Épp csak beköszön az ősz – időjárás a héten

Rendes iskolakezdős, kissé hűvös idővel nyitunk – azután hétvégére szépen visszatér a késő nyár.

A hétvége utolsó napján szinte alig észrevehetően (s a korábban jelzettnél kicsit hamarabb) átvonult rajtunk egy hidegfront. Esőt szinte egyáltalán nem hozott magával, de az allergiásoknak ennyi is elég volt a megkönnyebbüléshez: már ez a rendszer is rendesen kipucolta a Kárpát-medence levegőjét. S még körülnézni sincs időnk, keddre virradóra már érkezik is a következő front – jelezvén, hogy az atlanti (később nyugat-európai) központú anticiklon keleti peremén ideiglenesen egy határozott északnyugati áramlás alakult ki. Hozzánk azonban csak a hét második napján érkezik viszonylag nedvesebb levegő: ezen a héten csupán kedden várható – akkor is inkább elszórtan – eső, zápor. A hét további részén továbbra is az említett (s tipikusan az óramutató járásának megfelelő áramlási irányt mutató) anticiklon keleti peremén érkezik hozzánk zömmel északkelet felől előbb inkább hűvös, később is csak mérsékelten meleg, ám száraz levegő. Ennek hatására az éjszakák szinte egész héten csípősek lesznek – és ez mind fontosabb tényező, hiszen például vasárnap már a nappal hossza (a napkelte és napnyugta között eltelt idő) a 13 órát sem éri el.

Hiába, lassan közeleg az őszi napéjegyenlőség! A nappalok azonban hétvégéig fokozatosan megenyhülnek – hála annak, hogy a derült időben még mindig erősen érvényesül csillagunk melengető hatása (bármennyire csökken az idő előrehaladtával a besugárzás szöge – ti. napról napra mind kisebb magasságban delel a Nap). Ráadásul a hét legvégén s a jövő hét elején át is kerülünk az említett anticiklon túloldalára – és ezzel enyhébb levegő indul felénk, már délies áramlással. Addig azonban az a kissé paradox szituáció fordul elő, hogy például Németországban (annak is a nyugatabbi felén) rendre magasabb hőmérsékleteket (csütörtök-pénteken például 30-31 fokokat) mérhetnek majd, mint nálunk. Az enyhülési folyamat tehát nem áll le vasárnap, habár a jövő héten újabb frontok érkeznek, ráadásul az e hetinél csapadékosabb idő várható. Ennek dacára a szeptember 9-ével kezdődő hét nagy része (váltakozó mértékben) meleg nappali és enyhülő hajnali hőmérsékleteket hozhat. További csapadék pedig sosem árt – hiszen bár augusztus 24. és 29. között helyenként tetemes (és csaknem az egész országban jelentős) mennyiség hullott, az e heti esőszünet után ismét éhezni fog a föld. No és akárki meglássa, a pollenterhelés is növekszik majd!

Részleges nyár

Hétfőn változóan felhős, de azért zömmel napos időben délutánra 19 és 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet (a 21 fokos csúcsérték lesz a leggyakoribb). Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz, csapadék nem nagyon várható. Éjszaka észak felől vastag felhőzet érkezik, és itt már hajnalban is várható néhol nem túl jelentős eső. A minimum-hőmérséklet a felhősebb északi részeken lehet magasabb (de itt sem lesz több 13-15 foknál), a derültebb déli országrészben 8 és 11 fok közé süllyed a mérőszál. Kedden észak-déli irányban végigrobog az országon a front és annak felhőzete – az átvonulást többfelé kíséri, amúgy szinte sehol sem túl jelentős mennyiségű eső, zápor. Délutántól észak felől már fel is szakadozik a felhőzet, kisüt a nap – viszont az északnyugati szél egész nap erős (délelőtt néhol viharos) lesz. A maximumok 21 és 24 fok között szóródnak – az erős szélben ezt még ennyinek sem lehet érezni. Szerda hajnalra sokat csillapodik a légmozgás, s ennek, valamint a derült, csillagos égboltnak hála, igen visszafogott minimumokat tapasztalhatunk: 7 és 14 fok között alakulnak a kora reggeli hőmérsékletek (északkeleten ennél kevesebb is lehet). Napközben zömmel napos időben csupán jó időt jelző gomolyok lehetnek, s csak futó záporok fordulhatnak elő. Az északnyugati szél még néha megélénkül, de a 21 és 25 fok közötti délutáni hőmérsékletek így is kellemesnek mondhatók. Csütörtök hajnalban megint csak a szerencsésebb helyeken lehet 10 fok feletti minimum-hőmérséklet, az ország mind nagyobb részén már 10 fok alatti, sőt a jégveremnek számító hegyvidéki völgyekben 5 fok körüli minimumok várhatók. Csütörtök napközben azonban már kicsit az előző naphoz képest is melegszik: 22 és 26 fok várható a legmelegebb délutáni órákban – záporok csak nyomokban, legfeljebb bodros gomolyok zavarhatják a napsütést. A péntek hajnal megint nem az enyhesége miatt kerül be a nagykönyvekbe: zömmel 6–13 fok között alakulnak a minimumok, de már plusz 2-3 fok is előfordulhat (jó, ha a talaj közelében nem fordul elő korai fagy – mondjuk a minimumkirály Zabaron).

Péntekre már telivér késő nyári idő várható, gyenge légmozgás mellett felhők is alig takarják az égboltot, így hét ágra süthet a nap, s a maximumok már 23 és 27 fok között alakulnak. Ennek dacára szombat hajnalra még cseppet sem melegszik: továbbra is 6 és 13 fok közé süllyed a hőmérséklet (és ehhez képest még további negatív kitérések fordulhatnak elő). Szombatra ideális kerti, kiránduló, sőt helyenként szüreti körülményeket kapunk ajándékba: zavartalanul derült ég, napsütés, 23 és 28 fok közötti délutáni maximumok jönnek. Vasárnap reggel még mindig mélyre süllyed a mérőszál, de a 7 és 14 fok közötti minimumok után nappal gyorsan emelkedik a hőmérséklet – alighanem egészen 23 és 28 fok közé: az ország nagy részén már túllépheti a délutáni maximum a 25 fokot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.