rés a présen

„Vidéki könyvtárak nem mernek hívni”

Peer Krisztián költő, író

  • rés a présen
  • 2019. augusztus 4.

Interaktív

rés a présen: Hogyan vélekedsz költészet és rockzene viszonyáról ma?

Peer Krisztián: Ugyanabban a mondatban a vélekedsz és a rockzene – ez költészet. Az első, még akusztikus koncertjeinken én is emelgettem a ROCK feliratú táblát – ha Schuster Lórántnak sikerült karriert építenie erre, gondoltam, nekem is összejöhet. De jött Andor, az elektronika, és vele a hangzás. Meg a franciás hangzású zenekarnév. Igen, ez inkább zenekar, mint projekt, de azt kétlem, hogy rock. Ám így is a zene az az ostya, amivel lenyeletjük a szöveget. Személyes kisugárzásunk, azt hiszem, egyikünknek sincs.

rap: Nem előzmények nélküli nálad az előadó-művészet. Milyen formációkban voltál benne?

PK: Ezer éve volt egy Nyelvterület nevű formációnk: Godfather Termann (Térey János), Pozó Terror (Poós Zoltán) és a Peer. Harmadik, utolsó koncertünkön is még kottaállványokkal szerencsétlenkedtünk szerethetően. Később például a TÁP Színház Minden Rossz Varietéjének voltam rendszeres fellépője és ideológusa évekig. „Jó estét kívánok, Peer Krisztián vagyok, alanyi költő, és az önök kedvéért most feltépem a sebeimet.” Életemben először színpadon ettem sebet. Most, hogy újra írok, végül is jó befektetésnek tűnik a több évtizedes büfé-slammerkedés.

rap: Kinek az ötlete volt az Elavult nevű formáció?

PK: A 42 című kötetem írása közben előkerültek dalszövegek a színházi múltamból és a noteszeimből, ezekkel kerestem meg Hajduk Kareszt (Hajduk Károly színész – a szerk.), szintén a múltamból, hogy csináljunk egy zenés, azaz egy szál gitáros felolvasóestet, ahol a 42 komorságát a dalok iróniájával ellenpontozzuk, vagy ágyazunk meg neki stb., az a lényeg, hogy ne azt kapja a néző, mint amit várt. Az első koncerten még nem is Kárpáti Palkó (Kárpáti Pál színész, rendező – a szerk.), hanem Borsik Miklós, a könyv szerkesztője volt a ritmusszekció, de a névre és a hangzásra Tóth Andor zenész csatlakozásával találtunk rá.

rap: Hol látható az alakulat legközelebb?

PK: Alakulat – ez jobb zenekarnév, mint a mienk. Július 5-én lépünk fel a szentendrei Barlangban – ez adja az Elavult aktualitását. A Dep’arttal már többször koncerteztünk, őket régóta ismerjük, az énekes, Pénzes Olivér az új kötet megírásában is sokat segített. A zenekar egyik alapítója Ef Zámbó Öcsi, aki pedig a Bizottság egyik fő figurája volt, jó ideje pedig az Ef Zámbó Happy Dead Bandet nyomja. A harmadik fellépő Kiss Laci új projektje, a Kiss Llaci. Nem tudom, harminc éve mit hallgattam többet, Európa Kiadót vagy Bizottságot polimer kazettán. Polimer – ez is milyen jó zenekarnév lenne.

rap: Íróként hol találkozhatunk veled?

PK: Felköltöztem a hegyre, öröm minden nap, amit otthon tölthetek. De mivel most jelent meg a Nem a sajátod című kötetem, a Gombaszögi Nyári Táborban és az Ördögkatlan Fesztiválon (ráadásul ott a zenekarral és Keresztesi Jóskával) biztosan produkálom magam. Vidéki könyvtárak nem mernek hívni.

rap: Mik a távolabbi terveid?

PK: Legyen távolabb. Havi kétszáz. Vagy legalább egyetlen olyan hónap.

rap: Kivel „peerformálnál” még közösen és mit?

PK: Jézussal a másodikat, mostanra biztos kipihente magát.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.