Snoblesse Oblige 2023/32.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 9.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Azt mondod: nyár – / és gyíkok lihegnek forró köveken, / kisül a földből a virág-gyökér. // És illattal púpozva a Tejúton ballag / egy júliusi szénásszekér.

(Károlyi Amy: Szólongatás)

péntek augusztus 11. 12.00 Buddhafeszt

Kezdődik és augusztus 13-ig tart az első buddhista fesztivál a Komlótól és Pécstől pár kilométerre fekvő Sikonda-völgyben. A program egyben elvonulás is, ahol a buddhizmus hagyományait ismerhetjük meg előadásokon, beszélgetéseken, valamint szertartásokon, és mozgásos gyakorlatokon keresztül. A programban a nagy buddhista iskolák, a théraváda, a zen és a tibeti buddhizmus meditációs módszerei, buddhista jógák, mozgásművészetek, táncok szerepelnek, este pedig zenei programok lesznek. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola és a Buddha FM külön helyszínen, különleges programokkal vár minket, de itt lesznek a Tejút Buddhista Pedagógiai Intézet és a Zen Akadémia képviselői is (bővebb infó: buddhafeszt.com).

(A Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház szomszédsága, Sikonda)

 

péntek augusztus 11. 15.15 Sobre Rodes

Zenével, bicajkerekekkel, tánccal, akrobatikával és piruettekkel teli műsorban a spanyol Yldor Llach társulat prezentálásában egy fejjel lefelé fordított illúziót csodálhat a fesztivál népe. Sőt: része is lehet a produkciónak. A Sziget Fesztivál ideje alatt mindennap ugyanekkor látható e varázslat.

(Cirque de Sziget, Bp. III., Óbudai-sziget)

 

péntek augusztus 11. 19.30    Næz, a Szégyelld Magad Kata, ORSOIA, Nánai Zoli – koncert

Egy fővárosi alternatívrock-kvintett szokatlan ütemekkel, kellemes gitárharmóniákkal és mérges dalszövegekkel, akik idén májusban a debreceni Fülesbagoly tehetségkutató zsűrijét is lenyűgözték. Ezt követi egy ukulelés-gitáros, akusztikus trió fülbemászó dallamokkal és fekete humorral, majd közérzeti pop-, blues-, rockdalokkal, fátyolos énekhanggal, hogy az egészet egy énekes-dalszerző zárja egy szál gitárral, akinek az első, Torokgombócok című albuma az idén jelent meg. Szóval egy este, négy produkció, csak legyen, aki bírja.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek augusztus 11. 20.00    A Zempléni Fesztivál nyitó hangversenye

A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja 32. alkalommal nyitja meg kapuit. Közel 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várják a látogatókat. A Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjével nyitnak. Előbb két kortárs zeneszerző művét adják elő (Gyöngyösi Levente Szerelem, illetve Szüts Apor Variációk a „Pál, Kata, Péter…” témájára), majd a szünet után Bartók Béla Tánc­szvit, illetve Kodály Zoltán Galántai táncok című műve hangzik el. Augusztus 19-ig mindennap pazar programok, többek közt Balázs János és Lackfi János, az Anima Musicae Kamarazenekar, a Pannon Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Talamba Ütőegyüttes, Szekeres Adrienn és László Boldizsár, Nyáry Krisztián és Bősze Ádám, valamint a Cantemus Gyermekkar fellépésé­vel.

(Rákóczi-vár udvara, Sárospatak)

 

péntek augusztus 11. 20.00    Damara – koncert

Az öttagú zenekar magyar altert, olasz szintipopot, pop-rockot és indie-t vegyítő dalai a fiatalok problémáiról, megfelelési kényszerről, szorongásról, pánikról, szerelemről, félelemről, felnövésről szólnak. Agata Angilella énekel. Aztán persze naplemente diszkó és holdfényparti a Dunán.

(Pontoon, Bp. V., Vigadó kikötő)

 

 

szombat augusztus 12. 10.00    Eger-víz Nap

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatonba folyó, 32 kilométer hosszú, az égerfákról elnevezett Eger-víz. A vízgyűjtő területén lévő 13 település mind a „víz menti” történelem tanúja. Az „Eger-víz patakművészeti őrség” projektje ezekben a falvakban 13 alkalommal az élővíz fenntarthatóságának népszerűsítésére művészeti, tudományos és közösségi programokat szervez őszig. Ezen a napon a természetjáró programokon kívül „Eger-víz menti kitalált dalok” címmel Szirtes Edina Mókus és zenekara ad természetvédő koncertet. Bővebb infó: Egerviz.hu

(Evangélikus templom, Nagy-tó, Öcs)

 

szombat augusztus 12. 19.00    Opera Kenese

Baranyai Anett szoprán, Pánczél Klaudia mezzoszoprán és Tötös Roland tenor koncertjét Rákai András zongoraművész kíséri a II. Kenese Art Feszt programján, amelyet a helyszínen akár egy svéd­asztalos vacsorával is zárhatunk. 20.30-tól napi utolsó programként flamenco-táncbemutató és -beavató lesz Pirók Zsófiával és Lippai Andreával a Part-Pavilonoknál. A programok ingyenesek.

(Hotel Marina-Port, Balatonkenese, Kikötő u. 2–4.)

 

szombat augusztus 12. 20.00    Test Jazz Group – koncert

A tavaly májusban a zenekarvezető, Regály György 60. születésnapja alkalmából először összeállt formáció megszilárdult, és Soso Lakatos Sándor, Lakatos Pecek Krisztián, valamint Balázs Elemér segítségével bravúrosan adják elő a dzsessztörténet kiemelkedő darabjait és Regály szerzeményeit.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat augusztus 12. 21.00    Zselenszky-Est

Az egy szál gitáros dalnok és költő, a Faék dalos podcastsorozat feltalálója, az atmoszférateremtés univerzális mestere friss és régebbi dalokkal érkezik.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

vasárnap augusztus 13. 19.00    David Klezmer Band – koncert

Családi mulatság a II. Kenese Art Feszt utolsó napján. Az együttes a tradicionális közép-kelet-európai zsidó zenét ötvözi modern zenei stílusokkal. A fesztivált este 21.30-tól a Könyvtár kertben Tóth Sára Rebeka Csillagnéző című koncertje zárja. Minden program ingyenes.

(Part-Pavilonok, Balatonkenese)

 

vasárnap augusztus 13. 20.30    Don Quijote

„A kortárs Don Quijote olyan ember, aki megtévesztett, csalódott, és egy ironikus és gondtalan álmodozóból tragikus karakterré alakul át.” Legalábbis a Feledi Project előadásában, Feledi János koreográfiájára. A táncelőadás a bátorságról szól, arról, hogy az ember küzdjön a csalódás ellen, amellyel szembesül a valóság előtt. Pont úgy, mint Sancho Panza. Előadják: Deák Kristóf, Horváth Bence és Engelmann András.

(Várkert Bazár, Szárazárok Színpad, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő augusztus 14. 10.00    Derkó ’22 – kiállítás

A Derkovits Gyula-ösztöndíj fiatal képzőművészeket támogató programjának 2022. évi beszámoló kiállítása a Várkert Bazár legújabb, innovatív és korszerű terében nyílt meg. A 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű művészek számára kiírt ösztöndíj 26 alkotót támogat legfeljebb három éven át anyagilag és szakmailag. A kiállítás megtekinthető szeptember 20-ig, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között, ezen belül augusztus 20-ig ingyenesen.

(YBL6 Művészeti Tér – Várkert Bazár Déli palota, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő augusztus 14. 19.30 Mörk és Nunki Bay Starship – koncert

Soul- és funkalapokra épülő zene elgondolkodtató dalszövegekkel, sok improvizációval. A hétpróbás zenekar ezen az estén egy olyan legénységgel áll színpadra, amely „audiovizuális féregjáratként” határozza meg a saját zenéjét, amelyben vannak bőven pop, neo­soul, dzsessz, pszichedelikus és r&b ízek is. Legújabb, Summer Camp Memories című dalukhoz mesterséges intelligencia segítségével készítettek izgalmas videó­klipet.

(Várkert Bazár, Öntőház udvar, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

kedd augusztus 15. 15.00   Klezmer talkshow sok zenével

Három évtized sztorijai Jávori Ferenc „Fegya” és barátai – Nagy Anna harmonikás és Gazda Bence hegedűs – előadásában, sok zenével. Persze a közös nagy­zenekarról, a Budapest Klezmer Bandről is szó lesz.

(Zsinagóga, Mád)

 

kedd augusztus 15. 19.30  Veszett a világ

Az amerikai filmtörténet legfurcsább rendezője, David Lynch egyik legemlékezetesebb filmjét most digitálisan felújítva, 4K verzióban mutatják be. Az Aranypálmával díjazott alkotás főszereplője a felejthetetlen páros, Laura Dern és Nicolas Cage. Az Úton sorozat műsorán.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

kedd augusztus 15. 22.00   Bolba Éva Trió – koncert

Cseke Gábor zongorista és Sárkány Sándor bőgős kíséretével az énekes saját szerzeményeket, valamint Antonio Carlos Jobim, Vinícius de Moraes, Duke Ellington, Irving Mills és mások slágereit adja elő az Esti Jazz programján.

(Jazzudvar, Tokaj, Serház u. 55.)

 

szerda augusztus 16. 14.00    Fekete Zaj Fesztivál

A legkülönlegesebb hazai zenei fesztivál a közösség és a természet egymásra találásának ünnepe. Az ország legmagasabb hegyének oldalában az idén is feldübörögnek a riffek, és megszólalnak a magyar és nemzetközi underground sötét tónusú zenéi. Hideg elektronika, szívből jövő gitárzene, nosztalgikus hangok és friss hangzások is megférnek egymás mellett itt augusztus 19-ig. Fellép többek között a The Ocean, Messa, a HEALTH, a Nero di Marte, az Empty Story, a NYOS, és Raklap, a BIPØLARIS és az Entrópia Architektúra.

(Mátra Kemping, Sástó)

 

szerda augusztus 16. 19.00  Swing à la Django: Vivaldi 4 évszak – koncert

A zenekar új projektje a híres olasz zeneszerző és hegedűművész, Antonio Vivaldi legnépszerűbb művének átdolgozása. A Zempléni Fesztivál programján.

(A Grand Tokaj Zrt. Szegi pincészete, Tokaj)

 

szerda augusztus 16.  20.00  Mörk FreeRide feat. Zahár Fanni

Nincs Pontoon Live Jam nélkül. Elejétől fogva minden szerdán találkozhat itt a közönség a budapesti underground különböző alkalmi formációival. Ezúttal a Mörk impro estjéhez csatlakozik a flótásnő, aki fuvolán és szaxofonon is játszik, valamint igen otthonosan mozog a Budapest, Berlin, Rotterdam tengelyen. Mindenki lelazul, a jelenre koncentrál, és friss hajtásokat növeszt. A közönség is csatlakozhat a zeneszerzéshez. 

(Pontoon, Bp. V., Vigadó kikötő)

 

csütörtök augusztus 17. 18.00  Czakó Virág Quartet – koncert

Az új generáció egyik ígéretes tehetsége a páratlan akusztikájú kőfejtőben. Czakó Virág több formációban is képviseli a hagyományos dzsesszt. Repertoárja Ella Fitzgerald, Carmen McRae és Dia­na Krall inspirálta sztenderdeket tartalmaz, kiegészülve latin bossa novákkal és groove-os feldolgozásokkal. Ezen a JazzCsütörtök esten Rieger Attila kíséri gitáron, Czakó Péter nagybőgőzik és Richter Ambrus dobol.

(Barlangszínház, Fertőrákos, Fő út 1.)

 

csütörtök augusztus 17. 19.00  Era Nova Kamaraegyüttes – koncert

A VEB 2023 komolyzenei koncertsorozata Felsőörs meseszép templomaiban ezen a napon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból 2021-ben alakult zenekarral. Egyik fő céljuk a ritkábban játszott művek megismertetése a közönséggel, valamint azok újszerű előadása. A belépés ingyenes.

(Református templom, Felsőörs, Szabadság tér)

 

csütörtök augusztus 17. 22.00  Kollmann Gábor Quintet – lemezbemutató

A 2017-ben alakult zenekar a Fog Over the Forest című lemezét mutatja be, tisztelegve a műfaj meghatározó alakjai, illetve a Zempléni Fesztivál dzsesszt szerető közönsége előtt. Az Esti Jazz sorozat koncertje ingyenes.

(Borterasz, Sárospatak)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.