Esemény

Utcafesztivál

Interaktív

Hajléktalanoknak rendezett "bulit" a Börtön helyett lakhatást állampolgári akcióhálózat az ún. II. János Pál pápa téren. A fesztivál névre keresztelt köztéri közösségi piknik egy szeptemberben induló szabadegyetem előfutára volt - ahol a tervek szerint hajléktalanok és hajlékkal rendelkezők egyaránt lesznek az előadók és hallgatók között, a cél pedig nem is kérdés: a kölcsönös tudáscserén túl a tehetséges hajléktalan emberek elismerése, a diszkrimináció csökkentése és a sztereotípiák lebontása.

Az egész napos tarka kínálatban találtunk kerekasztal-beszélgetést a Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevők (KENYSZI) rendszeréről, felolvasást hajléktalan írók műveiből, témaérzékeny filmvetítést és előadásokat, sőt koncertet is. A betonfalon hajléktalan képzőművészek művei, a gyerekek az aszfaltrajzversenyen mérték össze krétáik erejét. A takarószigetek és rendezvénysátrak között egy-egy szabadbolt is létesült: "hozd el, ami felesleges, vidd el, ami kell".

Nem meglepő, hogy a VIII. kerület peremén lévő parkban az egyik legfőbb csábító erő az ebéd volt, a többi csak alkalmi altató, egy újabb szerep vagy kínos pillanatok egymásutánja. Bármily bájos is volt, ahogy egyik-másik résztvevő saját vagy társai verseit teljes beleéléssel adta elő, vagy ahogy ad hoc módon kiállítást szerveztek a majdnem semmiből - kartondobozok, csipeszek meg egy kis ragasztó segítségével -, a valóság gondoskodott a megszokott realitásokról, na meg az alaphangulatról, amihez a legijesztőbb adalékot a közeli játszótér gonosz gyerekkiáltásai szolgáltatták.

Köztársaság tér (sic!), augusztus 19.


Figyelmébe ajánljuk