Snoblesse Oblige 2024/22.

  • Narancs
  • 2024. május 29.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Árad a Tisza. / Tele van a memória. Itt a tavasz. / Hányadika is van ma? Tizenhanyadika? / A hátamon a hideg szaladgál. / Mahavishu, Figaro. John Player Special.

(Fenyvesi Ottó: Tele van a memória)

péntek május 31. 19.00   Hej: ha el**szom jazz – koncert

Zenés sit-down-tragy-comedy Mészáros Tamás és Ellenségei előadásában, amiről a szerző, aki magát alig használt budapesti színészként és trubadúrként definiálja, ennyit ír: „Ami lesz: duma, zene. Száz évvel ezelőtti slágerek feldolgozásai, Kettős Tamás slágerek élő szerző bevonásával, saját számok, élő szerző előadásában.” Az est házigazdája, moderátora, mentora: Formanek Csaba. A belépés ingyenes, adományokat a művészek javára elfogadnak.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

 

péntek május 31. 19.00   Édenkert vagy pokol? – előadás

Brazília az első európaiak megjelenése óta komoly rejtély. Hogy miért? Ennek az okát próbálja most megfejteni Urbán Bálint, az ELTE portugál tanszékének adjunktusa, az Encantado/Bűvölet című előadáshoz kapcsolódva. A 20.00-kor kezdődő kortárstánc-produkció a Rio de Janeiróban élő koreográfus, aktivista és tanár Lia Rodrigues munkája.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek május 31. 20.00   Nulladik Változat 35. évfordulós buli

A zenekar 1989-es megalakulása óta stabil formációja a hazai underground klubszcénának. Legutóbbi lemezük Hol a határ címmel jelent meg 2022-ben. Nem idegenek tőlük a nagy ívű koncepciók sem – kompromisszumoktól mentes hozzáállásuk stabil rajongótábort szerzett nekik – írja róluk a szakirodalom.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek május 31. 20.00   Jambalaya: New Or­leans Music Show – teraszkoncert

A New Orleans-i zenét játszó magyar zenekar 2005-ös alakulása óta hat önálló lemezt jelentetett meg. Nemes Zoltán hattagú zenekara legújabb Whatever Happens című albuma mellett még a szintén az idén megjelenő Starry Road to Nowhere című lemez dalait mutatják be ország- és Európa-szerte.

(Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat június 1. 14.00   Édes Anna

Egy cselédlány története, aki tíz hónapnyi kifogástalan munka és megbecsültség után brutálisan meggyilkolja munkaadóit. Kosztolányi Dezső regénye alapján a szövegkönyvet Ódor Gergő írta és a Freeszfe Egyesület művészei – Birta Márton, Borköles Bence, Szacsvai István, Szaplonczay Mária, Tóth D. Zsófia és Zilahy Anna – adják elő.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szombat június 1. 17.00   Hol rejtőzik az emberiség? – játékbemutató és beszélgetés

A Common Ground Dialogues magyar, szlovák, francia és holland partnerek együttműködése a kulturális, kreatív, szociális és tudományos szférákból. A holland SPACE színház művészeti módszertanára alapozva, a partnerek egy színházi történetmesélő játékot dolgoztak ki. A foglalkozások során a résztvevők a nem embe­rek fiktív nézőpontjából boncolgatják a valós élet hatalmi és narratív struktúráit. Aztán Ardai Petra és Babarczy Eszter beszélgetnek a projektről, a művészet szerepéről a társadalomban, s gondolkodnak el együtt a közönséggel arról, hogy mitől ember az ember.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat június 1. 19.15   Megrág, kiköp

„Sikeresek akarunk lenni. A csillogást és a reflektorfényt üldözzük, egy olyan világról álmodunk, ahol minden irányból a saját arcunk néz vissza ránk, és ahol a nevünket halljuk akkor is, ha nem beszél senki. A legkülönlegesebb képességünk pedig, hogy játszi könnyedséggel verjük át önmagunkat.” De mikor jön az eszmélés pillanata? Az előadók: Rujder Vivien és Béres Bence improvizációit felhasználva írta Bíró Zsombor Aurél, rendezte Kizlinger Lilla.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

 

szombat június 1. 21.00   Giliszta – lemezbemutató koncert

Aki ismeri őket, minden bizonnyal boldog, hogy végre-valahára elérkezett második, Felrobbant című nagylemezük bemutatója. A progrock-disco, psychedelic-punk-funk-psych-pop-metál-bop-matek-soul-rap vonalon mozognak, magyar nyelvű szövegekkel az érzelmek és életünk törékeny és mégis oly szövevényes világáról. Az előzenekar a Csillagrablók.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

vasárnap június 2. 16.00   Jávai gamelán koncert

Kulturális tér- és időutazás Indonéziába. Az este folyamán a királyi palotákra jellemző stílus darabjain kívül árnybábjáték előadásokat megidéző és kortárs kompozíciókat is játszanak. Valamint gamelánt, ezt a ma is virágzó, ősi eredetű indonéziai zenét, minden mennyiségben. A 2010-ben alapított Surya Kencana nevű magyar gamelánzenekar játszik, ezúttal Agus Prasetyo fiatal gamelánmesterrel kiegészülve.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap június 2. 17.00   Lányok, fiúk

Vannak olyan történek, amelyeket el kellene mondani, de mégsem lehet. Most egy nő, történetesen Lovas Rozi színésznő mégis elmondja a névtelenek nevében, amit csak lehet életről, halálról, szerelemről és arról a gyilkos labirintusról, amelyet közösen építettünk, pár ezer évig, fiúk és lányok. Dennis Kelly start-up tragédiáját 2018-ban mutatták be Londonban, majd bejárta az egész világot. A Loupe Színházi Társulás előadása Horváth János Antal fordításában és rendezésében.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

vasárnap június 2. 19.00   Tamikrest, Taraf de Akácfa – koncert

Ezen az estén egy öttagú, élvonalbeli 21. századi rockegyüttes játszik, tuareg tagjai egy mali sivatagban nőttek fel. Előttük egy budapesti székhelyű banda lép színre, melyet világjáró, amerikai, svéd, francia és magyar utcazenészek alapítottak 2014-ben.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

hétfő június 3. 19.00   10

„Kíváncsi voltam, hogyan állunk ma a keresztény erkölcsi törvényekkel, főleg, amikor kénytelenek vagyunk megszegni őket. Ezért olyan élethelyzeteket, sorsokat igyekeztem bemutatni, ahol az emberek, akár önhibájukon kívül vagy mert választás elé kerülnek, megszegik valamelyik parancsolatot. A néző pedig eldöntheti, hogy ez bűn-e, elítélendő-e” – írta a Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba a tízparancsolat ihlette darabja bemutatója kapcsán, amelyet még mindig nagy sikerrel játszanak Sebestyén Aba rendezésében.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

hétfő június 3. 19.00   Da capo – Tokody Ilona és Muskát András Zoltán estje

Scarlatti, Paisiello, Bononcini, Schubert, Gustavino, Turina, Donaudy, De Curits, Rulli, Verdi, Berrafato, Tosti és Cardillo dalai hangzanak el, Harazdy Miklós zongoraművész közreműködésével.

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

hétfő június 3. 19.40   Szakál Tomi 40! – koncert

Avagy nem titkos születésnapi meglepetésbuli örömzenéléssel a még mindig nagyon fiatal dzsesszzenész privát jubileumára. Hangszert is érdemes magával vinnie annak, aki részt venne.

(Jedermann, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

kedd június 4. 14.00   Mapping – kiállítás

Varga Ádám festő tevékenységének fókuszpontja a produkció és reprodukció művészetben betöltött szerepére irányul. 2019-ben egy féléves időszakot felölelő gyűjtőmunka után létrehozott egy érdekes könyvet 1.5:10 címen. Ehhez a kiadványhoz azonos méretarányú, de különböző tematikai csoportokra bontható sorozatokat készített. Ennek a lapjait mutatja be. A kiállítás megtekinthető június 28-ig, keddtől péntekig, 14–18 óráig.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar u. 26.)

 

kedd június 4. 18.00   Oltai Kata bemutatja: Pócspetri – „maraton”

A Harmadik szem dokumentumfilmklub utolsó programja az évadban Ember Judit 1982-ben készült, ám ma is nagyon aktuális, háromórás filmjének közös megtekintése. A Pócspetri nagyon egyszerű eszközökkel, az emberekkel elbeszélgetve fejti fel a Rákosi-korszak koncepciós perei nyomán kialakult sokszintű, terebélyes traumát, amely 35 év távlatából is rányomja bélyegét egy szabolcsi falu életére.

(Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd június 4. 19.00   Padkaporos örömzene

Ismét kötetlen, közös örömzenélés a Fonó Session sorozatban.

A több mint 30 éves múlttal rendelkező Magyar Tekerőzenekar havi egy alkalommal várja nyitott műhelyébe az érdeklődőket kötetlen zenés alkalmaira, ahol a bourdon hangszereké a főszerep. Házi­gazda: Havasréti Pál. Ingyenes!

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szerda június 5. 10.00   Konstantinápoly Budapesten – kiállítás

1896-ban a Gerster Károly által tervezett épületegyüttes Konstantinápoly Budapesten néven nyitotta meg kapuit, és híres színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, a megnyitását követő évben bezárt. Az erről készült kiállítást először 2019-ben Isztambulban láthatta a közönség, majd Budapestre, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelybe került.

A megújult, műtárgyakkal kiegészített tárlatot most november 3-ig tekintheti meg az érdeklődő, hétfő kivételével mindennap 18.00-ig.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

szerda június 5. 19.00   Berni döntő Egri Viktorral és Kele Jánossal

Mitől volt az Aranycsapat a világ legjobbja, és hogyan nem lett világbajnok végül? Tényleg bunda volt a „berni csoda”? És mi köze mindennek az emlékezetpolitikához vagy a hidegháborúhoz? Az esemény apropója, hogy kereken hetven éve verte meg Puskásékat az NSZK 3:2-re a svájci világbajnokság döntőjében, és idén júniusban az Európa-bajnokságon Magyarország és a házigazda Németország ugyanabba a csoportba került. A vetítés után Szemes Botond moderál.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda június 5. 20.00   Anachoma – budapesti premier

Evrosz az Európai Unió határfolyója Görögország és Törökország szárazföldi találkozásánál. A térség néhány éve emberi tragédiák színhelyeként került be a hírekbe, miután a Törökország felől érkező menekülteket civil szervezetek beszámolói szerint ide-oda lökdösték a határon, konkrétan a folyón keresztül. A görög oldalról való visszakényszerítésekről szóló dokumentumfilmet Pollák Philip rendezte. A vetítés után beszélgetés a filmkészítőkkel. Az esemény ingyenes, de a szervezők elfogadnak támogatást.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

csütörtök június 6. 17.00   Kortárs versek tükrében – művészetterápiás workshop a Láttatsz és látszol kiállításban

A foglalkozáson a művészetterápia és a kortárs költészet eszköztárának segítségével vizsgálhatja meg érzelmeit a résztvevő. A szövegek Bóta Tímea pszichológus, a Nő a tükörben megálmodójának versgyűjteményéből jönnek.

A részvételhez nem szükséges művészeti előképzettség. A foglalkozást Takács Dalma vezeti. Az esemény becsületkasszás, de regisztrációköteles: safespace [dot] budapest [at] gmail [dot] com

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

csütörtök június 6. 18.00   A szex politikai gazdaságtana – Szexuális hegemóniák és ellenhegemóniák a tőkés világrendszerben – könyvbemutató

Csányi Gergely könyve nemcsak a szex és a gazdaság összefonódásairól, vagy a szex gazdasági, illetve a gazdaság szexuális aspektusairól szól, sokkal inkább arról, hogy az a bonyolult globális viszonyrendszer, amelyben az éle­tünket éljük, hogyan formálja a szexuális vágyainkat és a szexuális gyakorlatainkat. A kötetet bemutatják: Bagi Zsolt filozófus, esztéta, Berger Viktor szociológus, Bozsoki Petra bölcsész.

(Nappali, Pécs, Király u. 23.)

 

csütörtök június 6. 18.00   Egy kicsit ide, egy kicsit oda: Bíró Eszter és Falusi Mariann koncertje

A dalok részben kortárs költők verseire, részben folkos, dzsesszes, popos, táncos dallamokra alapulnak.

(Szabadtéri pavilon, Bp. VI., Hunyadi tér)

 

csütörtök június 6. 19.00   The Dead South – koncert

Dalok a kanadai prérikről, vad bendzsózás kíséretében. A progresszív bluegrasst, a westernt, a sötét humort és a szabados történetmesélést is magába foglaló műsorban Corb Lund dalszerző is színre lép.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök június 6. 20.00   Fanfara Complexa: Pașaport control – lemez­bemutató

Moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczene balkáni hangulatban, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal. Tisztára, mint egy lakodalmi buli. A zenekar legújabb, Pașaport control című lemezéről mutat be sokszínű, hagyománypusztító slágercsokrot.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk