Tartalom

MaNcs 35. évf. 32. sz. (2023-08-09)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Közönséges kabala

Ahogy a South Park alkotói létrehozták a kiégett kabalaállatok szigetét, úgy Magyarországon megnyithatnák a leégett kabalaállatok otthonát.

A szerk.

A szerk.

Temetni jöttek

Augusztus 8-ig lehetett véleményezni a státusztörvény (ahogy a pedagógusok jó része emlegeti: a bosszútörvény) végrehajtásirendelet-tervezetét.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Pléjkondákt

Lépcsőkön jön le – Göteborgban, úgy látszik, ilyen a színpad hátsó része –, rajta fekete paróka, hosszú műbőr kabát, az alól kivillan a testhez simuló fekete latex miniszoknya, talán forrónadrág, lábain combmagas fétiscsizmák világítanak.

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Putyin és az üresség

Oroszország a Prigozsin-lázadás után

A Prigozsin-puccs hírére az oroszok egy része megdöbbent, mások legszebb álmaikat látták megvalósulni, ismét mások a tettek mezejére léptek. A világ pedig végre megtudhatta, mi a Putyin-rezsim titka: a puszta semmi.

Külpol

Interjú

Külpol

„Az aránycsökkenés egyértelmű”

Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója a romániai népszámlálás tanulságairól

Romániában drasztikusan csökkent a magyar nemzetiségű polgárok lélekszáma, és ez annak ellenére is kijelenthető, hogy a legutóbbi, 2022-es népszámláláskor számos hibát vétettek az adatfelvevők. Mik a népességfogyás okai? Mennyire működik az agyelszívás Magyarország felé? Hogyan kezeli a határon túliakat az orbáni nemzetpolitika?

Belpol

Szükség van-e Duna-hídra Vácnál?

Belpol

Olykor előveszik

Az önkormányzati választásokhoz közeledve a Fidesz Vácon újra bedobta a híd megvalósításának ötletét. A téma amúgy a 70-es évek óta rendre előkerül, de soha nem történik semmi. Az ellenzéki vezetésű Vác mindenesetre tiltakozik, a Dunakanyar települései pedig elhelyezkedésük függvényében minősítik a tervet.

Erőltetett iparosítás az ötvenes években

Belpol

Nem csak az acél

Az ötvenes évek elején – jórészt a harmadik világháborúra készülve – erőltetett ütemben jött létre a magyar szocialista ipar infrastruktúrája. Később vért izzadva próbálták átállítani az üzemek javát „civil” termelésre – és ez rengetegbe került az országnak.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Nincs tragédia

Reigl Judit: Haláltánc

Az első pillantásra kicsinek tűnő kiállítás az életmű utolsó szakasza felől tekinti át Reigl egész pályáját, rávilágítva arra, hogy az voltaképpen egyetlen nagy egység, amelyben a hatások, témák és motívumok a legelső elkészült művektől kezdve azonosak.

Színház

Kritika

Mi, férgek

Kárpáti Péter: Én, a féreg – Kafka kabaré

Az előadásban, amelyet Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése alapján Kárpáti Péter írt és Kovács D. Dániel rendezett, mi, nézők kapjuk meg a címszerepet.

Lemez

Kritika

A vége felé

Swans: The Beggar

A kísérleti rock alapzenekara, az amerikai Swans november elején újra Budapesten koncertezik, és a frissen megjelent tizenhatodik nagylemezüket, a The Beggart fogják bemutatni.

Interaktív

Interjú

Interaktív

„Igazi túlélő médium”

Békési Sándor bécsi muzeológus

Az ő rendezésében látható a Großstadt im Kleinformat. Die Wiener Ansichtskarte című bécsi kiállítás, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be képeslapok történetét. A médium változásairól, múzeumi digitalizációról, és a magyarok kinti híréről is kérdeztük.

Interaktív

Szüret 2023/32.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Színház

Interjú

Színház

„Ezért vagyok közép-európai”

Dusan Hégli koreográfus, rendező

Nemzeti kulturális mítoszról, küldetéstudatról és határon túliságról is beszélgettünk az avignoni színházi fesztiválon, ahol társulatával az idén a mai magyar valóságra erősen reflektáló Barbaro című előadásukkal voltak jelen.

Könyv

Interjú

Könyv

„A melósok és a lecsúszottak világa”

Deczki Sarolta irodalomtörténész, kritikus Tar Sándor emlékezetéről

A kispróza nagymestere, a közelmúlt egyik legvitatottabb irodalmi alakja, a barátait és jótevőit is besúgó ügynök 2005-ben hunyt el. Nemrég jelent meg róla az első komoly monográfia, amelynek szerzőjével arról beszélgettünk, ki is volt valójában Tar Sándor.

Zene

David Guetta pályaképe

Zene

Ember a gombok mögött

Páratlanul sikeres figura az elektronikus tánczenében, producerként és DJ-ként is díjak tömkelegét söpörte be, lemezei sok tízmillió példányban fogytak, számait 14 milliárdszor játszották le a legkülönbözőbb platformokon.

tévésmaci

Zene

Iszogató mackó

Amikor Sztupa és Troché felkeresték az Eder panziót, Hallstatt még nem volt a tömegturizmus kitüntetett célállomása.

Film

Interjú

Film

„Még mindig fáj”

Carlota Pereda filmrendező

Egy forró nyári napon, a medence partján kezdődött minden… – meséli az áttörést meghozó kisfilmje, s az abból forgatott nagyjátékfilm startjáról. A Röfi végül az elmúlt év egyik legnagyobb függetlenfilmes horrorsikere lett, rendezőjével pedig a film témájáról, az iskolai, kamaszok közti zaklatásról beszélgettünk, de szóba kerültek a filmkészítés körülményei és a főszereplő személye is.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Demons & Saviors

Az ABC News és a Hulu true crime sorozatában új jelentést nyer a boszorkányper kifejezés.

Visszhang: koncert

Visszhang

Still Corners

Négy évvel ezelőtt remek koncertet adott az A38-on a brit-amerikai Still Corners.

Visszhang: film

Visszhang

Emlékeztetsz valakire

A 130 ember életét követelő, 2015-ös párizsi terrortámadások egyikében halt meg a tévesen Európa első öngyilkos női merénylőjeként azonosított Hasna Aït Boulahcen.

Sport

Magyarország és az atlétikai világbajnokság

Sport

Fogd a pénzt és fussanak

Augusztus 19–27. között Budapesten lesz a 19. atlétikai világbajnokság. A magyarok már most elsők a stadionépítés versenyszámban, de szépen csillognak a Fidesz-klientúra érmei is, miközben nem egyértelmű, hogy a helyén kezeljük-e az eseményt.

Bűn

Egy különös becsületsértési per: rágalmazástól egy megoldatlan emberrablási ügyig

Bűn

A múlt árnyai

Fehér galléros bűnözőnek nevezett több Békés megyei rendőri vezetőt egy vállalkozó, emiatt a Békéscsabai Járásbíróság becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek a hosszú évek óta védett tanúként élő férfit. Az ügy kapcsán előkerült egy 32 év óta megoldatlan eset, Farkas Helga elrablása is.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Horizont

A mozi negyven év működés után lett Horizont, előtte Híradónak nevezték