Tartalom

(2012-08-23)

Publicisztika

Kürti Emese-Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Ki kérdezi? Miért kérdezi?

Mi a magyar? - régen és ma

A nemzet "lényegéről" szóló elmélkedés alapvetően hegeli természetű. Hegel azt gondolta, hogy van "univerzális osztály", amely maga a társadalmi szünekdokhé vagy pars pro toto: rész, amely kifejezi (reprezentálja) az Egészet. Az ő esetében ez az állami tisztviselők kara volt, azaz a jogtudó, filozofáló, hivatalviselő értelmiség.

Dessewffy Tibor

Publicisztika

Zöld burjánzás

Kin segít a harmadik ipari forradalom?

Mókuskerékben fut az Európai Unióról és a sorsunkról folyó diskurzus. A versenyképesség növelése érdekében a jóléti állam, a szociális vívmányok leépítésére van szükség, ám ezt a választók nem fogadják el; s így minden befeszül, egy helyben zakatol.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A szégyen emlékműve

Esti Kornél Németországban egy kis fürdőhelyen állt meg először, hogy lemossa magáról az út porát. Senkit sem kellett megkérdeznie, hol a tenger. "A söpört, tiszta utcácskákon, pontosan minden tíz méterre csinos oszlop állott, azon fehér zománctáblán mutató kéz, alatta a szöveg: Út a tengerhez. Lehetetlen lett volna jobban kalauzolni az idegent.

Pete Péter: Hozzáadott érték

Egotrip

Megszorítsunk vagy élénkítsünk?

Évek óta tart Európában a gazdasági válság. Az államadósság szintje különösen a déli államokban kritikus, de a pénzügyi piacok más, korábban stabilnak tekintett országok helyzetét is bizalmatlanul szemlélik, az adósság leépítése az elmúlt években a kormányzatok egyik legfontosabb gazdaságpolitikai céljává vált.

A szerk.
Belpol

Interjú

Belpol

"Az állításom nagyon igaz"

Gerő András történész az antiszemitizmus-vitáról

A Mihancsik Zsófia és Kelemen László által üzemeltetett vélemény- és hírportálon, a galamus.hu-n írta június végén azt a cikket (Akadémikus antiszemitizmus), amelyben az antiszemita ideológia fogalomhasználatát hányja a 20. századi magyar történelem elismert kutatója, Romsics Ignác szemére. A cikk valóságos áradatot indított el.

Ozorai drogháború

Belpol

Elterelés, képmutatás

"Megpróbáltam elvegyülni a tömegben, ami nem volt könnyű" - jelenti drámai hangon a riporter. Úgy tűnik, a drogháborúban a dílerek állnak nyerésre, a rendőrségnek nincs felhatalmazása, hogy bezárja a rendezvényt, és hazazavarjon húszezer embert.

Olaszliszkai romák ellenszélben

Belpol

Együtt a többiekkel

Szögi Lajos megölése óta Olaszliszka kimondva-kimondatlanul a roma-nem roma együttélés szimbolikus helyszínévé vált: traumákat hordoz már maga a név is. De laknak itt olyan cigányok is, akik elhagynák a gettót.

Növekvő élelmiszerárak

Belpol

Asztali ürömök

Az "olcsó" alapélelmiszerek bőven az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt egy évben. Most az aszály súlyosbítja a helyzetet - és ha a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az import rovására a "hazai termelést óvja", akkor a szegényektől veszi el a betevőt.

A kormány és az alapítványi iskolák

Belpol

Üsd a nyomorultat!

Bajban vannak a magyarországi alapítványi iskolák. Az évnyitó előtt pár héttel nem tudják, mit taníthatnak, és azt sem, hogy mennyiből. A kormány tehetetlensége és gonoszsága több tízezer, jelentős részben nehéz sorsú, valamilyen örökölt hátránnyal küzdő gyerek életesélyeit rontja.

Külpol

Mali

Külpol

Vesztes tuaregek

Hétfőn újabb ideiglenes kormány alakult az országban, amely már nem elűzni, csak pacifikálni szeretné az északi iszlamista felkelőket. A testület élén ugyanaz a Cheick Modibo Diarra - korábban a NASA több fontos programjában is tevékenykedő asztrofizikus - áll, aki az előző, bármiféle eredményt felmutatni képtelen kabinetet vezette. Korábban államfői ambíciói voltak, amelyeket az eredetileg áprilisra tervezett elnökválasztáson remélt valóra válthatni, de közbejött az a katonai puccs, amelyben Mali felhalmozódott belső konfliktusai robbantak ki

Könyv

Könyv

Könyv

Vass Tibor: Mennyi semenni

Hiába hiszünk abban, olvasóként és recenzensként is, hogy az életrajzi adatoktól, a gyakran pletykaszintű háttértörténetektől, a motivációt magyarázó események kikutatásától minél inkább érdemes függetleníteni magunkat, most nehéz ezt betartani. A fülszöveget jegyző Vörös István is külön bekezdést szentel a "tragédiának", ami "újsághír volt".

Interjú

Könyv

Szamár, majom, holokauszt

Yann Martel író

Obama rajongói levelet küldött, Ang Lee 100 millió dolláros hollywoodi filmváltozatot készít, az olvasók titkos összefüggéseket sejtenek. A Pi élete mindent vitt: a hajótörött indiai fiatalember és a vele egy csónakban utazó bengáli tigris regénye olvasók millióit gondolkodtatta el a tigristartás nehézségeiről, és megkapta az egyik legnagyobb angolszász irodalmi elismerést, a Booker-díjat is. A közelgő filmváltozat és a regény hazai újrakiadása apropóján beszélgettünk a szerzővel telefonon.

Interaktív

Esemény

Interaktív

Utcafesztivál

Hajléktalanoknak rendezett "bulit" a Börtön helyett lakhatást állampolgári akcióhálózat az ún. II. János Pál pápa téren. A fesztivál névre keresztelt köztéri közösségi piknik egy szeptemberben induló szabadegyetem előfutára volt - ahol a tervek szerint hajléktalanok és hajlékkal rendelkezők egyaránt lesznek az előadók és hallgatók között, a cél pedig nem is kérdés: a kölcsönös tudáscserén túl a tehetséges hajléktalan emberek elismerése, a diszkrimináció csökkentése és a sztereotípiák lebontása.

Film

tévésmaci

Film

Majomfa és majomház

Amikor Sztupa és Troché a kamionokat várták, eszement hideg volt, a hőmérő befagyott valahol a negatív tartományokban, s még a szél is vadul fújt. A jó két hete leesett hó teteje egybefüggő jég volt, helyenként a bakancsok alatt sem roskadt be. Fel kellett öltözni rendesen, sál, sapka, kabát, jégeralsó.

Film

Film

Nehéz a dolga

Pierre Schöller: Államérdekből

Együtt van minden. Elsősorban az a nem éppen új keletű tudás, mely szerint a politikusi lét szükségszerűen korrumpál. Azután itt vannak az állam gazdaságos működtetésének és az állampolgárok személyes boldogulásának egyre feloldhatatlanabb ellentmondásai - a válság kontextusában.

Film

Film

Szerelem a hatodikon

Film és tojás kapcsolatát annál a bacon-and-eggsnél hagytuk el, melyet immár hetek óta Meryl Streep tesz Tommy Lee Jones asztalára egy amerikai romkomban (Amit még mindig tudni akarsz a szexről). De máris kapcsoljuk a 60-as évek párizsi burzsoáziáját, ott ugyanis egészen más a tojások fekvése; a kifinomult nagypolgáriságot makulátlan házikabátban alakító Fabrice Luchini szívéhez a tökéletes lágytojáson keresztül vezet az út.

Tévé

Film

A pazarlás kora

Elsőre viccesnek tűnhet, hogy a pazarlás kora, azonban ha tisztes távolságból szemléljük világunkat, akkor tehát, miközben elnyújtózunk a farhát mellett, mint elkényeztetett és zabolátlan ebek, tényleg rákérdezhetünk - mi megy itt?!

Zene

mi a kotta?

Zene

In flagrante delicto

"Két holttest: a férfin egy női hálóköpeny, ott hever az ajtó és ágy között. Az asszony fekszik az ágyban, melyet féloldalt feketére áztatott a vér. Lőtt seb, szúrt seb, vágott seb. Ez a mesterség ismerete. Seborvosra sem lenne szükség.

rés a présen

Zene

Geri, Ali, Mimi, Gazsi, Maki és a többiek

Marge énekesnő

rés a présen: Tavaly jelent meg az első lemezed, mi történt azóta? Marge: Amikor megjelent az AND című lemez, nem gondoltam, hogy ennyire sikeres lesz. A honlapomon (www.margemusic.com) tettem ingyenesen letölthetővé. Bár az albumon sok az elektronika, a színpadon mindent hangszerekkel szólaltatok meg.

Interjú

Zene

"Tudom, hogy változtam"

Robb Flynn - Machine Head

A Machine Head tizennyolc éve megújította a thrash metalt, mostanra pedig népszerűsége csúcsára jutott. Hetedik lemeze, az Unto The Locust megjelenése után egy évvel harmadszor járt Magyarországon, és tökéletes koncertet adott a FEZEN fesztiválon. A zenekar énekes-gitárosával előtte beszélgettünk.

Zene

Meghallgatják egymást

Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Noha évente több mint ezer fesztiválnak hívott rendezvénysor zajlik Magyarországon, nemcsak politikai kolbásztöltéssel, hanem a legmagasabb minőséggel is be lehet törni erre a piacra.

Képzőművészet

Hajdu István

Képzőművészet

Vagyunk is, meg nem is vagyunk

"Mi a magyar?" a Műcsarnokban

"Ugyanazokba a folyamokba lépünk, és mégsem ugyanazokba lépünk, vagyunk is, meg nem is vagyunk" - mormolta Hérakleitosz (az antik giccs nem giccs, mondom én).

A fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

Képzőművészet

"Kellemetlen látványt nyújtottak"

Májusban adták át az elkészült részeket, és bár az épületegyüttes a 20. század második felét viszonylag szerencsésen átvészelte, milliárdos nagyságrendben akad még tennivaló. A várhatóan 2015-ben véget érő felújítás nyomán európai szintű zenei oktatási és koncerthelyszín jöhet létre. Nagy kérdés azonban, hogy ki vagy mi fogja mindezt fenntartani.

Színház

Operett

Színház

Az vagy, amit megeszel

Szirmai Albert: Mágnás Miska

Hármat szól a kakas, felröfög a disznó, s aztán máris megindulnak a táncos konyhai munkálatok Korláth grófék Dóm téri háztartásában. A nagyszínpadnyi konyha, a mindenki kezét-lábát unásig megégető sparhertek, a fazekak és lábasok körüli folytatólagos sertepertélés azután utóbb is végigkíséri Alföldi Róbert rendezését, többedszer is bizonyságát adva a művész praktikusság iránti erős hajlamának: ha egy mód van rá, hát készüljön el valami ételnemű (leves, fasírozott stb.) az előadás végeztére.

Színház

Színház

(Fél)kész

Forgách András: A pincér

Előfordul olykor, hogy a kritikus nem a kész produkciót látja, hanem a próbafolyamat egyik-másik részét; az ilyesminek sok oka lehet, de következménye csak egy: ilyenkor nem írunk az adott előadásról.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Normafa Grill

A Normafa télen divatos terep, de mivel ott az Olimpia szálló, gondoltuk, étterme is lesz, és ha minden jól megy, talán még a Good bye London című slágert is elénekelhetjük. Alkalomhoz illő helyszínt kerestünk, ám roppant tájékozatlanságról tettünk tanúbizonyságot.

chili&vanília

Gasztro

Magyar ceviche

Habár már magunk mögött tudhatjuk a legnagyobb hőségriadókat, mégis olyan ételt szeretnék ajánlani, amely a nyár egyik slágerének bizonyult. Nem létezik a mennyiség, amely ne fogyna el belőle. A perui ceviche (szevicse) iránti szenvedélyes rajongásomnak már e hasábokon is hangot adtam.

Sport

Sport

A horgász álma

Králik Károly feltaláló, vállalkozó

"Az első lépéstől taktikázol a hallal. Azt kell elérni, hogy nyüzsgés legyen, veszekedés az etetésen, hogy jusson nekik, de ne teljenek el vele. Etetéskor gyúrunk egy gombócot, és azt bedobjuk a vízbe. Aki nagy halra megy, megállítja a csalit, aki vezeti, több, de kisebb testű halat fog. Az összes kifogott hal súlya alapján dől el, ki nyeri a versenyt."

Tudomány

A Curiosity kalandjai

Tudomány

Hamar megöregszik?

Már harmadik hete dolgozik a vörös bolygón a Curiosity rover - most már teljes fordulatszámon. Kíváncsian várjuk az eredményeket.