Esemény

Utcafesztivál

Interaktív

Hajléktalanoknak rendezett "bulit" a Börtön helyett lakhatást állampolgári akcióhálózat az ún. II. János Pál pápa téren. A fesztivál névre keresztelt köztéri közösségi piknik egy szeptemberben induló szabadegyetem előfutára volt - ahol a tervek szerint hajléktalanok és hajlékkal rendelkezők egyaránt lesznek az előadók és hallgatók között, a cél pedig nem is kérdés: a kölcsönös tudáscserén túl a tehetséges hajléktalan emberek elismerése, a diszkrimináció csökkentése és a sztereotípiák lebontása.

Az egész napos tarka kínálatban találtunk kerekasztal-beszélgetést a Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevők (KENYSZI) rendszeréről, felolvasást hajléktalan írók műveiből, témaérzékeny filmvetítést és előadásokat, sőt koncertet is. A betonfalon hajléktalan képzőművészek művei, a gyerekek az aszfaltrajzversenyen mérték össze krétáik erejét. A takarószigetek és rendezvénysátrak között egy-egy szabadbolt is létesült: "hozd el, ami felesleges, vidd el, ami kell".

Nem meglepő, hogy a VIII. kerület peremén lévő parkban az egyik legfőbb csábító erő az ebéd volt, a többi csak alkalmi altató, egy újabb szerep vagy kínos pillanatok egymásutánja. Bármily bájos is volt, ahogy egyik-másik résztvevő saját vagy társai verseit teljes beleéléssel adta elő, vagy ahogy ad hoc módon kiállítást szerveztek a majdnem semmiből - kartondobozok, csipeszek meg egy kis ragasztó segítségével -, a valóság gondoskodott a megszokott realitásokról, na meg az alaphangulatról, amihez a legijesztőbb adalékot a közeli játszótér gonosz gyerekkiáltásai szolgáltatták.

Köztársaság tér (sic!), augusztus 19.


Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.