Egy hét kultúra 2023/32.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 9.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

VELENCE VESZÉLYBEN Kezdeményezni fogják Velence felvételét a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a Világörökségi Bizottság szeptemberi ülésén – tette közzé az UNESCO. Az ENSZ kulturális szervezetének indoklása szerint erre azért van szükség, mert az olasz kormány nem állt elő összehangolt tervvel a város környezetvédelmére és a tömegturizmus kezelésére. Az UNESCO már több mint egy évtizede foglalkozik a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint Velencét fenyegető hatásaival, illetve a turisták igényeit kiszolgálni próbáló folyamatos fejlesztések okozta károkkal. Olaszország vezető tengerkutató intézete már 2011-ben figyelmeztetett, hogy az óceánokéval azonos ütemben emelkedő tengerszint a jövőben élhetetlenné teheti a várost. Az szervezet ennek megfelelően többször is ajánlást tett Velence felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé, legutóbb 2021-ben, az olasz kormány ellenállása miatt ekkor azonban nem került listára a város. Az új javaslat elfogadásához a Rijádban tartandó ülésen a bizottság tagjainak többségi támogató szavazatára lesz szükség.

OPERAPER Anna Netrebko orosz opera-énekesnő beperelte a New York-i Metropolitan Operát (Met), amiért az Ukrajna elleni háború kirobbanását követően az intézmény megszakította vele az együttműködést. A nemzetközi hírű szoprán 360 ezer dolláros kártérítést követel az operaháztól és annak igazgatójától. A manhattani bíróságon benyújtott keresetében Netrebko rágalmazásra, szerződésszegésre és egyéb jogsérelmekre hivatkozik, a kártérítés mértékét pedig az elmaradt előadásokkal és a kiesett próbadíjakkal indokolta. Az osztrák állampolgársággal is rendelkező énekesnő korábban többször is hitet tett Putyin és politikája mellett, az ukrajnai orosz invázió után általánosságban elítélte a háborút, azonban Putyint a Met kifejezett felszólítására sem volt hajlandó bírálni. Peter Gelb főigazgató más, Putyinhoz szintén közel álló orosz művészekkel együtt nem sokkal később Netrebkót is kitiltotta az intézményből, mely döntés az énekesnő szerint „súlyos lelki gyötrelmet és érzelmi szorongást” okozott neki. Közleményében az operaház alaptalannak minősítette Netrebko keresetét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.