Snoblesse Oblige 2023/28.

  • Narancs
  • 2023. július 12.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Vattacukor hőség az utcán, minden / áttetsző, olvadékony. / Fagylalt folyik, hideg gyöngycseppek / égnek izzadt bőrön, ingek tapadnak.

(Rakovszky Zsuzsa: Napforduló)

 

péntek július 14. 16.30 Kanizsa Big Band – Fatemplom Fesztivál – nyitókoncert

Július 14. és 16. között rendezik meg az idei Fatemplom Fesztivált, mint minden évben a templom felszentelésének évfordulója alkalmából. Az őrségi településen ismét szabadtéri és templomi zenés programok, világi és egyházi előadások váltják egymást. Fellép többek között Vecsei H. Miklós és a QJÚB, a Muzsikás, Berecz István, Lackfi János, a Kaláka, Rátóti Zoltán, Lovasi András, a Laposa Julcsi Band, valamint az Eucharist és Mező Misi. Részletek a fatemplomfesztival.hu oldalon.

(Magyarföld)

 

péntek július 14. 17.00 100 év meséi – park- és színháztörténeti séta

A tavaly 100. születésnapját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad és a Budastep sétáján megismerhetjük a park és a színház történetét, a fák titkait, a környék pletykáit, vagy éppen azt, hogy miért két külön épület a városmajori templom és a tornya. És megnézhetjük a régi mozivetítőt is.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

péntek július 14. 19.00 Klein Judit és a Haverim – koncert

Autentikus zsidó zenei gyökerekből fakadó muzsika, megspékelve keleti és szefárd-ladino dallamokkal. Klein Judit énekes, Neumark Zoltán zongorista, Nagy Péter klarinétos, Mezei Gábor harmonikás, Fehér Ernő nagybőgős, Zsoldos Gábor dobos összekötik a különböző földrészek zenéit, ez alkalommal odafigyelnek a hagyományos zsidó zene és a mai modern, swinges hangzás közötti átmenetekre is.

(Spinoza-ház, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

péntek július 14. 19.00 Tommy Vig 85! – születésnapi koncert

Rendhagyó koncertre készül az egykor csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban is sikeressé lett dzsesszdobos. Egyedi zenei világa a kortárs, a klasszikus és a dzsesszmuzsika elemeit ötvözi. Ezúttal Joe Fritz klarinétossal lép fel.

(Nyitott Műhely, Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)

 

péntek július 14. 20.00 Marlboro Man – koncert

A Hunyadi téri underground sorozatban ifj. Gerdesits Ferenc zenekara játszik. Fókuszban a társadalomkritika és az emberi hülyeség elleni végeláthatatlan küzdelem, meg a country rock, a new wave, a folk és a pszichedelikus zene.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

péntek július 14. 20.30 Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs koncertje

Az autentikus énekes és az orgonaművész találkozása a Klassz a pARTon! Fesztivál 2023 programján, a tihanyi dombtetőn.

(Apátsági templom, Tihany, András tér 1.)

 

szombat július 15. 17.00 Klimó Károly festőművész tárlatvezetése a Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című kiállításon

Az új állandó kiállítás Czóbel Béla társadalmi kapcsolatainak szövevényes hálóját tárja fel, amely a 20. század eleji európai művészetet jellemző viharos változások közepette bontakozott ki.

(Czóbel Múzeum, Szentendre, Templom tér 1.)

 

szombat július 15. 19.00 Frenk × Szűcs @ Kobuci – koncert

„Az ostobaság a leggyilkosabb járvány. A zenélés meg lassan olyan lesz, mint a politika, a karrier miatt kezdenek bele a fiatalok.” Ezt Frenk, a dunaújvárosi glam-rock zenész nyilatkozta, aki most is megmutatja, hogy milyen az igazi rákendroll. Teszik ezt gyors egymásutánban Szűcs Krisztiánnal, az ex-HS7 frontemberével. Két koncert egy csapásra a kedvezményes nyár jegyében.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

szombat július 15. 19.00 Péterfy Bori & Love Band – koncert

A hazai vámpírsanzonok és szikragyújtó diszkók királynője nagyra becsült zenekarával a tavalyi, parádés jubileumi koncert után újra a ferencvárosi deszkákon. Táncos, tombolós este lesz, az tuti. A meglepetésvendég pedig a The Biebers zenekar lesz.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

szombat július 15. 19.00 Los Orangutanes a Távoli kultúrák fesztiválján

Új minifesztivál a láthatáron Dél-Amerika tematikával. A nyitónap első fellépője az autentikus cumbia hazai sztárja. Utána a perui chicha hetvenes évek óta meghatározó pszichedelikus formációja, a Los Wembler’s de Iquitos következik, de még a koncertjük előtt Élő Márton beszélget a tagokkal. Este tíz után pedig DJ Gandhavra & Von Yodi páros szettjei a szabadtéri színpadon. Másnap a kolumbiai joropo egyik alapzenekara, a Cimarrón táncoltatja a nagyérdeműt, de lesz Los Andinosz, Stefánia Allstars meg Lituma is.

(Magyar Zene Háza, Bp. IX., Olof Palme sétány 3–5.)

 

szombat július 15. 19.00 This Must Be Love, Kiel Winde, Valami Lesz – koncert

Hazai indie-pop magyar nyelvű dalokkal, gitárokkal és analóg szintetizátorokkal, egy elképzelt német filmrendező után elnevezett indie-punk banda és egy nosztalgikus indie-rock csapat. Vajon ki gyújtja be a pogóbombákat?

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 

vasárnap július 16. 20.00 Füst a szemében

Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba Cseh Tamás életét, betegségének történetét és Bereményi Gézával való barátságát dolgozta fel Bérczes László interjúkötete alapján dalokban és szövegrészletekben. Volt már ilyen, és lesz ilyen még.

(Zsámbéki Nyári Színház, Zsámbék, Zichy-kastély)

vasárnap július 16. 21.00 Férfiak fecskében

Eric, a londoni könyvelő egy szép napon rádöbben: csak akkor lehet újra boldog, ha sikerül visszahódítania a feleségét. Kisvártatva a milánói világbajnokságra készülő, férfiakból álló szinkronúszó csapatban találja magát. Oliver Parker 2018-as angol vígjátéka a Szánsájn fesztivál programján látható.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

 hétfő július 17. 11.00 Kiadatlan diplomák – kiállítás

A kiállítássorozat a háborúban meghalt ukrán diákok történetét mutatja be, posztumusz adományozott diplomák formájában. Voltak közöttük, akik – feláldozva tanulmányaikat és jövőbeli terveiket – katonaként a hazájukért, mások a megszállt területeken haltak meg, megint mások az oroszok által a civil infrastruktúrára mért csapások áldozatai lettek. Ez a kiállítás a tavaly február óta tartó háború és orosz megszállás alatt az ukrajnai emberek mindennapi, a szabadságért meghozott áldozataira hívja fel a figyelmet. A kiállításhoz tartozó audiotúra meghallgatható a helyszínen, illetve online is. A kiállítás hétfőtől péntekig 11 és 19 óra között, valamint szombaton 12 és 18 óra között látható.

(CEU, Bp. V., Nádor utca 11., 004 terem)

 

 hétfő július 17. 18.00 The HU – koncert

Tavaly nagyon népszerűek voltak, ezért most újra jönnek. Az ulánbátori csapatra 2018-ban figyelt fel a közönség, amikor egy Metallica-dalt dolgoztak fel hagyományos, mongol hangszerekkel. Az­óta is tarolnak a torokéneket a metállal ötvöző stílusukkal. A mongol állami konzervatóriumban hagyományos mongol hangszereken nevelődött csapat új lemeze, a Rumble of Thunder turnéjával érkezik.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

kedd július 18. 10.00 Frissítés elérhető – kiállítás

A hőségből érdemes betérni az ifjúsági galéria hűvös falai közé, ahol a harminc éve működő T-Art Alapítvány öt évvel ezelőtt indított, fiatal művészeket támogató projektjének eredményeit mutatják be 21 fiatal alkotó munkájának kurátori válogatásában. Táblaképek, rajzok, szobrok, grafikák várják a gondolkodni vágyó látogatókat szeptember 6-ig, keddtől péntekig 10 és 19 óra között, szombaton 9 és 13 óra között. Aki pedig utcai sétára vágyna, az hat vezetett sétából is választhat a galériá­ban beszerezhető Városi Szobor Füzet kiadványnak hála, amivel útnak lehet indulni családdal, kutyával a 150 éves Budapest köztéri szobrait megtekinteni.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17. I. em.)

 

kedd július 18. 20.00 Csokoládé és kávé

Ételkóstolóval egybekötött előadás, kalandozás a kávéházak és cukrászdák klasszikus aranykorában, a Monarchia idején. Házi­gazda: Katona Csaba történész. Az Imagine Budapest – Kulturális gasztronómia sorozat programján. Másnap ugyanitt Beck Zoli és Grecsó Krisztián tájolás.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

kedd július 18. 20.00 In Medias Brass – koncert

A repertoár a korai reneszánsztól kezdve különleges klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed. Kürt, harsona és tuba a Klassz a pARTon! Fesztivál 2023 műsorán.

(Szabadtéri színpad, Balatonszárszó, Központi strand)

 

szerda július 19. 18.30 Kis esti rozé – előadás

Az esemény, amelynek része a borkóstoló is, a Tabán, a Víziváros, Bel-Buda és Kiskőrös kultúrtörténetének tükrében mutatja be Krúdy, Zórád és Márai világszemléletét, a bor útját a poros termőföldtől a borospohárig. Zórád Kati, Deák Lajos és Szentpéteri Attila lesznek az előadók, a Talány Akusztik pedig zenél. A házigazda: Szabó Zoltán Attila.

(Jókai Anna Szalon, Bp. I., Iskola u. 28.)

 

szerda július 19.  19.00 Guns N’ Roses – koncert

A mit nem adtunk volna érte valaha, de még most is áldozunk rá, ha kell típusú esemény. 2023-ban újra útra kelt világ körüli turnéjával Axl Rose amerikai rockbálvány zenekara, amelyben az egyetlen eredeti tag és társalapító ő maga. Felidézik a Use Your Illusion korszakát is remélhetőleg, az albumét, amely világcsúcsokat döntött.

(Puskás Aréna, Bp. XIV., Istvánmezei út 3–5.)

szerda július 19.  20.45 Egy szép reggelen

Sandra egyedülálló, fiatal párizsi nő. Tolmácsként dolgozik, egyedül neveli a lányát és gondozza egykor éles elméjű édesapját. Egy nap véletlenül összefut egy régi barátjával, aki azóta nős lett. Viharos szerelmi viszonyba kezdenek. Mia Hansen-Løve tavaly készült filmje érzékeny, hangulatos, fájdalmas, mégis optimista alkotás. Léa Seydoux pedig állítólag élete egyik legjobb alakítását nyújtja Sandra szerepében. Érdemes beülni a Szánsájn fesztivál vetítéseire ezen a napon is.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

csütörtök július 20. 10.00 HELMER-transzformációk – kiállítás

Dobokay Máté és Kútvölgyi-Szabó Áron közös tárlata kollektív gondolkodás és munkafolyamat eredménye. A svéd fotós, professzor, író és gyűjtő, a stockholmi királyi műszaki egyetem első foto­gráfia-tanára, Helmer Bäckström (1891–1964) munkásságából indulnak ki. A két művész munkáiban az összekötő kapocs ez a megtalált gyűjtemény lett; a kiállításon látható képek eddig nem alkalmazott fotókészítési eljárásokkal valósultak meg. A tárlat szeptember 17-ig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

(Ferenczy Múzeumi Centrum, Szent­endre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

csütörtök július 20. 19.00 Zenetörténeti rögtönzések Haydntól Erkelig Bősze Ádámmal

A XXVI. Haydn Fesztivál nulladik napi műsorán a népszerű zenetörténészen kívül közreműködik még Laczák Boglárka mezzoszoprán és Bognár Szabolcs bariton. Az esemény megtekintése díjmentes és regisztrálni sem kell.

(Pannonia Reformata Múzeum udvara, Pápa, Fő u. 6–8.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.