Snoblesse Oblige 2024/30.

  • Narancs
  • 2024. július 24.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Rendezzük el, amit elrendezni kell. / Takarítsuk ki e ronda boltot. / A romlott részeket jegyeztessük fel, / lajstromozzunk követ, belet, májfoltot.

(Sziveri János: Ma vie)

péntek július 26. 17.00 Dzsudló – koncert

A mezőzombori templomi kórustól a miskolci drámatagozaton át a rap-pop sztárságig vitte, de nem áll meg. Az Ennyi és a Para című slágert biztosan lenyomja, és aztán lesznek újdonságok is.

(Gyárkert KultúrPark, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

péntek július 26. 18.30 Restlesslegs

Öt menő artista (Gaia Santuccio, Lennart Paar, Daniel Relle, Csuzi Márton, Zoletnik Sophie) egy 50 méteres kötél segítségével keresi az enyhülést, egymást a végkimerülésbe kergetve. A OneTwoMany Collective újcirkuszi előadása a 33. Művészetek Völgye fesztiválon.

(Cirque du Tókert, Vigántpetend)

 

péntek július 26. 19.00 Deva-koncert

Népdalok által inspirált elektronikus zene, amelyet Takács Dorina valahogy különlegesen csinál. Az estet a szintén folkmániás Tindia nyitja meg.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek július 26. 20.30 Dante: Purgatórium – Paradicsom

Nádasdy Ádám 2016-ban egy új fordítással gondoskodott róla, hogy közelebb kerülhessen hozzánk az Isteni színjáték, a dantei utazás. Gyabronka József előadásában és Török Tamara rendezésében nem csak erős hatású, de szórakoztató előadás született.

(Kultkikötő, Balatonföldvár, Kulipintyó villa, Bajor Gizi sétány 1.)

 

péntek július 26. 21.00 Tengi és Marci – koncert

A szombathelyi Tengelics Ákos és Agg Marci a Negyed4 nevű zenekarban játszanak együtt, de duóban is fellépnek külön és akusztikusan is. Most saját és feldolgozott, angol és magyar nyelvű dalokat játszanak, szabadon, improvi­zálva. Ezúttal Molnár Saci is beáll közéjük a basszusgitárjával.

(Lámpás, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

szombat július 27. 10.30 Danny Bain és Ágoston Béla mesekoncertje

Konyhai mosogatóból készült harsona, bolgár duda, ghánai xilofon. Lesz minden, ami egy gyerekeknek szóló világzenés, vidám revühöz kell. Saját dalokkal, bohóckodással és a közönség bevonásával. A két elvetemült előadó személye garancia a fékezhetetlen mulatságra. A szülőknek is.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

szombat július 27. 13.00 Egy nap a Margaret Islanddel

Tíz éve a fonyódi Sellő büfénél adta élete első koncertjét Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf. Ma visszatérnek a tett színhelyére és az egész napot a rajongóikkal töltik, s ezt aztán egy akusztikus koncerttel koronázzák meg. De lesz még más is napközben és naplementekor: fellép a Saya Noé Live Act, a Pandóra Projekt, és még a SUP jógát is a kipróbálhatja, aki akarja. A nyáron még négy fesztiválesemény van hátra a telekomosokkal.

(Báthory utcai strand, Fonyód, Báthory u. 7.)

 

szombat július 27. 15.00 Rutkai Bori Banda – koncert

Zsebtenger, sárkányjárgány, űrdön­gölő és pizsamátor. Nincs fesztivál, ahol ne lenne ott a kreatív banda, a maga családtáncoltató képességeivel. A Művészetek Völgyéből sem hiányozhat az ilyesmi.

(Harcsa Veronika Udvar, Kapolcs)

 

szombat július 27. 20.00 Veszedelmes viszonyok

Tánccal kiegészülő, Mozart zenéire épülő színházi játék a Müpa, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Margitszigeti Színház és a Zempléni Fesztivál közös produkciójában. Közreműködnek: Kálnay Zsófia, Miksch Adrienn és Rácz Rita operaénekesek, a Bozsik Yvette Társulat, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

vasárnap július 28. 10.00 Mátyás, az igazságos

Interaktív ingyenes meseelőadás 3 éves kortól, tarka díszletek között verses formában a Hahota Gyermekszínház, a Görbetükör és a Szép Ernő Színház előadásában.

(Városligeti nagyjátszótér, Bp. XIV., Városliget)

 

vasárnap július 28. 15.45 Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili második, 2020-ban készült nagyjátékfilmjében összecsúszik a valóság és a képzelet egy szerelmes doktornő fejében. Stork Natasa, Bodó Viktor, Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor a Szánsájn Fesztivál az e napon elsőként vetített film szereplői. Utána A feleségem története és a Larry című filmek is láthatók még a hűvös és sötét teremben.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

vasárnap július 28. 20.30 Mikor hazudtam?

Péterfy Bori játssza Ildikót, aki kiváló szakpolitikus, de nem tud hazudni, bár a karrierhez muszáj volna neki. A főnökei elhatározzák, hogy felkészítik egy fiatal kommunikációs szakember segítségével. Rohonyi Barnabás mindent megpróbál, ám a tréningje során végképp összekeveredik az igazság a hazugsággal. A Füge Produkció és az Orlai Produkció közös előadását Tasnádi István rendezte, és 16 éven felülieknek ajánlja a Szent­endrei Teátrum.

(Városháza udvara, Szentendre, Fő tér)

 

vasárnap július 28. 21.00 Frida, az élet múzsája

Duda Éva koreográfus társulata a látványszínházra koncentrál, és ezt az előadását mozgó festmények tárlatának hívja. Valójában arról van szó, hogy megidézik Frida Kahlo mexikói festőnő életét és festményeinek szenvedélyes, egzotikus világát a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Letaglózó látvány. Naná, hogy a Művészetek Völgyében a helye.

(Cirque de Tókert, Vigántpetend)

 

hétfő július 29. 19.30 Brant Bjork Trio – koncert

A frontember Brant Bjork a kaliforniai sivatagi rock nagy úttörője, dobos és komponista húsz éve kezdett szólókarrierbe, aztán lemezkiadót, majd hozzá zenekart is alapított. Utóbbit tavaly Ryan Güt dobossal és Mario Lalli basszusgitárossal. Vendégzenekaruk az Earth Tongue.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

hétfő július 29. 20.00 Frontátvonulás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színművész osztálya Cseh Tamás és Bereményi Géza lemeze után szabadon alkotott. De itt is Ecsédi rohangál az utcán, zaklatja Budapest lakosait, barátját Vizit keresve, aki otthagyta őt egy lakásban. Krasznai Vilmos rendezése.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

hétfő július 29. 20.30 Egy életem: Grecsó Krisztián

A MomKult új szériája – az életrajzi stand-up estek során híres művészek mesélnek az életükről. A forgatókönyvet az élet írta, de Lévai Balázs azért megrendezte.

(Kőszegi Várszínház, Kőszeg, Rajnis J. u. 9.)

 

kedd július 30. 10.00 Képek Kertje

Ég a munka, forr a Katlan, kezdődik az ország „legnyugisabb” és mégis sűrű fesztiválja a délszaki borvidéken. A Magyar Zene Háza nyitja meg művészetterápiás hippitanyáját. Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata augusztus 3-ig, a fesztivál végéig mindennap itt lesz.

(Templomkert, Nagyharsány)

 

kedd július 30. 16.00 Az idő marasztalása

Az Ördögkatlan ismét kínál egyedülálló kortárs színházi programokat is. A Forte Társulat Kultháló VEB2023 projektjének eredményeként született előadást mutatják be az első napon. A csapatra jellemző, formateremtő darab eredetileg a Balaton-felvidéki Pécselyen született, ahol Horváth Csaba rendező és Földeáki Nóra alkotó kutatta dr. Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát.

(Tornaterem, Nagyharsány)

 

kedd július 30. 20.30 Szép nyári nap…

…Foltos farmerek az út szélén.

A mindenki által ismert Neoton-sláger, a Vándorének is elhangzik a Veres 1 Színház új musical előadásában, amely valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy, a jugó határhoz közeli építőtáborban. Böhm György rendezése.

(Rózsakert Szabadtéri Színpad, Nyíregyháza, Benczúr tér 22.)

 

kedd július 30. 21.00 Hermész

Az Ördögkatlan a kortárs táncot is a keblére öleli, jobbnál jobbakat, gyönyörű helyszíneken, ahol az egyszeri és megismételhetetlen performance még különlegesebbé válik. A TranzDanz ú́j produk­ció́­já́­ban Ková́cs Jeromos Kovács Gerzson Péter koreográfiáját, azaz a tánc-monodráma címszerepét Tókos Attila adja elő.

(Amfiteátrum, Szoborpark, Nagyharsány)

 

szerda július 31. 10.00 Drakula werkfotók – kiállítás

A Drakula halála című, 2024-es némafilm forgatása során cianotípiával, vagyis kéknyomat-technikával készítettek képeket, azaz a régmúlt fototechnikáját élesztették fel a kolozsvári filmes tanszék munkatársai. Az egész projektjük a múlt életre keltéséről szólt. A film világpremierje augusztus 3-án lesz, de a fotók az Ördögkatlan öt napján láthatók, naponta 10 és 19 óra között.

(Narancsliget, Nagyharsány)

 

szerda július 31. 20.00 Pribojszki 50

Az idén nyáron 50. életévét betöltő Pribojszki Mátyás muzsikálással, igazi örömzenével ünnepel. Házi­gazda a Jumping Matt & His Combo lesz, akik vendégekkel kiegészülve lépnek színpadra.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

szerda július 31. 21.00 Henri Gonzo és a Papírsárkányok

Gonzo külön projektje, amely Farkas Zazie billentyűssel és Issiaga Camara basszusgitárossal kezdődött három éve. Később klasszikus zenészek csatlakoztak: a Fran Palermóból Árvay Gábor, valamint a The Colibris frontembere, Németh Máté, és Naim Tichiti hegedűművész. Új dalokat mutatnak be, neoklasszicista hangszereléssel a költői Ördögkatlan éjszakájában.

(DDC Kovácsműhely, Beremend)

 

szerda július 31. 22.00 A Grönholm módszer

Négy pályázó – két férfi és két nő – felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát? A Színészképzés Pécs OSZIP 14. évfolyamának előadása Marcelo Pineyro sikerfilmje alapján Józsa Richárd rendezésében, az Ördögkatlan egyik legizgalmasabb helyszínén.

(Bölcsész udvar, Nagyharsány)

 

csütörtök augusztus 1. 14.00 Megújuló zene – mesterkurzus az UMZE Kamaraegyüttessel

Négy szerzeményen – Balogh Máté: Thoreau Second Hand; Katarzyna Krzewińska: green&blue, dreamin; Ian Mikyska: Forest/

Trees; Samuel Hvozdík: Stigma – dolgozik a négy zeneszerző és az UMZE Kamaraegyüttes.

(BMC tetőterem, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök augusztus 1. 15.00 Sukh Mahal-koncert

A multi-hangszeres Olivier Olivero nagybőgőzik, énekel és harmóniumozik, David Muris dobol és Marc Mouchès szaxofonozik, utóbbi nem más, mint az ördögkatlanos legenda, a Wombo tagja. A dalszövegeket mantrák, a szúfi költészet és a théraváda ősi szövegei ihlették.

(Vylyan terasz, Kisharsány)

 

csütörtök augusztus 1. 19.30 Izo FitzRoy – koncert

A londoni blues-soul-gospel énekes másodjára jön Magyarországra, és ezúttal is bízhat a sikerben. A harmadik stúdióalbumának turnéján hallhatja őt a közönség a Paloznaki Jazzpiknik első napján. A balatoni nyár legkedvesebb fesztiváljának többi programját is érdemes böngészni a fesztivál honlapján.

(Nagyszínpad, Paloznak)

 

csütörtök augusztus 1. 20.00 Édeskettes hármasban

Vernon, a sikeres slágerszerző és Sonia, a kezdő dalszövegíró kapcsolatába beköltözik a nő korábbi szerelme, láthatatlanul. Neil Simon és Marvin Hamlisch humoros és érzelmes musicaljét Földes Eszter és Peller Károly adják elő Szabó P. Szilveszter rendezésében. A 6SZÍN produkciója ezúttal a Szentendrei Teátrum műsorán, szabadtéren látható.

(Városháza udvara, Szentendre, Fő tér)

 

csütörtök augusztus 1. 21.00 Raklap, Carson Coma – koncert

Egy fiatal és tehetséges sepsiszentgyörgyi zenekar érkezik az Ördögkatlanba. Van olyan tagjuk, aki még érettségi előtt áll, mégis van már 6 klipjük és egy nagylemezük. 23.00-tól meg Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint zenekara játszik egy fergetegeset.

(Focipálya, Nagyharsány)

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?