Barotányi időt jósol

Enyhe, nedves, szeles

Idén Fábián/Sebestyén, sőt Ágnes sem hozza el az „igazi” telet – talán majd a medve…

A kemény téli időjárás, meglehet kisszámú, ám annál lelkesebb rajongói a következő napokban is megfosztatnak a méteres (vagy legalább 20 centis!) hótakaró és a vastagon befagyott tavak látványától. Az Északnyugat-Európa felől érkező, nagy kiterjedésű atlanti ciklon viszonylag enyhe, óceáni eredetű, éppen ezért nedves levegőt hozott magával. Így tesz majd a szombat délutánra menetrendszerűen befutó utódja is, s ez gondoskodik is róla, hogy a hétvégét se ússzuk meg szárazon. Eközben azért arra is van esély, hogy néha-néha a nap is előbukkanjon – no azért nem túl hosszú időre. A hét legvégéig tehát szinte mindennap lesz részünk több-kevesebb égi áldásban, ami a hőmérsékletre való tekintettel főleg esőnek ígérkezik. Leginkább még az ország északkeleti harmadán lehet némi havas eső, a magasabban fekvő hegyvidéki területeken s az északkeleti határszélen pedig alkalmi vendég lehet a hó – főként annak vizes, elsősorban brutális erejű hógolyók formálására alkalmas változatában. Az évszakhoz képest enyhe idő pedig folytatódik – előreláthatóan a jövő hét közepéig (onnantól kezdve egyelőre bizonytalan mértékű lehűlés látszik valószínűnek – de ezt akár statisztikai alapon is bemondhattuk volna…).
A nappali, határozottan pozitív, sok helyen az öt fokot átlépő, vasárnap, hétfőn, pláne Dél-Magyarországon már tíz fok körüli (!) csúcshőmérsékletek után sokfelé (szombatra virradó éjjel mindenhol) fagyni is fog. Ez nem kifejezett örömhír a hajnaltájt vagy reggel útra kelők számára – nem pusztán hőérzetünk, de a lefagyások és a csúszós utak miatt sem.

Pénteken országszerte esernyőnyitogató időre számíthatunk – délutántól északnyugat felől várható a felhőzet felszakadozása. Az enyhe időben még az a kevés hó sem nagyon marad meg, ami az ország északkeleti régiójában hullhat le – legfeljebb a legmagasabban fekvő hegyi terepeken. Szombaton csípős reggelre ébredhetünk: átmeneti szünet után – ez alatt a felhőzet is elvékonyodhat, mi több: a nap is kisüthet! – a nap második felében újabb front, s vele vastag felhőtömbök érkeznek, s ezekből vasárnap délutánig további csapadékra számíthatunk. Változatos eloszlásban, de többnyire egyenletes minőségben: a kezdeti havazást szinte mindenhol eső fogja váltani. Az éjszaka a legtöbb helyen enyhe lesz, s vasárnap határozottan megélénkül a nyugati szél is: délutántól-estétől kezdve már szárazabb levegő áramlik fölénk, s ennek köszönhetően a jövő hét első napjaiban enyhe és változóan felhős-napos, már-már kora tavaszt idéző idő lesz (hangsúlyozzuk: csípős, előbb enyhén, majd keddtől erősebben fagyos éjszakákkal-hajnalokkal körítve!). Különösen hétfőn csaknem viharos (másnapra mérséklődő) széllel. De ez csak a múló látszat: aligha a tavasz következik majd, sokkal inkább további kóstoló a télből…

Hójelentés és prognózis:
Habár, mint írtuk, vasárnapig majdnem mindenhol számíthatunk újabb csapadékra, ám ez többnyire még a szokásos síterepeken sem hó formájában fog lehullani. Jó, ha az eddig lehullott fehérség megmarad – de inkább olvadni fog (még ha mesterségesen rá is segítenek). Ezzel szemben a Kárpátokban, az Alpokban vagy a Balkán-félsziget alkalmas részein elterülő hegyi síterepeken valószínűleg gyakrabban látott vendég lesz a hó. Ezekben a magasságokban a hullámokban érkező csapadéktömbökből inkább pelyhes formában hull majd alá a síelők öröme.

Figyelmébe ajánljuk