Egy hét kultúra 2023/28.

  • Narancs
  • 2023. július 12.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

KRISTÁLYGLÓBUSZ Sztefan Komandarev bolgár rendező Blaga leckéi című, bolgár–német koprodukcióban készült filmjének ítélték oda az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. Az idén 11 film versengett a nyugat-csehországi városban rendezett filmszemle fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár. Hagyományosan 12 alkotás közül kerül ki a győztes, azonban néhány nappal a fesztivál június 30-ai megnyitója előtt Kína az összes filmjét visszavonta a szemléről. A július 8-án rendezett zárógálán Daniela Kolárová cseh színésznő a fesztiválelnök díját vehette át, Robin Wright amerikai színésznő pedig „a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért” kapott Kristályglóbuszt. A kilencnapos szemlén 143 filmet vetítettek, amelyek közül 36 alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremierje. A programban az idén nem szerepelt magyar film, de a fesztiválon mutatták be Tomáš Klein cseh–szlovák koprodukcióban készült Egy érzékeny ember című groteszk drámáját, amelyben Borbély Alexandra is szerepel.

GYARMATI KINCSEK Összesen 478, a gyarmati időkből származó műkincset küld vissza Indonéziának és Srí Lankának a holland kormány. A kultúráért felelős államtitkár Indonézia, Srí Lanka és Nigéria többszöri kérése nyomán döntött a tárgyak repatriálásáról. Gunay Uslu történelmi pillanatnak nevezte a visszaszolgáltatását azoknak az alkotásoknak, amelyeknek szerinte „soha nem lett volna szabad Hollandiába kerülniük”. A döntés egyebek közt az ékszerekből, drágakövekből, illetve arany- és ezüsttárgyakból álló Lombok-kincset is érinti, amelyet 1894-ben raboltak el holland gyarmatosítók az indonéz sziget egyik palotájából, de azt a Srí Lankáról származó, 1765-ben zsákmányolt, s eddig az amszterdami Rijksmuseumban kiállított díszes ágyút is visszaadják.

CHATBOT Két amerikai író pert indított a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú szoftvert fejlesztő OpenAI ellen, mivel szerintük a cég szerzői jogokat sértett, amikor engedély nélkül használták fel regényüket a chatbot okosításához. A ChatGPT az interneten nyilvánosan elérhető adatokból dolgozik, ezek segítségével generál a felhasználók kérdéseinek és parancsainak megfelelő szövegeket. Mona Awad és Paul Tremblay ellenben úgy véli, szerzői jogi védelem alatt álló könyveiket is használták a szoftver fejlesztéséhez, amire abból következtettek, hogy a chatbot „nagyon pontos összefoglalókat” készített a regényekről. A San Franciscó-i szövetségi bírósághoz benyújtott kereset szerint az OpenAI tisztességtelenül profitál „ellopott írásokból és ötletekből”, ami anyagi károkat okozott mindazon amerikai íróknak, akiknek műveit feltehetően használták a fejlesztés során. Bár a The Guardian cikke szerint nem lesz könnyű bizonyítani, hogy a szerzőket anyagi kár érte konkrétan a szoftver miatt, a per fordulópontot hozhat a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos bizonytalan jogi kérdések tisztázásának terén.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.