Snoblesse Oblige 2023/17.

  • Narancs
  • 2023. április 26.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Koncertezik egy falusi csűrben anyám, / nemcsak nekünk, nagyanyáméknak is zenél, / és ezt onnan tudom, hogy soha nem dúdol / közben, nem is mosolyog.

(Markó Béla: Szimfónia)

péntek április 28. 16.00 Akkor és most: Rajzold meg a villa alaprajzát 1:1-ben! – családi foglalkozás

A Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi Budapest építészeti gyerekfesztiválját: az ArchiKids_VárosÁlmodókat, amelynek nyitóeseményén egyéni és csoportos feladatokkal és játékokkal keresik a választ arra a kérdésre, hogyan lehet partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában. Az első alkalommal azt nézik meg, hogyan változott a helyszínül szolgáló villa az elmúlt száz évben. Somogyi-Rohonczy Zsófia és Gyárfás Eszter vezetik a foglalkozást.

(Kortárs Építészeti Központ, Bp. XI., Bartók Béla út 10–12.)

 

péntek április 28.  20.00 Nico Morelli Trio – koncert

Camillo Pace basszusgitáros és Mimmo Campanale dobos közreműködésével a trió a 20. század eleji francia zeneszerzők harmóniáját ötvözi az afroamerikai dzsesszmesterek által kreált virtuóz dallamokkal. Nico Morelli kompozíciói a lírai délolasz tájakra repítik a hallgatót a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a JazzFest Budapest keretében.

(Mixát Stage, Bp. VIII., Krúdy u. 7.)

 

péntek április 28.  20.00 Párniczky Quartet – koncert

Párniczky András 2016-ban azért alapította a zenekarát, hogy Bartók Béla darabjaiból készített átdolgozásait improvizatív körítéssel szólaltassa meg a fúvós hangszereken játszó Bede Péter és a bőgős Ajtai Péter társaságában. Most egy új repertoárral, Szabó-Sipos Ágoston dobossal kiegészülve a modern kamaradzsessz, a kortárs és a népzene elemeit keverik szabadabb keretek között.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

péntek április 28.  20.45 Az én XX. századom

A XX. századdal egyszerre érkezik Magyarországra Dóra és Lili, az egymástól csecsemőkorukban elválasztott ikerpár. A szélhámosnő és az anarchista egyszerre szállnak le az Orient Expressről, és továbbra sem találkoznak, de Z. úr, a különös arisztokrata számára együtt jelentik a Tökéletes Nőt. Enyedi Ildikó filmje 1989-ből a Magyar alkotások a rendszerváltás időszakából sorozatban Dorota Segda és Oleg Jankovszkij főszereplésével. Másnap ugyanebben a tematikában Tarr Béla Kárhozat című filmje látható.

(Cirko-Gejzír, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓ HELY!

szombat április 29. 10.00 Fototaxis 2 – no/

body/nem/test – női testképek kiállítás

A 2019-ben indult, a fiatal fotósgenerációt bemutató kiállítássorozat idei válogatásában olyan női alkotókkal találkozhat a közönség, akik kifejezetten a női testtel, annak reprezentációjával, biológiai és társadalmi észlelésével foglalkoznak. Bede Kincső, Bilak Krystyna, Kis-Kéry Anna, Szombat Éva, Simon Zsuzsi, Lázár Eszter és Nagy Iza képei május 7-ig láthatók a VEB2023 programján. A kiállítás kurátora: Gerhes Gábor képzőművész, egyetemi oktató. Mivel a kiállításon szereplő művek meztelenséget és szexuális tartalmakat is ábrázolnak, megtekintését 18 éven felüliek számára ajánlják!

(Csikász Galéria, Veszprém, Vár u. 17.)

 

szombat április 29. 12.00 33. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

A nemzetközi filmfesztivál lezajlott, ezután két napig a közösség­építésé, a filmes műhelyeké és koncerteké a porond. Játszik a Miqué Montanaro kamarazenekar, lesz májusfaállítás és Újfalusi Péter land art és tűztáncolás. Regisztrálni a mediawavefestival.hu oldalon lehet.

(Ravazd, Őrhegy-udvarház)

 

szombat április 29. 18.00 ZULI (EGY), Marwa Belhaj Youssef (TUN), Big Murk (JOR) és sokan mások

A SCENE س közösségi projekt befutott és feltörőben lévő arab zenekészítőkre fókuszáló estje, számos egyiptomi, jordániai, tunéziai és mellettük jó néhány magyar fellépővel. Előnyben az elektronikus tánczene izgalmasabb, kreatívabb oldala.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

szombat április 29. 21.00 JÜ – koncert

Különböző zenei kultúrákon alapuló experimentális rockzene, szabadzenei improvizáció és sámánisztikus révület Hock Ernő basszusgitáros, Mészáros Ádám gitáros és Miklós Szilveszter dobos előadásában. A koncert után CORD tematikus szettjére lehet táncolni nagyot.

(Grand Café, Szeged, Deák Ferenc u. 8.)

 

vasárnap április 30. 11.00 Utopia

A Flying Data Kollektíva neofuturista részvételi színházi előadása, avagy repülés drónokon 2073 Budapestjére, amely akkorra már Egalitárius Ökovárosként működik. A részvételi színházi előadáson az egyenlőség és a társadalmi igazságosság világába repülünk. A szuperoptimista előadást Nina Kov rendezte a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Ismétlés 14, 16 és 18 órakor is. Aztán másnap is látható 14, 16 és 18 órától is.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

vasárnap április 30.  14.30 Balkán Union – koncert

A Tóth Bagi Csaba bluesgitáros alapította, kelet-európai hagyományokat őrző zenei csoport friss zenei anyaggal és megújult formációval lép a JazzFest Budapest szabadtéri színpadára. A doboknál Kertész Ákos, basszusgitáron Má­thé László játszik, Básits Branka énekel és Eredics Dávid szaxofonozik. Utánuk a Nagy János Trió és a Sárik Péter Trió lép fel, sőt lesz egy gála is. Lehet táncolni az utcán.

(Madách tér, Bp. VII. ker.)

vasárnap április 30.  19.00 Roncsderbi

Szomjas György filmje 1992-ből a Magyar alkotások a rendszerváltás időszakából sorozatban. A színhely egy lerobbant lakótömb a VIII. kerületben, amelynek központja a Gólyának nevezett kocsma és környéke, ahol az emberek összejönnek, isznak, aztán hazamennek, és hülyeségeket csinálnak rendszeresen. Szirtes Ági, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Bánsági Ildikó, Szőke András, Andorai Péter és sokan mások láthatók a vásznon. Grunwalsky Ferenc volt az operatőr. Nagy idők voltak azok.

(Cirko-Gejzír, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓ HELY!

hétfő május 1. 18.00 Radics Béla, a meg­átkozott gitáros – premier előtti vetítés

A dokumentumelemekkel átszőtt zenés, életrajzi film hőse a „magyar Jimi Hendrix”, a 60-as, 70-es évek magyar rockzenei világának kultikus figurája. A film közel húsz magyar és nemzetközi slágert tartalmaz, ami egyedülálló a magyar filmek történetében. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film rendezőjével, Klacsán Gáborral, és Rák Zoltán főszereplővel. De ott lesz Alapi István gitáros is, aki rövid bemutatót tart Radics eredeti gitárján.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

hétfő május 1. 20.00 Remény panzió – bemutató

Dokumentarista előadás, amelynek fókuszában alulról jövő kezdeményezések képviselői, motivációi, sikerei vagy kudarcai állnak. Nem csupán a személyes történetek, de azok megélői is főszerepet kapnak az előadásban, rajtuk keresztül próbálja a panzió személyzete megérteni, hogy hol találni a reményt manapság, hogy egy napon visszatérhessenek hétköznapi munkájukhoz: a színházhoz. A Stereo Akt új produkciója a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓ HELY!

kedd május 2. 19.00 Béranyák

A tavalyi Anyacsak1 című, a szülővé válási tabukról beszélő színházi fesztivál után itt a második kiadás. Az e napon kezdődő CSET Fesztivál (Család–Egyén–Társadalom) tágítja a perspektívát. A meghívott színházi előadások mellett kiemelten fontosak a zárt műhelymunkák és a nyilvános beszélgetések, a találkozási lehetőségek. Földrajzilag is tágul a horizont: a fővárosi színházak mellett vidéki partnereket is hívtak, és a hazai munkák bemutatása mellett nemzetközivé szélesítik a programot. A Vígszínház vendégelőadásával nyitnak, amelyet Czukor Balázs rendezett. Infó: juranyihaz.hu/hu/hir/csetfeszt.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓ HELY!

kedd május 2. 19.00 Szépséges Mezőség – bemutató

A Duna Művészegyüttes továbbra is az egy-egy tájegységre fókuszáló műsorszerkesztési elvet követi. Leg­újabb bemutatójuk az erdélyi Mezőség népművészetére, tánc­hagyományára összpontosít. De vizsgálják a magyar, román, cigány és szász kultúra összefonódását és kölcsönhatását is, amely által különösen gazdag tánc- és zenekultúra jött létre. A rendező Juhász Zsolt, közreműködnek: Navratil Andrea énekes, Tóth Károly színész, Barcza Zsolt, Árendás Péter zenészek és a Göncöl zenekar. A bemutató a Liszt Ünnep keretében valósul meg, és másnap is látható.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd május 2. 20.00 Simon Phillips: Protocol V. – koncert

Egy több mint négy évtizede játszó, precíz és érzelmes, legendás dobos és egy lemez. A Protocol első kiadványa 1989-ben jelent meg, a legutóbbi pedig tavaly, és ezt mutatja most be Ernest Tibbs basszusgitáros Otmaro Ruíz billentyűs, Jacob Scesney kürtös és Alex Sill gitáros társaságában. A Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségének csak élveznie kell.

(Eiffel Műhelyház, Bánffy Terem, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

szerda május 3. 18.00 Az év légiutas-kísérője – könyvbemutató

Darvasi László novelláskötetének bemutatója. Darvasi László évtizedek óta az egyik legjobb elbeszélő, Az év légiutas-kísérője pedig humoros és komor mesterműveket tartalmaz. A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hatvanéves írót az Egyetemi Tavasz programsorozaton. A szerzővel Balog József beszélget.

(Grand Café, Szeged, Deák Ferenc u. 8.)

 

szerda május 3.  18.00 Back Pack Mini

Jónás Vera, Halas Dóra és a Soharóza énekesei hosszú hónapokon át tanulmányozták a saját személyes családi örökségüket. Fókuszált beszélgetéssel, sokszor családtagjaik bevonásával, a Covid alatt is. Közösségi zeneszerzési módszerekkel öntötték formába az új előadást, amelynek zenei anyaga és narratívája a hátizsák címet kapta, és most bemutatkozik a CSET Fesztiválon is. A részvétel ingyenes. Esőhelyszín a Jurányi Ház színházterme.

(Mechwart liget, Bp. II. ker.)

 

szerda május 3.  20.00 Otthon – ULE 10. szülinap

„…bármi is történik a nagyvilágban – bármit fedeznek fel, hoznak létre, és bármiért harcolnak körömszakadtáig – végül, így vagy úgy bekerül a házunkba” – írja Bill Bryson az Otthon – A magánélet rövid története című művében. Ezen alapvetés szellemében a próbafolyamatra jelentkező résztvevők hasonló, a lakhatás és az otthon fogalmaival kapcsolatos gondolatain alapulva jött létre a közösségi színházi előadás az Utcáról lakásba! Egyesület születésnapi rendezvénysorozata keretében. Az előadás után beszélgetés a résztvevőkkel és az ULE munkatársaival.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

szerda május 3.  20.00 Wörk Projekt – koncert

Ez nem egy zenekar, hanem egy zenei kísérlet. Nagy Ádám zeneszerző, a Roy és Ádám Trió gitárosa zenésztársai buzdítására elővette a fiókba süllyesztett szerzeményeit, és 2015-ben lemezt csinált belőlük. Most a második lemezének anyagát adják elő Borlai Gergő dobossal, Yolanda Charles brit basszusgitárossal, dr. Szentpáli Roland tubaművésszel, Szirtes Edina „Mókus” hegedűssel, Weisz Gábor szaxofonossal, Csapó Krisztián harsonással és Pecze Balázs trombitással.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)  OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓ HELY!

csütörtök május 4. 19.00 Jasna Jovićević Quinary és Tara Fuki – koncert

Két csoda egy csapásra a JazzFest Budapest programján. Az első konceptuális programzene vonósnégyesre, szaxofonokra, basszusklarinétra, fuvolára, tamburára és énekhangra Jasna Jovićević, Filip Krumes, Rastko Popović, Pavle Popović és Milan Nikolić előadásában. A másik pikáns és egyedi, közös improvizációkra épül, különböző zenei stílusok reflexióival gazdagítva, távoli tájak ízével, a női belső világ erejével Andrea Konstankiewi­czová és Dorota Barová csellósok és énekesek előadásában.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

csütörtök május 4.  19.30 A romantika géniuszai

A MÁV Szimfonikus Zenekar és a Cziffra György Fesztivál közös hangversenyén elhangzik: Berlioz Római karneváljának nyitánya, Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Berlioz Fantasztikus szimfóniája. Egy igazi világsztár, Charles Dutoit vezényel, zongorán közreműködik Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, a Zeneakadémia docense.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök május 4.  20.00 Mariana Mazú – koncert

A tangó sokkal több, mint egy tánc, vallja az argentin énekesnő, aki első albuma (La bella indiferencia) megjelenése után hamar az érdeklődés középpontjába került. Ebben az évben meg már a második európai turnéjára indul a norvég hegedűs, Karl Espegard alapító tag és a honfitárs zeneszerző-gitáros Leonardo Andersen minden bizonnyal kellemes társaságában.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

Kedves Előfizetőink!

A programajánlóban  megjelöltük azokat a helyszíneket,  ahol érvényes a Magyar Narancs Olvasókártya. Kérjük azonban, hogy a kártya elfogadásának feltételeiről minden esetben érdeklődjenek az adott intézménynél.

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk