Egy hét kultúra 2024/30.

  • Narancs
  • 2024. július 24.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

REJTETT PORTRÉ Északkelet-Anglia egyik leghíresebb 20. századi művészének eddig ismeretlen önarcképét találták meg egy másik festmény hátulján. Norman Cornish (1919–2014) portréját a bányászból lett képzőművész alkotásait a szintén észak-angliai L. S. Lowry (1887–1976) műveivel együtt bemutató kiállításra készülve fedezte fel a durhami Barnard Castle-ben található Bowes Museum egyik munkatársa. Állítása szerint először az egyik kép keretéhez erősített szokatlan hátlapra lett figyelmes, amelyet végül eltávolított. Ekkor pillantotta meg a portrét Cornish Bar Scene című vásznának hátulján. A durva ecsetvonásokkal megfestett önarckép a szakértők szerint egyértelműen Cornish korai időszakából származik. A múzeum úgy döntött, mindkét képet bemutatják a július 20-tól egészen jövő januárig látogatható kiállításon. Igaz, ez azt jelenti, hogy az egyik festmény mindig fejjel lefelé áll majd, ezért bizonyos időközönként megfordítják a dupla műalkotást. Cornish és Lowry gyakran foglalkozott az angol munkások éjszakai életével, a most nyílt tárlaton pedig több mint 50 festményük, vázlatuk és rajzuk látható.

PISZTOLYOK Közel 1,7 millió euróért (nagyjából 660 millió forint) keltek el a Párizs közelében lévő fontainebleau-i kastély mellett megrendezett árverésen Napóleon pisztolyai. A két, arannyal és ezüsttel berakott, Napóleon portréjával díszített pisztoly Louis-Marin Gosset párizsi fegyvergyártó műhelyében készült. 1814. április 12-ének éjjelén a hatalomról lemondani kényszerült Napóleon állítólag ezekkel a pisztolyokkal akarta kioltani saját életét a fontainebleau-i kastélyban, ám Armand de Caulaincourt tábornok, aki az oroszországi hadjáratban részt vett, kivette belőlük a puskaport. Napóleon később Caulaincourt-nak ajándékozta e fegyvereket, azokat azután a tábornok utódai örökölték meg.

FORTEPAN GALÉRIA Fotógalériát nyit Kőszegen a Fortepan közösségi fotóarchívum. A tervek szerint minden nyáron egy-egy szerzői vagy tematikus kiállítást rendeznek a Táblaház utca 9. alatt található épület földszintjén, Vidor Ágoston kárpitosmester egykori műhelyének helyén. A galéria első tárlata július 25-én nyílik meg Lissák Tivadar (1909–1967) képeiből. A harmadik generációs mérnökemberről csak fél évszázaddal halála után derült ki, hogy tehetséges fotós volt. Családja öt évtizeden át őrizte mintegy 8 ezer negatívját, amely közül 2014-ben került fel 2200 darab a Fortepan digitális fotóarchívumba. A Lissák Tivadar fotónaplója című kiállítás ingyenesen látogatható, a tárlat 60 képéhez tartozó szövegek pedig magyarul és németül is olvashatók. A Fortepanon posztumusz felfedezett fotós kiállítása szeptember 29-ig, mindennap 10 és 19 óra között tekinthető meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?