-ös menekültválság inspirálta a munkákat, amelyek ezekben a percekben is aktuálisak, hiszen a főváros utcáin nap mint nap találkozunk a szomszédban zajló háború által földönfutóvá tett embe­rekkel. A meghosszabbított tárlat július 30. estig látható, aztán a klub nyitása, szeptember 1. után ismét. (Fészek Klub, Bp. VII., Kertész u. 36.)

 

július 29., péntek, 18.00: TeatRom – roma összművészeti fesztivál

A rendezvény idei kiadása nyolc napon át nyújt művészeti élményeket Borsod megye legszegényebb településein élők számára az Utcaszak szervezésében. Augusztus 6-ig több miskolci szegregátumba (köztük Lyukóbánya, Tetemvár, Számozott utcák, Bábonyibérc) és négy településre (Hernádszent­andrás, Homrogd, Csenyéte, Gadna) jutnak el programok. A helyi amatőr színházi csoportok előadásai mellett többek között látható lesz Oláh József és az M’n M zenekar, a Romano Drom, a Bélaműhely Karmesterjátéka, a Független Színház Magyarország bemutatója, a Kugler Art Szalon kiállítása, az Élőkép Színház utcaszínháza, Paprikajancsi Bábszínháza és a What SAP nemzetközi projekt záró előadása. Ugyanitt készség- és képességfejlesztő zenei, cirkuszi és színházi műhelyek várják a fiatalokat. Szilvási István élő bejelentkezéseiben az események a Dikh online felületein is követhetők lesznek. A roma holokauszt, a Pharrajimos emléknapján, augusztus 2-án délután pedig a roma művészeté lesz Miskolcon a Szinva terasz és az ikonikus Helynekem. (teatrom.hu)

 

július 29., péntek, 19.00: Fajankó – ősbemutató

Németh Nikolett drámájának ősbemutatójával kezdődik, és augusztus 6-ig tart; a 32. FÜGE Produkció és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készülő előadást Kovács Dániel Ambrus rendezi. Az ország egyetlen, független, innovatív és nemzetközileg is elismert, tavaly nulla működési támogatásban részesülő nyári színházi fesztiválon 8 helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 32 friss, a körülöttünk zajló történésekre reflektáló produkcióval várja a közönséget (thealter.hu). (Régi Zsinagóga, Szeged, Hajnóczy u. 12.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk