Barotányi időt jósol

A tél alaposan visszavág

Ha nem hinnénk naptárunknak, hamarosan az időjárás figyelmeztet arra: még csak januárt írunk!

Az utóbbi napok szinte kora tavaszi hangulatban teltek – hála az északnyugati áramlással érkező viszonylag enyhébb levegőnek. Még a hidegfrontok sem lehűlést, inkább enyhülést hoztak. Nos, eme kellemes, habár szokatlan (s már némely növények bioritmusát is megzavaró) időjárási helyzetnek egy időre vége szakad - úgy tűnik, már a hét második napján.

 

Előtte azonban hétfőn (az éjszaka átvonult csapadéktömbnek ekkor már híre-hamva sincs) egy különösen enyhe napot kapunk ajándékba. Bár az északnyugati szél sok helyen erős lehet (főleg északon tapasztalhatunk hevesebb széllökéseket), de a hőmérsékleti maximum még a hóval borított keleti és északkeleti részeken is eléri majd az öt fokot (azaz itt tovább olvad az utóbbi napokban lehullott hó), míg máshol 8-10, sőt, délnyugaton 12-13 fok is lehet (ez már szinte az áprilist idézi!). Többnyire derűs-napos idő enyhíti a szokásos hétfői melankóliát – felhőátvonulásokkal tarkítva, melyekből helyenként futó zápor azért előfordulhat. Estétől kezdve nyugatról megkezdődik a felhőzet növekedése, kedd reggelre a Dunántúlon már esőre számíthatunk: itt éjjel is viszonylag enyhe idő lesz, míg a behavazott tájakon alighanem fagyni fog. Kedden egész nap kellemetlen nyirkos-nedves idő lesz – először zömmel esőt kapunk a nyakunkba, ám később, ahogy mind hidegebb légtömegek érkeznek, bekövetkezik a halmazállapot-változás, s egyre több helyen (főként északon és keleten) havas eső, majd hó lesz a domináns csapadék.
Alaposan visszaesik a hőmérséklet is, aminek maximuma az ország nagy részén alig haladja meg a 0 fokot. Éjszakánként mind keményebb fagyok terhelik meg a fűtésszámlát, s szerdán sok helyen a nappali maximum már a fagypontot sem éri el. Ezen napon viharos lesz az északi-északnyugati szél – keleten és délkeleten még többfelé várható havazás, máshol felhőátvonulások zavarják a napsütést. Igen hideg, ugyanakkor száraz levegő zúdul be a Kárpát-medencébe – ennek megfelelően lesznek zordabbak (ámde cserébe garantáltan csillagfényesek) az éjszakák. Napközben több-kevesebb napsütést is kapunk, ám ennek csekély lesz az ereje: csütörtök-péntek például az ország nagy részén nem enged szorításából a fagy. A hideg ezúttal tartósabb is lehet (no persze azért májusig nem tart ki…), könnyen lehet, hogy ama bizonyos loncsos málnazabáló is erre fog ébredni.

Hó és hó

A hazai síterepeken van hó bőven, az északi hegyekben is hullott szépen – habár (pláne napközben) folyamatosan olvad – ám ennek megálljt parancsol majd a beáramló hideg levegő. A kedden érkező hűvös, nedves levegőből utánpótlást is kapunk (egy bizonyos, pár százméteres magasság felett szinte biztosan havazni fog). Csütörtöktől nem várható újabb csapadék – ám a száraz hideg az addig lehullott mennyiséget konzerválja, s erre legfeljebb a szánkók és sítalpak jelentenek veszélyt. Az Alpokban és a Kárpátokban bőségesen hullott szilárd csapadék az elmúlt hét során – sok helyen éppen hirtelen felduzzadt hóteher (s például az ebből fakadó lavinaveszély) a gond. Ráadásul kedden-szerdán további, akár nagyobb mennyiségű hóra számítanak – előbb az Alpokban, a Magas-Tátrában, később mind inkább a Keleti- és Déli-Kárpátokban valamint a Balkán hegyvidékein: a környékünkön tehát nem éppen a hóhiány jelenti a legfőbb gondot.

Figyelmébe ajánljuk