Tartalom

MaNcs 35. évf. 17. sz. (2023-04-26)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Visszadobta kenyérrel

A Sándor-palota megvédte a magyar népet. De nem! Nem is a derék palota védte meg a magyar népet, hanem maga Novák Katalin személyesen. Kitől védte meg, muszkától, ukrántól, Brüsszeltől? A magyar kormánytól. De nem! Nem is a kormánytól, hanem önmagától: a népet a néptől.

A szerk.

A szerk.

A kezes bíróság

A minap az Alkotmánybíróság megint elhessegette a küszöbéről a CEU-t. Ez volt a testvérek közt is negyedik alkalom, amikor az AB nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván semmi szín alatt foglalkozni ezzel az üggyel, amelynek méltányos, igazságos és logikus megoldása aligha lehetett volna más, mint annak a kimondása, hogy az ún. lex CEU, az egyetem elüldözése ellentétes volt a magyar Alaptörvénnyel.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

A Gólem életre kelt

Az MBH Bank születésnapjára

Mire megszoktuk az újonnan kreált pénzügyi konglomerátumra a Magyar Bankholding elnevezést, már el is felejthetjük, a régebb óta belénk ivódott MKB és Takarékbank nevekkel együtt. A Budapest Bankra pedig lassan már nem is emlékszünk: azt már egy évvel ezelőtt bekebelezte a csak most nevét vesztő MKB. Április 30-án a takarékszövetkezetekkel és az FHB-val felhizlalt Takarékbank-csoportot is elnyeli a kisgömböc, az így létrejövő nagybank pedig MBH Bank Nyrt. néven működik tovább.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2023/17.

Malina János zenetörténész olvasói levele Schiff András lemezéről és az erről szóló kritikánkról

Belpol

Interjú

Belpol

„Inkább mérsékelt reformernek mondanám”

Perintfalvi Rita teológus Ferenc pápáról és a Magyar Katolikus Egyházról

Ismét Budapestre látogat Ferenc pápa, akinek az üzeneteit a Magyar Katolikus Egyház csupán szelektíven hallja meg. Mi az a politikai kereszténység, fenntartható-e a cölibátus, és mitől fogadta újonnan a szívébe a fideszes szélsőjobb a „demens vénember” szentatyát? Az egyházon belüli zaklatásokat kutató teológust kérdeztük minderről.

Magyarország a kábítószerek fogságában

Belpol

Csak a korbács

Arról, hogy növekszik-e a drogfogyasztás Magyarországon, melyik kábítószeré, mennyivel, és hányak éle­tét teszi tönkre a szerhasználat, legfeljebb sejtéseink lehetnek. Az Orbán-kormányok módszeresen leépítettek minden ezzel és az ártalomcsökkentéssel foglalkozó intézményt és kezdeményezést, három éve pedig már drogstratégiája sincs az országnak.

A svájci farkas ügye: rendszerhiba vagy a nagy számok törvénye?

Belpol

Ez meglőtte, az hazavitte

Háromszor annyi sportvadász van ma Magyarországon, mint a hatvanas években, s a számuk évről évre nő. A tanfolyamokon a NER-lovag mellett 17 éves gimnazista és természetjáró informatikus is ül. Vajon mi történne, ha ezt a sportot betiltanák?

Külpol

Mire jók az Oroszország elleni szankciók és mire nem?

Külpol

Présidő

A magyar kormány óriásplakátokon hirdeti, hogy az Orosz­ország elleni szankciók nem működnek, de ez nem igaz. Az orosz gazdaság valóban elkerülte a látványos összeomlást, de hosszú távon a Kreml mozgástere egyre korlátozottabb, ami pedig a háború alakulására is hatással lehet.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Tele van csodákkal”

Paul Weisz-Carrington grafikus-festő

Leonora Carrington, a szürrealista festőnő szürrealista regénye, A hallókürt első magyar kiadása hamarosan megjelenik nálunk is. Ennek apropóján beszélgettünk a szerző fiával, a könyv illusztrátorával a többi közt arról, hogy milyen egy Európából menekült, keresztény-zsidó művészcsaládban felnőni az 50-es évek Mexikójában.

KÖNYVMELLÉKLET - A Jung-összkiadás aktualitása

Könyv

Emberi fény

Lassan teljessé válik Carl Gustav Jung műveinek több mint húszkötetes összkiadása a Scolar Kiadónál. A vállalás nagyságát mutatja, hogy a sorozat első tagja 2003-ban jelent meg, az utolsó pedig 2027-ben kerül majd az olvasók elé.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A retró mint korstílus

Czene Béla és Mácsai István festészetéről

A félmúlt festői, félig elfeledve. Nagy kérdés, hogy valóban van-e mit rehabilitálni, és mindehhez elég-e meglovagolni a Kádár-nosztalgiát.

Kritika

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Kritika

Mindenen túl

Leonora Carrington: A hallókürt

Alig tudunk felsorolni olyan ismert regényeket, amelyeknek idős nő a főszereplője.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Kritika

A kegyetlenség iskolája

Bodó Béla: A fehérterror

A történelmi Magyarország összeomlása után az egymást követő hatalomváltások rendkívüli indulatokat hoztak a felszínre.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Kritika

Ölni vagy szeretni

Aaron Blumm: Ki ölte meg a Török Zolit?

A címben feltett kérdésre ki-ki másként fog válaszolni. Aaron Blummnak (akinek a polgári neve nem titok – Virág Gábor –, és a Vajdaságban él) sikerült egy teljesen egyedi könyvet előállítania, amelynek mindegyik – kereken 500 – példánya unikális.

Színház

Kritika

Csupa áldozat

Médeia

A Médeiát Kr. e. 431-ben mutatták be először Athénban és csúfosan megbukott, indítja útjára a monodrámát Karsai György, a magyar klasszika-filológia, színháztörténet és irodalomtörténet professzora. Rövid ismeretterjesztő kiselőadást tart a dráma hátteréről, egyebek közt arról, hogy hőseink hogyan szerezték meg az aranygyapjút Peliász király számára. Beszéde kihangosítva szól a fogadótérben, és akkor is, amikor a nézőtéren elfoglaljuk a helyünket.

Lemez

Kritika

Séta a múzeumban

John Foxx: The Arcades Project

„Az engedelmes zene a legunalmasabb a világon” – nyilatkozta nemrég az idén 75 éves John Foxx.

Tévésorozat

Kritika

GeneFizz

Florida Man

Ki mondta, hogy véget értek a 70-es, 80-as évek?

Színház

Interjú

Színház

„Béke van”

Sebestyén Aba színész, rendező

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagjával a társulat helyzetéről, a Yorick Stúdió működéséről, a román színházi hagyományokról és a legújabb rendezéséről beszélgettünk, de szóba került az elmagányosodás, a hit és a múlt feldolgozhatósága is.

Film

Interjú

Film

„Ő csak fülelt”

Paula Kahumbu etológus-természetvédő  

Az elefántok titkai című négyrészes dokumentumsorozat élőhelyeik szerint mutatja be az elefántokat. Interjúalanyunk a Wildlife Direct vezetője, az egyik legismertebb afrikai természetvédő, aki több mint harminc éve foglalkozik az állatokkal, a sorozat elkészítésében pedig íróként és műsorvezetőként is részt vett. A klímaváltozásról, Attenborough-ról és persze az elefántokról kérdeztük őt.

tévésmaci

Film

Perecet égy, jó lovam!

Amikor Sztupa és Troché sellőkkel szeretkeztek, szerelem volt az a javából, nem lehetett megszökni előle, elébe kellett inkább menni.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

A diplomata

A politikusokban az a legjobb, hogy szépek.

Visszhang: könyv

Visszhang

David Dolenský: Erdő­járó Rúfusz

A természetjárás egyszerre kaland, felfedezés és kikapcsolódás, ehhez csinál kedvet ez az egyszerű történet, amely a cseh szerző saját festett illusztrációival együtt kel életre.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Kedves Edward

A gyász olyan témája a filmeknek/sorozatoknak, amelyről nagyon nehéz kijelenteni, hogy Jolly Joker lenne, mégis az.

Visszhang: könyv

Visszhang

Linn Skåber

A szél most a legigazabb – Időskori monológok

A betegápoló túl durván törli ki a rá bízott beteg fenekét, hülye helyzet, mindenki szarul érzi magát.

Zene
Interaktív
Lélek

Gyógyulás és trauma a zárt osztályokon

Lélek

„Valóságérzékelése megváltozott”

Más európai országokkal összevetve a hazai pszichiátriákon kiugróan magas a zárt osztályon kezelt betegek aránya, noha a pszichiátria világszerte az emberarcúbb ellátási formák felé tart. A zárt kórházi ajtók mögött még mindig előfordulnak visszaélések.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Albánia bronzkora fehér folt volt”

Gyucha Attila régész és William A. Parkinson múzeumi kurátor Európa első királyairól

Különleges kiállítás nyílt márciusban a chicagói Field Museumban: a tárlat 11 kelet- és délkelet-európai ország régészeti örökségét mutatja be az újkőkortól a vaskorig. A páratlan eseményt a békéscsabai származású Gyucha Attila, a University of Georgia professzora és William A. Parkinson, a Field Museum kurátora álmodták meg.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

A Karolina úti buszvégállomás  

Az 1932. január 25-én indított 12-es busz a Boráros tértől a Vígszínházig közlekedett a Nagykörúton, vagyis olyan útvonalon, ahol akkor már több mint negyven éve villamos is járt.