Snoblesse Oblige 2024/29.

  • Narancs
  • 2024. július 17.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Azt mondja a magyar, hogy a könyv ellen védekezzék: nem engedhetem meg magamnak, mert húst kell venni, meg bort meg csizmát, meg nincs pénzem… Hát hogy: annak a szegény agyvelőnek nincsen szüksége táplálékra?

(Móricz Zsigmond: Úri muri)

péntek július 19. 10.30 Süsü és barátai

Csukás István legendás, illetve kevésbé ismert meséiből az Összpróba produkció készített előadást, Hermányi Mariann és Szekeres Máté szereplésével, Hajdú László rendezésében. A szeretni való figurák és a szellemes művészek az egész családot elvarázsolják a kánikulában is.

(Kultkikötő, Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.)

 

péntek július 19. 18.00 Bëlga – koncert

A Királyok a házban, az Az a baj, a Nemzeti hip-hop és más oktatási segédanyagok megzenésítve az East Fest Mezőtúr programján.

A 26 éve indult pop-rap sztárzenekart ByAlex követi a színpadon, de másnap, az utolsó napon lesz Tankcsapda, Esti Kornél meg Beton Hofi is, plusz a jó bulik.

(Mezőtúri Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda, Mezőtúr, Fekete István u. 1.)

 

péntek július 19. 19.00 Traviata

Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal, játékos, popkulturális utalásokkal. Verdi „bukott nő” témájú operáját Anger Ferenc rendezte és Venekei Mariann koreografálta. És tényleg szerepel benne az internetről már mindenkinek ismerős Travolta gif, ha a spoilerezés miatt azóta ki nem szedték belőle. Másnap és harmadnap is látható, és a nyáron elég sokszor műsoron lesz még.

(Magyar Állami Operaház, Bp. VI., Andrássy út 22.)

 

péntek július 19. 19.00 Radar: A jövő lehetőségei

A Momentán társulat a Művészetek Völgyében improvizál a saját udvarában Rab Árpád jövőkutató segítségével, akivel az imprók között a mesterséges intelligencia és a jövő lehetőségeiről is beszélgetnek majd.

(Momentán udvar, Kapolcs)

 

péntek július 19. 20.00   Budapest Klezmer Band – koncert

A több mint 33 éves zenekar minden koncertje ünnep. Az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc „Fegya” által írt és hangszerelt klezmer dallamokat, tradicionális zsidó zenét játszanak ezúttal is. Palya Bea és Szokolay-Dongó Balázs lesznek a vendégek.

(Városmajori Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

péntek július 19. 20.00   Gorg & Benzol, Bujdosó Trió – koncert 

Az YBL POP sorozatban ismét különleges dalszerzői párosítások fültanúi lehetünk. Egy félinstrumentális stenk-fusion trió kezd, majd a hazai alter színtér fontos zenekaraiból verbuválódott csapat következik különleges zenével, amelyben a mediterrán mámor, a közel-keleti révület, a rumba és a pszichedélia elemei is megtalálhatók.

(Várkert Bazár, Szárazárok színpad, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szombat július 20. 10.30 Gézamalac gyerekkoncert

A Művészetek Völgye hitéleti udvarában D. Szabó Eszter, Szabó András és Szabó Matyi zenekara kezdi a napot. 11-től a szomszédos Kaláka udvarban a konkurencia, a Kaláka zenekar a Nálatok laknak-e állatok című lemezét adja elő.

(LéleKzet református udvar, Kapolcs)

 

szombat július 20. 21.00 Még egy kört mindenkinek

Brit tudósok szerint félezreléknyi véralkohol hiánnyal születünk, és a normális életvitelhez ezt pótolni kellene egy életen át. Ebből az alaptételből kiindulva négy idősödő barát kísérletbe fog. Megpróbálnak úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy sose legyenek teljesen józanok. A népszerű dán film alapján készült Orlai-produkciót Paczolay Béla rendezte.

(Dunaföldvári vár, Dunaföldvár, Rátkay köz 2.)

 

szombat július 20. 21.00 Mayberian Sanskülotts – koncert

„A káposztásmegyeri panelek között visszhangzó nyarak magányát dalba foglaló akusztikus duóból nőtte ki magát a magyar under­ground könnyűzenei élet egyik meghatározó zenekarává.” Egyre jobbak a zenekari bemutatkozó dumák, de a pozíciójuk is a könnyű­zene nehéz világában. Nem csoda, hogy a Művészetek Völgyében is szükség van rájuk.

(Harcsa Veronika udvar, Kapolcs)

 

szombat július 20. 21.45 Dzsúdló – koncert

A Budapest Parkban tartott telt házas koncert után a Fehértone Fesztivál 2024 nagyszínpadára érkezik a pop/trap előadó, aki önreflexív, szókimondó dalaival szórakoztatja a fesztiválnépet az utolsó előtti estén. Másnap az utolsó befürdésnél Jamina, Jauri, Szabos és Elektra is ott lesznek, majd buli lesz.

(Finlandia nagyszínpad, Kunfehértó, Tópart Strand)

 

vasárnap július 21. 10.00   Mozart, a csokigolyók sztárja

Hámori Máté karmester a gyerekek számára is élvezhetően mutatja be Mozart izgalmas és sokrétű zenei világát a kölyökkori zsengéktől egészen a Requiemig. A zenei részleteken kívül anekdotákkal, levelekkel idézi meg a zeneszerzőt, aki még a csokigyárakat is meg­ihlette.

(Danubia Zenekar próbaterem, Bp. III., Flórián tér 3.)

 

vasárnap július 21. 11.00 Népszerű klasszikusok – Zenélő Budapest

Az ingyenes, nyári szabadtéri programsorozatban most a Zenélő Budapest kamaraegyüttesei zenélnek a bejárat előtti oszlopcsarnokban.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 37.)

 

vasárnap július 21. 10.30 Cseresznyevirág

Dacos zöld flamingó, pettyes párducmacskusz kölyök, pirospozsgás királylány és a bátor Bodzavirág királyfi meséje festéssel. A Batyu Színház és a Holdvilág kamaraszínház közös produkciója Nagy-Balatoni Dóra közreműködésével.

(Kultkikötő, Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.)

 

vasárnap július 21. 18.30 Múviláv – Majdnem, mint a filmeken

Trokán Nóra és Klem Viktor estje népszerű romantikus filmjelenetekkel, a filmtörténet népszerű zenéivel a Művészetek Völgye színpadán. Zongorán közreműködik: Szitha Miklós.

(Színház színpad, Művelődési Ház, Kapolcs)

 

vasárnap július 21. 21.00 Kamarás Iván: Veled maradok

Ismert magyar slágerek, és még ismertebb világslágerek; egy színész és a gitárja, valamint a Veled Maradok Band négy zenésze – Kerekes Ali (gitár), Hárs Viktor, Fazekas András, Cséki Kálmán – előadásában. Olyan dalok hangoznak el a Pécsi Nyári Színház műsorán, mint a Meseautó, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Te ott állsz az út végén, sőt Kamarás Iván saját dalai is, például a Polinéz sanzon.

(Káptalan utcai szabadtéri színpad, Pécs)

 

hétfő július 22. 16.30 Napfonat – koncert

Dinamikus, öttagú női a capella együttes, ütős hangszerekkel. Az öt énekesnő izgalmas zenei világokat, kultúrákat képvisel a Felvidéktől Oroszországig, a poptól a kísérletező dzsesszig. Saját dalszövegek és népdalfeldolgozások mellett megzenésített verseket adnak elő. A völgyben az idei fellépésü­ket egy beszélgetés, valamint egy közös dalpremier követi Vecsei H. Miklóssal.

(Pocket könyvek udvara, Kapolcs)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.