A hóból sosem elég?

A hétvégi havazás csak az első felvonás volt – az ország jó kétharmadán megint jut munka a hólapátnak

Szombat-vasárnap a dermesztő hideg mellé megkaptuk a szezon első jelentős havas ajándékcsomagját. Legalábbis az ország négyötödén: a nyugat-dunántúliak ezúttal kimaradtak a - mindenféle értelemben vett - szórásból. Egy „örömhírrel” azért nekik is szolgálhatunk: a havazás hétfő reggel kezdődő, s egészen másnap délutánig tartó második hullámából már aligha maradnak ki.

Mindezt lehetővé teszi, hogy a környékünkön tartózkodó alacsony nyomású meteorológiai rendszerek, származásuk szerint mediterrán jellegű ciklonok továbbra is aktívak. Márpedig eme gigantikus, örvényes szerkezetű monstrumok, miközben bekeverik a szibériai eredetű, száraz hideg légáramlást a földközi-tengeri térség felett megülő enyhébb, nedves levegővel, lassan délnyugatról északkelet felé araszolnak. Eközben zömmel szilárd halmazállapotú csapadékkal terítik be Dél- és Kelet-Európa kiterjedt térségeit: egyszerre havazik Rómában, Budapesten és mondjuk Lembergben – igaz, ez csak az előbbi esetben számít rendkívülinek. Annál szokatlanabb ez a kontinens jelentős részét sújtó farkasordító hideg, amit cseppet sem enyhítenek a mediterrán ciklonok frontjai. A relatíve meleg, nedves levegő ugyanis ezen légörvényekben - a fizika törvényszerűségeinek megfelelően - zömmel a magasban található, s jelenlétére csupán kondenzációs munkájából, nevezett hópelyhekből következtethetünk.  Egészen pontosan szinte már adomány, mikor szabályos, klasszikus, pelyhes hó hullik: a nagyobb sűrűsége miatt az alsóbb szinten megülő, vastag hideg, száraz légpárnában ugyanis a mikro-hókristályok nem állnak össze pelyhekké. Ehhez némi kötőanyagként fungáló folyékony vízre is szükség volna, ám ilyen kondíciók mellett erre csak akkor van esély, ha az enyhébb levegő némileg előrenyomul a magasban (amit itt lenn, a talaj közelében nem nagyon érzünk meg). Ezzel szemben előfordulhat, hogy e kiszáradt légkörben a ritkás, apró szemű porhó le sem ér a talajig – egyszerűen elszublimál. Cserébe örvendezhetünk a legfrissebb keletű rekordoknak. A rendszeres meteorológiai adatgyűjtés minimum százhúsz éves történetében az adott  napon még sohasem mértek olyan alacsony nappali maximum-hőmérsékleteket, mint február 4.-én, szombaton (-13, 2 Celsius fok, Nyíregyháza) és február 5.-én, vasárnap (-11,3 fok, ugyanott). És ez csak a kezdet!

Hétfőn, egy rendkívül hideg, s a maga nemében sokat sejtető éjszaka után már korán reggel havazás kezdődött. A magasban érkező nedvesebb léghullámok, melyeket megint csak a múltkori, a tiszteletünkre újból megerősödő, kimélyülő, nagyjából Róma-központú mediciklon melegfrontjának köszönhetünk, meglehetősen dinamikusan nyomultak előre. Hétfő délig a havazás már kiterjedt az ország egész területére - kivéve az északkeleti és az északnyugati csücsköket, meg az északi határszél sávját. Budapesten már kora délelőtt óta havazik, s újabb (akár 5-8 cm) friss hóréteg várható. Mind Nyugat-Dunántúlon, mind északkeleten megélénkül a szél: az előbbi területeken (régi nem lévén) a friss havat, az utóbbiakon főleg a hétvégén leesett, sokszor tetemes mennyiséget fogja hordani. Kedd hajnalra, hála az ország fölé húzódó felhőlepelnek, mindössze mínusz 10, mínusz 13 fokig süllyed a hőmérséklet. El se hinnénk, de néhány nap múlva ezt is visszasírjuk. Nappal pedig a Tiszántúlon a felszín közelében is megérezhetünk valamit az enyhébb levegőből: itt a csúcshőmérséklet pár órára fagypont közelébe emelkedhet - máshol marad a szokásos nappali zimankó. Kedd délutánig a Dunántúlra húzódik vissza a havazás, ám kisvártatva ott is eláll. A déli megyékben jelentősen, akár újabb 20 centivel hízhat a hóréteg. Máshol - a szokásos, ám ezúttal délnyugat-északkeleti tendenciájú, sávos eloszlásban - 10 centinyitől a nagy büdös semmiig terjedhet a frissen leesett hó mennyisége. Ezt követően a Kárpát-medencében, újabb baj- és légkeverő ciklon híján, a beköszönt a jeges nyugalom ideje. A nappalok is csontig hatolóan hidegek lesznek, s csupán csekély megkönnyebbülést hoznak a rekord hideg éjszakák után. Szerda hajnaltól kezdve, a vastag hóréteg hűtő hatásának is köszönhetően,  sok helyen süllyed a hőmérséklet mínusz 20 fok közelébe, sőt az alá! A zömmel derült időben semmi sem gátolja az éjszakai kisugárzást, miközben a februári nap ereje mit sem ér majd az alapvetően hideg, száraz levegő ellen. Legalább vasárnapig a csúcshőmérséklet napközben sem éri el sehol a -5 fokot. Valószínűleg jövő héten is csak lassú, kismértékű javulás várható.

Hó, jég

Csak magunkat ismételhetjük: a közeljövőben aligha szenvednek hiányt azok, akiknek a hó jelenti életük értelmét. Akár itthon, akár külföldön járnak, hófalakba fognak ütközni – akár sík vidéken is. S miközben valószínűleg százhúsz éves hidegrekordok dőlnek, csupán az a kérdés, hogy a már mindenhol vastagon befagyott álló és a kisebb folyóvizek után mikor és milyen mértékben fagynak be nagyobb, s már most is intenzíven zajló, jegesedő folyóink (kezdve mondjuk a Tiszával…)

Figyelmébe ajánljuk