Snoblesse Oblige 2024/20.

  • Narancs
  • 2024. május 15.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Vagyok az éjfekete Nagyúr, / Vagyok az éjfekete Nagyúr, / Büszke, vasarcú szörnyeteg, / Halotti zenére lépkedek. / Nagy-bús lelkemben sötét Erő, / Nagy-bús lelkemben sötét Erő, / Páncél borítja testemet, / S lihegek egyre, lihegek.

(Székely Csaba: Ady Endre Csillagok háborúját néz)

péntek május 17. 16.00 Közös határok mentén

A június 8-ig tartó eseményen Európa-szerte élő képzőművészek csoportos kiállítása látható, valamint nyilvános rendezvények lesznek civil jogvédő és nonprofit szervezetek részvételével. A kiállítás témái: az LMBTQ+ társadalom, a menekültválság és a 2010 utáni nagyarányú munkaerő-migráció, a kirekesztés, hontalanság, kitelepítés, identitás, nemzetállam és társadalmi fragmentáció.

(Art Quarter Budapest, Bp. XXII., Nagytétényi út 48–50.)

 

péntek május 17. 19.00 Horváth Tamás-koncert

Amikor a Parkban játszik, magára tetováltatja a dátumot. A Táncol velem a világ, a Fehér holló vagy a Meggyfa című slágert biztos eljátssza, de készül új dalokkal is. Plusz vele lesz Kiss Kevin is.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

péntek május 17. 19.00 Úrkurzus

Párkapcsolati stand-up comedy, avagy interaktív színházi terápia Ágenstől, a Kurtizánképző előadás párja. Vidd el az apádat, a férjedet, a pasidat, ha nem megy magától!

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

péntek május 17. 20.00 Ben T Kadar-lemez­bemutató, Varga Zsuzsa-klip­premier

Mozgalmas este az elektronikus pop és hiphop jegyében Varga Zsuzsa kezd a live act formációjával és bemutatja Partikiller című új dala videóklipjét, Ben T Kadar pedig új kollaboratív, Brutal Extensions című kislemezét adja elő Laura Heily, Neon Leon, Salie Xander és Ninazu vendégelőadók társaságában.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat május 18. 18.00 Záró tárlatvezetés Simon Mártonnal Isabel Muñoz OMEGA című kiállításán

Isabel Muñoz kiállítása a Mai Manó Házból indul világ körüli útjára. A különleges kiállítás záró tárlatvezetésén Simon Márton, a Polaroidok című első verseskötetével nagy sikert aratott költő kalauzolja el a látogatókat a spanyol művész képi világába. A korlátozott férőhely miatt az eseményeken való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

szombat május 18. 20.30 Orgonák éjszakája koncertek – Hannfried Lucke, Rost Andrea / Cameron Carpenter

A Salzburgi Mozarteum professzora, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz Rost Andrea énekművésszel klasszikus opera­slágereket ad elő. A hazánkban már évek óta népszerű zenei programot az idén nemzetközi szintre emelte a Filharmónia Magyarország. A filharmonia.hu oldalon pedig nem csak különleges helyszínek, izgalmas produkciók további kavalkádját találhatja meg a hallgatóság, de közreműködőként felfedezhet olyan hazai sztárokat is, mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

(Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt F. tér 8.)

 

szombat május 18. 20.00 Rímbe öntött orgonasípok

Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös előadása. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit adja elő több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval színesítve. A rendhagyó koprodukció az Orgonák éjszakája nemzetközi programjának a része.

(Szegedi dóm, Szeged, Dóm tér 1.)

 

szombat május 18. 20.00 Térkép a túlvilágról – előbemutató

Tavaly jelent meg Kárpáti Péter azonos című életműkötete válogatott színdarabjaival és új regényével. A regény egyik drámai fejezetéből született előadás nemcsak Jászai Mari életének eddig ismeretlen, titokzatos epizódját bontja ki, hanem mélyen személyes vallomás is. Az író rendezte, Tóth Ildikó, Zsótér Sándor, Hevesi László és Jenővári Miklós játsszák. Az előadás másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat május 18. 21.30 A képzelet hangjai

Dés László szaxofonos és Dés András ütős apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színre ezen az Orgonák éjszakájához képest is különleges koncerten. Kaltenecker Zsolt az ikonikus Hammond orgonát szólaltatja majd meg – és lesz dzsessz, blues, gospel, de még klasszikus rockzene is.

(Zsinagóga, Pécs, Fürdő u. 1.)

 

vasárnap május 19. 10.00 A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei – kiállítás

A tárlat a PIM alapításának 70. évfordulóját ünneplő, gyűjteményalapú kiállítássorozatának második részében megtekinthető, hogy mit gyűjtöttek a magyar írók a 19. században, a múlt századfordulón, az 1970-es években, és mit gyűjtenek ma? A december 15-ig látható tárlaton megtekinthető többek között Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye, néhány festmény Ady Endre és Csinszka egykori Veres Pálné utcai lakásából.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi u. 16.)

 

vasárnap május 19. 17.00 Mariella Mehr élete

A cigány nép harmadik legnagyobb európai kisebbségeként tartják számon a jeniseket, akik a biológiai népirtás áldozataivá váltak 1926–1975 között Svájcban. Mariella Mehr jenis írónő volt, és az általa írt Üzenetek a számkivetésből című mű alapján állította színpadra Lábán Katalin. Rácz Magdi adja elő.

(Vallai kert, Bp. VII., Rumbach S. u. 10.)

 

vasárnap május 19. 18.00 A Quartetto Eos hangversenye

Az olasz zenekar ingyenes koncertjével kezdődik a Magyarországon kilenc koncertből álló MERITA sorozat, amelyben különleges koncerthelyszíneken nemzetközi kamarazenei formációk lépnek színpadra. A 2016-ban a római Accademia Nazionale di Santa Cecilia diákjaiból alakult formáció frissességével és interpretációinak mélységével biztosan belopja magát a közönség szívébe Haydn, Beethoven és Schubert vonósnégyeseinek érzelmes tételeivel. A koncert után beszélgetés.

(Szent Mauríciusz Monostor, Bakonybél)

 

vasárnap május 19. 19.00 15 éves a Harmadik Figyelmeztetés

A színész zenekarok mamutja ú­jra összetrombitálja a csordát, és táncba hívja Budapestet. A hangulatot a RICSIMICSINÁJJUNK alapozza meg, aztán 22 órától játszanak a sztárok, majd DJ hajnalig.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

hétfő május 20. 19.00 Cseresznyéskert

Végre megint látható a Trojka Színházi Társulás különleges Csehov-verziója, a pénzes komédia tragikus napokra, amelyet Balassa Eszter alkalmazott színpadra, és természetesen Soós Attila rendezett.

(Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Bp. XII., Zugligeti út 64.)

 

hétfő május 20. 19.30 Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum – koncert

Atmoszferikus black metal utazás igazi mesterekkel, a különleges hangulatú black metal daloknak. A 2003-ban Washingtonban alakult tróntermi farkasfalka koncertjein olyan a hangulat, mintha valamilyen ősi rítuson venne részt, aki odamegy. Új, Crypt of Ancestral Knowledge című kislemezüket mutatják be, meg sok minden mást, és haveri zenekarokat is hoznak magukkal.

(Analog Music Hall, Bp. XI., Kondorfa u. 6–8.)

 

hétfő május 20. 20.00 Jazzaj koncertek: Jü, Wallace–Schultz­–Vaz­quez

A Jü tagjai – Hock Ernő bőgős, Mészáros Ádám gitáros, tamburás, Miklós Szilveszter dob – improvi­zált zenét játszanak, akusztikusan. Eli Wallace zongorista, Marcelo Von Schultz basszusgitáros és Pablo Vazquez dobos pedig tavaly találkoztak Buenos Airesben, és azonnal kialakították az egyedi hangzásukat. A kollektív játék során minden zenész különösen tág teret kap az egyéni elképzeléseik kidolgozására.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd május 21. 11.00 „Even in the Darkest Darkness There is Light” – kiállítás

Árpa Karolina festőművész bemutatkozó tárlata az elmúlt három évben kiteljesedett grafikai és festészettechnikai tevékenységének felfedezésére invitál. A szülőhazájában, Ukrajnában jelenleg zajló eseményekre adott reakcióként született fekete monokróm festményeiben a tónusok változatossága a remény metaforájaként jelenik meg. A tárlat május 31-ig ingyenesen látogatható keddtől csütörtökig 11 és 17 óra között, valamint pénteken 14 és 18 óra között.

(K6 Galéria Budapest, Bp. VII., Klauzál tér 6.)

 

kedd május 21. 19.00 God by(e) myself – bemutató

Indul a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál, és ebből az alkalomból mutatja be Gergye Krisztián táncos, koreográfus, képzőművész a pályája 25. évfordulójára önmagát, a „Last Chance to get Naked” szlogen jegyében. 18 éven felülieknek. Utána beszélgetés.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

kedd május 21. 20.00 Balázs Elemér Group – koncert

A Margittai és Társai Jazz Esten ezúttal Balázs Elemér formációja kápráztat el egyedi hangzásvilágával. A virtuóz dzesszdobos mellett a formációban részt vesz: Molnár Enikő és Varga Dávid énekes, Balázs József zongorista, Komjáti Áron gitáros, Pecek Lakatos Krisztián bőgős és Czibere József ütős. A koncert után ingyenes LFZE Open Jam.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda május 22. 10.00 Bezsidulás Borgula Andrással

Szép Ernő kérését megfogadva most itt a lehetőség, hogy egy napra bárki zsidóvá váljon egy maximum 20 fős csoport tagjaként. A nap folyamán lesz zsinagógalátogatás, beszélgetés egy rabbival, délben zsidó tradicionális ebéd maceszgombóclevessel és sólettel. Délután a levéltárban vagy a történeti tárban tanulás a magyarországi zsidó közösség múltjáról. Az este könnyű zsidó vacsorával zárul, utána pedig megtekinthető a Tóbiás, a tejesember című előadás 19.00-kor a Gólem Színházban, Katona Lászlóval a címszerepben, Sipos Vera rendezésében.

(Találkozó: Gólem Központ, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

szerda május 22. 14.00 Tények és csodák / valóságszintek érzékelésen és érzékeltetésen át – kiállítás

A kiállításon részt vevő három művész munkájában az érzékelés és érzékeltetés különböző formái, a kognitív folyamatok és a tudományos gondolkodás iránti érdeklődés a közös. Ám míg Kozári Hilda multiszenzorális objekteket hoz létre a legkülönbözőbb anyagokból – rézből, filcből, gyakran illatokat is használva –, addig Rudas Klára és El-Hassan Róza médiuma a festés és a rajz. A kiállítás július 6-ig nézhető meg, keddtől péntekig 14 és 18.30 között, szombaton 11 és 14 óra között.

(Knoll Galéria Budapest, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 10., I. em.17.)

 

szerda május 22. 20.00 Kinczel Dániel Trió – koncert

A csapat a névadó, alapító zongorista-zeneszerző alkotásainak világába kalauzolja a hallgatót, ezek a cool dzessz és az impresszionista zene keverékei, de egy kis blues is akad bennük. Kovács Zoltán nagybőgő futamaival, Paizs Attila dobjátékával.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök május 23. 19.00 Kálmán-nap

A Látókép Ensemble előadása Hajdu Szabolcs rendezésében arról az életszakaszról, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében. Szép és melankolikus.

(B32 Galéria és Kultúrtér, Bp. XI., Bartók Béla út 32.)

 

csütörtök május 23. 19.00 ONA/SHE

Anamaria Klajnšček szlovén koreográfus szólóelőadása a XI. Nemzetközi Monotánc Fesztiválon. ONA egy olyan entitás, amely különböző nők aurájából áll. Boszorkány, szirén, azzá az állattá válik, amit csak jónak lát. Ő Hekaté, Nyx, Éva, Pandora, Lilith, Medusa, Sycorax… Szóval vigyázat, mert minden csak illúzió.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

csütörtök május 23. 19.30 Virtuózok V4+ – Mesterek és tanítványok koncert

A Virtuózok a klasszikus zenei tehetségeket támogató, már tíz éve sikerrel működő, nemzetközileg is jegyzett verseny és edukációs program. Egyik legfontosabb eseményük a Mesterek és tanítványok koncert, ahol a fiatal tehetségek neves mentoraikkal, a zsűri tagjaival közösen állhatnak pódiumra. Ez a harmadik ilyen.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök május 23. 20.00  Mecsek Folkklub Tánc­­ház

Minden kedves alter figurát várnak, amennyiben érdeklődik a néptánc, illetve a népzene iránt. A Bohaj Zenekar játszik, és lesz közös éneklés, tánctanítás meg csűrdöngölés. A belépés díjtalan.

(Nappali, Pécs, Király u. 23.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!