tévéSmaci

Szarka csörtet

  • tévésmaci
  • 2018. november 11.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché, a két híres billerbecki kovács – sokan úgy is nevezték őket, hogy a Billerbe­cki Csoport – kerestek egy harmadik kovácsot, a városban nem akadtak a nyomára, ott rajtuk kívül már csak patkolókovácsok működtek, azok sem sokan, de mind ügyetlen egy ekkora munkához. Szilveszter volt, különösen cudar idő, a vastag posztóujjasukon is átfújt a szél, arcba csapott a hó, a lovak csak alig tudtak kaptatni a vaksötét hajnalban, mert a csillagokat levette isten az égről, de lehet, hogy maga az ördög mérgében. Alig lehetett lépésben elvergődni Altenbergéig. Onnan jött az ezereszű kovács híre, de annyira sokára, hogy várni már nem lehetett, menni kellett, megkeresni, rábírni, hogy hagyjon oda mindent, s álljon neki. Álljon neki ketrecet kalapálni, micsoda alja munka! De álljon üstöllést, mert kell már a ketrec, mind a három. S egy kovács ennyi idő alatt csak egy akkora ketrecre képes, amekkora ellátszik a város legmesszebb pontjáig is – ha felhúzzák a templom tornyába. Az altenbergei kovácsot Ómafának hívták, Sztupa és Troché nem is csodálkoztak, inkább kicsit bosszúsnak tűntek, meglehet, csupán azért, mert kancsót sem tett eléjük, amikor átfázva betoppantak. Céhtárs, mi?! Kérette magát, de félt is, hogy ha a kovácsok üres kézzel mennek el tőle, a papok jönnek helyettük katonákkal; szó szót követvén beleegyezett mindenbe. Ómafa is hallotta persze a billerbecki kovácsok történetét, de kivagyi alak lévén kétsége nem volt, hogy csinál ő olyan szégyenketrecet, mint bárki fia, nemhogy még két ilyen süvölvény. El is készültek időre a ketrecek, a billerbecki kettő meg a híres altenbergei is, külön trepnit szerkesztettek hozzájuk az ácsok, keresztbe kellett fektetni a szekéren, mert csak úgy tudták fölrakni őket. A lovakat kifogták, szegény párák beleszakadnának, s a csontra fogyott, hónapok óta éhező, fázó anabaptistákkal húzatták az egész úton.

Pénteken (12-én) kicsivel éjfél előtt fog bele a Cinemax 2 Az utolsó út című német filmbe, melyben egy matuzsálemi korú egykori Wehrmacht-tiszt elindul Kijevbe megkeresni soha el nem felejtett szerelmét, de ő és kísérője hirtelen az ukrán–orosz háborúban találják magukat, s a szerelem sem onnan támad (fel), ahonnan várnák. Ugyanitt 1.40-től Forman mester utolsó korszakának nyitányát, a Larry Flynt, a provokátort vetítik.

Szombaton este kilenckor magyar életet ad a Mozi+. A korábbi dolgai, de még inkább amerikás volta okán mindig nagy várakozással kezelt Antal Nimród filmje, A Viszkis, hátha pont itt jut fel majd a csúcsra. A Duna szűk félórával később a Titokzatos folyót adja, bizonyítván elsősorban, hogy nem, nem a Duna az a titokzatos. S hogy ma se maradjunk Forman barátocskánk nélkül, az M3 már kicsivel nyolc után belecsapott a tűzoltóbálba, mert itt mindig Tűz van, babám! tudd meg te azt.

Vasárnap azoknak szól a zene, akik világéletükben szégyellték a krimiolvasást, ezért egyes szerzőket az egekig misztifikáltak. E társulat fő kedvence Patricia Highsmith. S a Duna 22.40-kor lenyomja a Kétarcú januárt. S ha krimi, akkor minimum dán legyen vagy holland: a Filmbox cca. ugyanekkor játszsza A jelöltet (dán), a Prémium Filmbox meg éjfélkor az Oss bandáját (holland), mindkettő nagyon ott van. De szolgáltatnak-e elegendő okot a tévézés nevű időpocsékoláshoz?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?