Az ősz minden árnyalata – Időjárás a héten

A hét első két napján esni fog, később csak az élénkülő szél szaggatja fel a ködfelhőket. Hétvégén óraátállítás és némi napsütés!

A múlt hét – korábbi előrejelzésünknek megfelelően – sok-sok esőt hozott, s hozzá még hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadékot okozó beágyazott záporokat. Ezt ugyan már vasárnapra a csapadékmentes, ködös derengés váltotta, de e hét első két napjára visszatérnek az esők, még ha nem is a múlt hetet idéző produkcióval: hétfőn még derekasan esni fog, kedden már gyengébb kiadásban kapjuk ugyanezt.

Az újabb mediterrán ciklon kedd estére távozik tőlünk, s a hét hátralévő részén már jóval ritkábban és kevesebb helyen eshet. Az esőfelhőzet ritkulása azonban egyrészt hidegebb hajnalokat hoz, másrészt ahogy éjjel csökken a légmozgás is, kiterjedt ködmezők keletkeznek. Bizony, október második felében az alacsony szintű rétegfelhőzet (hiszen gyakorlatilag erről van szó) szinte már szériatartozék. Szerencsére napközben többnyire élénkebb szél fog fújni, s ez felszaggatja majd a ködöt is, de a gyengébben szeles vidékeken makacsul megmaradhat, ráadásul szombat-vasárnapra sokat gyengül a légmozgás is.

A nappali hőmérsékletek egész héten igen visszafogottan alakulnak, messze elmaradva a sokévi átlagtól, de azért péntektől kezdve, s pont a háromnapos ünnepen, ahogy napközben is több napsütés várható, délutánra mind többfelé érhetjük el a 15 fokos, már majdnem kellemes tartományt (sajnos a köd néha betehet ennek is). Éjszaka akkor lesz kevésbé hűvös, mikor felhők borítják az eget, vagy véletlenül élénkebb marad a szél, különben kezdünk visszacsúszni 5 fok alá, néha (s nem is mindig csak a szokásos fagyzugos helyeken…) még ennél is lejjebb. Hétvégére pedig jön az október végén elmaradhatatlan rituálé: mivel a napfelkelte nyári számítás szerint mért időpontja szombatra csaknem eléri a negyed 8-at, így ideje visszatekerni az órát, s ez vasárnapra virradó hajnali 3-kor meg is történik. Igen ám, de így nyilvánvalóvá válik, mennyit rövidült (akkorra már bő három órát) a délután – vasárnap a helyére visszazökkent időszámítás szerint már 16.39-kor eltűnik a nap a nyugati látóhatáron, s bizony lesz még ennél rosszabb is, hamarosan!

Esős, majd ködös

Hétfő: Már borult, esős időre ébredünk, napközben is sokfelé fog esni: kezdetben délen és nyugaton lesz a legintenzívebb, később északon. Délután se lesz több 9, 15 foknál. Még a Nyugat-Dunántúlon fújhat élénkebb északnyugati szél. Éjjel is még többfelé fog esni, elsősorban a Dunántúlon és az északi országrészben. Továbbra is a Nyugat-Dunántúlon és most már északkeleten is élénken fújhat az északi-északnyugati szél, máshol mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Hajnalban 6, 9 fok várható, ekkorra délen-délkeleten teljesen eláll az eső, de itt meg köd képződhet.

Kedd: Délelőtt még mindenhol erősen felhős, de például délután nyugaton már naposabb időben délután is mindössze 8, 12 fokos maximumokat mérhetünk. Napközben (délutánig) főleg északon és keleten hullhat még jelentősebb mennyiségű eső, de gyengébb kiadású csapadék (kisebb szitálás) máshol is előfordulhat. A Dunántúlon, s részben a Duna mentén kifejezetten élénk északnyugati szél fog fújni, de délkeleten is szeles idő várható. Estére már szinte mindenhol eláll az eső, éjjel északon-északnyugaton fújhat kicsit élénkebb északnyugati szél, máshol már gyenge lesz a légmozgás. Hajnalban 0, +7 fokig hűlünk, a ködképződést sem ússzuk meg.

Szerda: A Dunántúlon és az ország északkeleti szélén még erősebben felhős idő lesz, itt elvétve eshet is, máshol már aligha. Többfelé (így a Dunántúlon és a főváros környékén) élénk északnyugati szél fog fújni. Kora délután 10, 13 fokos maximumokat mérhetünk. Éjjel csapadék már nem várható, hajnalban, gyengülő szélben igen visszafogott, 1, 6 fokos minimumokra számíthatunk. Ráadásul ismét visszatérhetnek a ködmezők.

Csütörtök: Ahogy a köd felszáll, talán még a nap is kisüthet, csapadék szinte sehol sem várható (talán délután egy kevés az ország északkeleti sarkában). Kora délután mindössze 11, 14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Főleg a nyugati országrészben erősödik meg az északnyugati-nyugati szél. Éjszaka fokozatosan megvastagszik a felhőzet, hajnalban, reggel, sőt talán még délelőtt főleg az Észak-Dunántúlon elszórtan eshet is. Mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett 1, 6 fokos minimumokra számíthatunk, és ködképződéssel is számolni kell.

Péntek: Északon némileg felhősebb, délen egyértelműen derült idő lesz, és zömmel 11, 15 fokos maximumokat mérhetünk (a legtöbbet talán az ország délkeleti sarkában). Északon és az ország középső felén kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni. Éjjel, gyenge felhős időben, gyengülő szélben jobban is lehűl majd: kora reggelig 1, 6 fokra. Sokfelé képződik majd köd is!

Szombat: Miután a köd felszállt, zömmel derült idő várható, délután 12, 15 fokos maximumokkal. Legfeljebb északkeleten fordulhat elő gyenge eső. Gyenge marad a légmozgás. Hajnalban, miközben alig mozdul a levegő, 2, 6 fokig hűlünk – bizony, reggelre az északkeleti völgyekben többfelé fagyhat! Kiterjedt ködmezőkre is számíthatunk.

Vasárnap: Remélhetőleg a köd még délelőtt felszáll, s utána többnyire derült, csapadékmentes idő lesz 11, 15 fokos maximumokkal, igen visszafogott, északkeleten tán kicsit élénkebb délnyugati széllel.

Figyelmébe ajánljuk