Késő nyár, kora ősz – időjárás a héten

Kicsit kora őszies lesz augusztus vége. Szeptember átmenetileg visszahozhatja a késő nyarat.

A hétvége időjárása végül kissé változatosabban alakult, mint azt a még múlt hét elején kelt prognózisok kalkulálták – de az esős, hűvös dunántúli régiók kivételével azért megmaradt az időjárás nyári jellege. Sőt, vasárnap Kelet-Magyarországon többfelé (augusztusban kétségtelenül utoljára) még 30 fok közelébe, sőt kicsit a fölé emelkedett a hőmérséklet, amit azután egy sekély ciklon záporokat, zivatarokat szülő frontrendszerének átvonulása követett. A hét végét, sőt még a hét első négy napját jellemző időjárási szituáció alapja egy különleges helyzet. Közép-Európa jó része az ide zömmel már hűvösebb levegőt pumpáló Fortuna névre hallgató skandináviai központú anticiklon (magas nyomású gerinc) és az enyhe, nedves mediterrán, s a hűvös levegő által táplált, azokat jól bekeverő Joseph (ne vacakoljunk: József) nevű alacsony nyomású rendszer (úgymond teknő) együttes hatása alá került. Utóbbi jóvoltából pedig folyamatosan áramlik hozzánk a nedves, labilis, ámde még enyhe levegő: érkeznek és részben helyben is képződnek csapadékrendszerek. Az e heti első, rögtön kiadós (várva várt!) csapadékkal járó sekély ciklonális rendszer rögtön hétfőn vonul át rajtunk – határozottan kora őszies hangulatot keltve az országban. S e tekintetben csak csekély és sokszor átmeneti javulás várható: a hét első négy napján vissza-visszatérnek hozzánk a csapadéktömbök – legfeljebb az ország egy-egy régiója maradhat ki ebből. A naposabb területeken (mint például kedden az Alföld jó részén) visszatér a késő nyár, diszkrét 25–27 fokos csúcshőmérsékletekkel. Péntektől azután csökken az eső, zápor valószínűsége – de cseppet se sajnáljuk, ami addig lehullott, hiszen a kiszikkadt föld szomjazza a vizet. A hét végén már egészen kellemes időnk lesz, egyre több napsütéssel, kedves gomolyokkal, s legfeljebb futó záporokkal – jellemző, hogy a hét legmelegebb napja valószínűleg vasárnap, azaz a kalendáriumi ősz első napja lesz (viszont az éjszakák, hajnalok, reggelek pont ekkor, a derült időben lesznek csípősebbek). Mert bizony csonka nyári hét áll előttünk, amibe már belelóg a szeptember – s egyre látványosabban rövidülnek a nappalok, s szaporodik a sötét negyedórák száma. Az egyelőre még bizonytalan távlati előrejelzések szerint jövő hétfőre virradóra érkezhet az újabb sekély ciklonális zónához kapcsolódó csapadékmező, ám rövid őszies intermezzo után akár a jövő hét közepére ismét visszatérhet a késő nyár. Az előttünk álló csapadékosabb napoknak pedig egy haszna biztosan lesz: mérsékelni fogja az eddig szerencsére nem túl combos pollenszezon hatását (más kérdés, hogy a jótékony záporok az allergén gyomok virágzását is elnyújthatják)

Bízzunk Fortunában

Hétfőn délnyugatról északkelet felé egy kiterjedt csapadékmező vonul át az országon, sokfelé okozva csapadékot, helyenként jelentősebb mennyiségűt. Zömmel eső, és „sima” zápor várható, de az Alföldön bizony beágyazott zivatarokból is hullhat a dörgéssel-villámlással kísért áldás (itt azután a szél is megerősödhet). A csapadékhullás később egyre inkább Kelet- és Észak-Magyarországra korlátozódik – itt még késő este, éjszakába nyúlóan is folytatódhat, de azután itt is eláll. A hőmérséklet maximuma a hét első napján és csak a Tiszántúl egy részén (Hajdú-Bihar és Békés megyékben) érheti el a 26-27 fokot – többnyire 25 fok alatti, sőt néhol csak 20 fok körüli maximumok lesznek.  Éjszaka a változóan felhős, helyenként még esős időben 12 és 17 fokig csökken a levegő hőmérséklete. Kedden a változatosság kedvéért nyugat felől érkezik egy újabb csapadéktömb ez azonban legfeljebb csak Közép-Magyarországig, a Duna vidékéig jut majd el – ettől keletre csak futó záporok lehetnek. Keleten 25-26 fok (helyenként kicsit magasabb) is lehet, ám az ország nyugatabbi felén 19–23 fokos, a Duna mentén, így a fővárosban 24 fok körüli maximumokkal kalkulálhatunk. Szerdára virradó éjjel délen és nyugaton lehet még újabb csapadék: 13 és 18 fok körüli minimumok várhatók – utóbbi értékek inkább a nagyvárosok és a lassan azért hűlő Balaton környezetében. Napközben pedig pont délnyugat felől újabb egy újabb kiterjedt csapadéktömb érkezik, amelyből most úgy tűnik, kiadós, áztató esőt, záporesőt kaphat az ország jó része (zivatarok kialakulását ezen a napon se lehet kizárni). A csúcshőmérséklet az ország nagyobbik részén 19 és 24 fok között alakul – ám az Alföldön többfelé várható akár 26-27 fokos meleg is. Csütörtökre virradó éjjel még sokfelé eshet váltakozó intenzitású csapadék – igaz, néhol elvékonyodhat a felhőzet, s itt előbukkanhatnak a csillagok is. Ismét csak 13 és 18 fok közötti minimumokra készülhetünk. Csütörtökön napközben ismét területileg is kiterjedten várható újabb alapos csapadékhullás – délutántól nyugat felől kezdődik meg a felhőzet felszakadozása, s várhatóan késő estig mindenhol eláll az eső. Hideg azért nem lesz: 20 fok feletti hőmérsékletek lesznek, sőt az ország jó részén már 25 fok közelébe kúszik a mérőszál.  Péntek hajnalra a csökkenő felhőzet s a tisztuló, a kisugárzást nem gátló égbolt miatt már jobban (10–16 fokig) lehűl a levegő.

Pénteken változóan felhős-napos időben már csak elszórt várhatók záporok – a maximumok már csak kevés helyen ragadnak 20 fok közelében, azért az ország nagyobb részén már 23–26 közötti délutáni maximumok lesznek. Szombat hajnalra erőteljesebben lehűlhet a levegő (9–15 fokig), napközben azonban kellemes késő nyári időben a csak ritka záport hozó, változó gomolyfelhőzet és sok napsütés mellett zömmel 25 fok közelébe (néhol már e fölé) emelkedik délutánra a hőmérséklet. A vasárnapra virradó hajnal kissé csípős lesz (8–14 fokos minimumokkal), napközben, a kalendáriumi ősz, s egyben szeptember első napján azonban nem lesz okunk panaszra: 22 és 27 fok között alakulnak a maximumok – többórás napsütés és jó időt jelző gomolyfelhők kíséretében – késő estig csapadék szinte sehol sem várható (utána viszont alighanem igen).

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.