Szüret 2024/30.

  • Narancs
  • 2024. július 24.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Ősi katonanemzet a magyar, ez az ország nem maradhatott volna meg katonái nélkül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Egységes Alapkiképzési Program keretében bevonultak ünnepélyes katonai eskütételén; MTI

MEGOLDÁS     LEGKÖZELEBBI     ÖSSZEFONÓDIK     APRÓMUNKA

A békemisszió lényege az állhatatosság. Nem az van, hogy az ember elmegy, prédikál kettőt, és beköszönt a béke, és mindenki jobb belátásra tér. Ez egy aprómunka, ezt folyamatosan, szisztematikusan csinálni kell minden nap. Én minden nap tárgyalok valakivel valamilyen lehetőségről, részletkérdésről, újabb és újabb kezdeményezésekről.

Orbán Viktor interjúja a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában; Miniszterelnöki Kabinetiroda

– Miről szól az album és mi a fekete hattyú szimbolikája?

– Egy fekete hattyú látható az új lemez borítóján. Az albumunk által azt reméljük, hogyha valaki végighallgatja ezt a 80 percet, akkor abból a fekete hattyúból egy fehér hattyú lesz, mire az album végére ér. Úgy érezzük, felelősségünk van abban – ahogyan az egyik amerikai kritika is írta rólunk –, hogy valamilyen formában a sötét és hosszú alagút végén fáklyával álljunk és világítsunk.

Leslie Mandoki a Magyar Nemzetnek

Hankó Balázs kiemelte: „Célunk nem lehet más, mint hogy az általunk kitűzött pillérek, amelyek egyben jelentik múltunkat és jelenünket teszik teljessé, egyben jövőnket formálják, egymást erősítő, inspiráló hatásokon át tudják megszerettetni kultúránkat, a tudás megszerzésében kitartóvá tenni fiataljainkat, és erős közösségeket szervezni családjaink, gyermekeink által.” (…) Úgy fogalmazott: „A fesztivál vibrálása úgy ragad ki bennünket a mindennapokból, hogy a világszínvonal általuk és a meghívott művészek által megemeli lelkünket és szívünket.” Hozzáfűzte: a fellépők az elhangzó klasszikusokat a nem klasszikus zenén nevelkedőknek is úgy szólaltatják meg, hogy új értékeket fogadnak be. Olyan értékeket, amelyek formálnak, és a szép érzését engedik megtapasztalni.

Az MTI tudósítása a kulturális és innovációs miniszternek a Fesztivál Akadémia Budapest záróeseményén mondott beszédéről

Karmacs – a hely, ahol összefonódik egymással a környezetvédelem, a vallás és a honvédelem. A HM Katolikus Tábori Püspökség által minden évben megrendezett nyári tábor – melynek szíve (…) Karmacs település – nem csak egyedülálló tematikája miatt közkedvelt a fiatalok körében. Mint ahogy arról nem egy (többszörösen) visszatérő beszámol: a táborban töltött egy hét életre szóló élmények mellett örök barátságokkal is szolgál.

Honvédelem.hu

Piastri mellett a karatemester által bántalmazott Roland volt a Hungaroring sztárja

Cím a Blikk.hu-n

Szintén pénteken délután a Piszkos Motorosok Egyesület tagjai felvonultak, hogy aztán Tuska Tibor evangélikus lelkész áldásával Cserkeszőlőbe induljanak.

A Beol.hu tudósítása a kondorosi betyárnapokról

Az 1956-os szabadságharcos, volt országgyűlési képviselő emlékére rendezett tárlat a Patrióták műhelyében készült, a Miniszterelnökség támogatásával. (…) Vándorkiállítássá azzal a szándékkal tették, hogy Wittner Mária szellemi hagyatékát, örökbecsű intelmeit a jövő nemzedékek számára is továbbadják. (…) A tárlatnyitót a helybéli Magyar Polgári Egyesület szervezte, meghívva [sic!] rá Németh Szilárd kormánybiztost, országgyűlési képviselőt, aki Wittner Mária egyik legközelebbi társa volt a pesti srácok örökségéért folytatott küzdelemben.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleményéből; MTI – Külhoni Magyar Sajtószolgálat

A Változó Világ Mozgalom (VVM) keretében létrejött Változó Világ Mérnökség (VVM2) megoldást ajánl, amely jelentősen egyszerűsítheti az elektromos autók használatát. A megoldás lényege, hogy egy elektromos autónak nem kell feltöltenie akkumulátorát, ha az lemerült, hanem kicserélni a lemerült akkumulátort egy feltöltött másikra. (…) Így az akkumulátorcsere kevesebb időt igényelne, mint egy benzintankolás.

A Változó Világ Mozgalom közleményéből; MTI – Országos Sajtószolgálat

Súlyos gyermekbántalmazás Szolnokon, óriási fesztiválhangulat Mezőtúron – ezek voltak az elmúlt hét legjei

Cím a Szoljon.hu-n

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?