Ködmezők lovagjai – Időjárás a héten

Csapadékmentes, de párás, ködös időnk lesz – azért mindennap kapunk némi napsütést is.

A múlt hét elején, úgy tűnik, lezárult az október csapadékosabb része: azóta tartós anticiklonális hatás érvényesül a Kárpát-medencében. Ami igaz, az igaz: a második őszi hónap már így is jóval csapadékosabb volt az átlagosnál, de ez a hét már szinte semmit sem fog hozzátenni ehhez.

Miután a frontok egy jó ideig elkerülnek minket, csupán a helyi hatások érvényesülnek: ez pedig ebben az évszakban szinte törvényszerűen vezet ködképződéshez, ráadásul ez a magasról nézve tejszerűnek tűnő, alacsony szintű rétegfelhőzet többfelé már napközben is megmaradhat. De ahol felszáll, ott a többórás napsütés megteszi a hatását, hiszen ennyi ereje még marad a Napnak: többfelé mérhetünk akár 15 fok körüli hőmérsékleteket is, ami még így is kevesebb, mint az ilyenkor szokásos átlagos maximum. Éjjelente viszont kifejezetten hűvös lesz, és bizony a szokásos fagyveszélyes helyeken nem ússzák meg a 0 fok alá merülést sem.

A hét derekán sem sok változás várható, talán csütörtökön hajnalban, illetve napközben érinthet minket egy gyenge front, csapadékot azonban még a Dunántúl nyugatra is csak alig-alig okozhat. Hétvégén az addig is visszafogott hőmérsékletek tovább csökkennek pár fokkal, az idei november első, vasárnapi reggele pedig kifejezetten didergős lesz.

A világ más részein már nem ilyen csendes és nyugodt az időjárás: a múlt héten például a rendszeres mérések kezdete óta a legnagyobb átlagos szélerősséget, 325 kilométer per órát, továbbá a nyugati félteke tekintetében a legalacsonyabb légnyomást, 879 hektopascalt regisztrálták egy trópusi vihar, a Patricia nevű csendes-óceáni hurrikán belsejében, illetve a szemet körülvevő felhőfalban. Ráadásul a rendszer hirtelen erősödésére nem is sokkal a mexikói partok előtt került sor, így a szörnyeteg szinte teljes erejével érhette el a szárazföldet, ahol már gyorsan veszített erejéből, s az első jelentések szerint a számítottnál kisebb pusztítást okozott (habár a gigantikus esőzések hatásával még napokig számolni kell). Mindez aligha független attól, hogy idén és az előttünk álló télen különösen erős El Niño-hatás érvényesül a Csendes-óceán térségében (erről és esetleges globális, így magyarországi hatásairól lásd cikkünket).

Napról napra ugyanaz

Hétfő: Kissé párás, mérsékelten felhős, derengően napos időben délután 12, 15 fok várható – ahol makacsul megmarad a köd, ott némileg kevesebb. Legfeljebb északkeleten és a Tiszántúlon fújhat kicsit élénkebb északkeleti szél. Éjszaka is gyenge marad a légmozgás (talán az Észak-Dunántúl lesz kissé szelesebb), sok felhő sem lesz felettünk, hajnalra 2, 7 fokig hűlünk, északkeleten néhol fagyhat is. Ismét kiterjedt ködmezők alakulnak ki.

Kedd: Változóan felhős időben, a több órás napsütés nyomán délután 11, 14 fokos maximumok várhatók – a ködösebb vidékeken a kevesebb. Elsősorban északnyugaton fújhat kicsit élénkebb délkeleti szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Éjszakára is itt fújhat még némi szél, de zömmel gyenge légmozgásra és csupán kevés felhőre számíthatunk. Hajnalra 1, +7 fokig hűl a levegő, sokfelé képződik köd.

Szerda: A felhők közül rendre kisüt majd a nap, így délután 12, 15 fokos maximumokra számíthatunk, a tartósan ködös vidékeken ennél kevesebbre. A Dunántúlon és a középső országrészben élénkülhet meg a délkeleti szél. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, az Észak-Dunántúl kivételével a légmozgás is elcsitul. Hajnalban, kora reggel 1, 7 fokos minimumokat mérhetünk, a Dunántúlon lesz viszonylag enyhébb az idő. A nyugati határvidéken hajnalban kisebb eső is előfordulhat.

Csütörtök: Több lesz a felhő, mint a korábbi napokon, délután így is 11, 15 fokot mérhetünk – a tartósan ködös vidékeken azonban csak 10 fok körüli maximumokra számíthatunk. A Dunántúlon, sőt a Duna mentén néha eshet is. Legfeljebb a középső országrészben élénkül meg kissé a délkeleti-keleti szél. Éjszaka, immár szinte szélcsendes időben már csak a ködképződés lesz az egyetlen esemény. Hajnalig 1, 7 fokig hűlünk.

Péntek: Délután változóan felhős, de azért többnyire napos időben 12, 15 fok várható – már ahogy felszáll a makacsul terjengő köd. A légmozgás is gyenge marad, így nem lesz, ami felszaggassa. Éjszaka gyenge szél, kevés magasabb szintű, „klasszikus” felhő, de a talaj közelében annál kiterjedtebb ködmezők várnak ránk. Kora reggelre 0, 6 fokig hűl a levegő.

Szombat: Erősebben felhős, többfelé makacsul ködös időben délután is csak 11, 14 fokot mérhetünk. Nyugaton mérsékelt délkeleti szél fúj majd, keleten gyenge marad a légmozgás. Éjszakára mindenhol gyengül a légmozgás, hajnalban ritkán lesz 0, +4 foknál melegebb.

Vasárnap: Kicsit szürke, felhős, párás, ködös időben délután 9, 13 fokos maximumokkal számolhatunk. Legfeljebb a nyugati országrészben élénkül meg a délkeleti illetve déli szél.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.