Hogy lesz ebből tél? – Időjárás a héten

Az előttünk álló napokban még mindig az átlagosnál melegebb idő várható, de hét közepére megjönnek az esők is.

Az elmúlt hétvége az ország nagy részére kivételes meleget hozott: mind a hajnali legmagasabb minimum, mind a napi maximumok kategóriájában megdőltek a rekordok. Bár a következő napokban ugyan egy pár fokkal már hűvösebb lesz, de mindez nem jelenti azt, hogy végre beköszöntene az igazi zimankó. A nyugodt idő is csak szerdáig tart ki, onnantól kezdve mind többfelé számíthatunk esőre, ahogy közelebb jutnak hozzánk a nyugat európai ciklonok -környékünkön gyakorta hullámot vető és újabb peremciklonokat generáló - frontjai. Az első csapadékadagból pedig főleg a Dunától nyugatra és talán még a főváros környékén lakók részesülnek. Keddtől péntekig nagy változás nem várható a napi maximumok tekintetében, és ekkor még éjszaka sem fog fagyni. Ehhez képest a hétvégére beköszöntő újabb (mediterrán) ciklon áramlási rendszerében szombattól – megélénkülő szél kíséretében – már a korábbinál jóval hidegebb levegő teszi tiszteletét nálunk, s ez a délről érkező melegebb, páradús légtömegekkel keveredve (szombaton és vasárnapra virradóan, illetve vasárnap első felében) sokfelé meghozza a havat is. Most úgy tűnik, hogy csak a hét utolsó két napja, de elsősorban a vasárnap (meg a vasárnapra és pláne a jövő hétfőre virradó, erősen fagyos éjszaka) lesz méltó a január névhez – azt azonban még nem állíthatjuk biztosan, hogy ezt követően is marad-e a hidegebb (s e tekintetben teljesen szezonális) idő. Nos, a friss prognózisok szerint jövő hét közepére valószínűleg némileg már megenyhül és megint csapadékosabbra vált az idő.

false

Hétvégén már hó is lehet

Hétfő: Változóan felhős, sokfelé makacsul ködös, legfeljebb ritkán napos, de némi ködszitálást leszámítva még csapadékmentes időnk lesz. Délután 7 és 13 fok közötti maximumokra számíthatunk: délkeleten-délen a legtöbb, ahol némi napsütést is kaphatunk. Legfeljebb északnyugaton élénkülhet meg a délkeleti szél. Éjszaka sem fog esni: hajnalra többnyire 0, +5 fokig hűlünk – legfeljebb elvétve fagyhat. Többfelé megélénkül az északkeleti-keleti szél, a szélcsendesebb régiókban köd képződhet.

Kedd: Közepesen felhős idő lesz, helyenként még napsütéssel, főleg délen-délnyugaton makacsul ködös területekkel. Délutánra 7, 12 fokig melegszünk. Főleg északon és a középső országrészben élénkül meg a délkeleti-keleti szél.  Éjszaka nyugat felől beborul, s főleg éjfél után a Dunántúlon és a főváros környékén már sokfelé elered az eső. Hajnalra – északon és délkeleten kissé élénkebb délkeleti szélben – mindössze 0,  +6 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Borult, délelőtt elsősorban a Dunától nyugatra, a délután derekától már a Duna mentén, Budapest környékén többfelé is esős időben délután még mindig 4, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet. A borongós-eső nyugaton lesz a kevesebb, keleten, pláne a nap első felében kisüthet a nap is. Legfeljebb mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszaka a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben illetve éjfél után az Alföldön és északkeleten még sokfelé esni fog (habár a csapadék intenzitása fokozatosan csökken), a felhős időben legfeljebb elvétve lesz kevesebb 0, +4 foknál. A gyenge szélben reggelre sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Borongós idő várható, elszórtan (a középső országrészben és északkeleten) még kisebb csapadékkal, sokfelé makacsul terjengő ködmezőkkel. Délutánig 4, 8 fokig emelkedik a hőmérséklet. Legfeljebb délután, a Nyugat-Dunántúlon élénkül meg kissé az északi szél. Éjszakára mindenhol (legkésőbb a délnyugati országrészben illetve északkeleten is) eláll az eső, hajnalra –1, +5 fokig hűlünk (csupán kevés helyen, elsősorban északkeleten fagyhat). A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten kissé élénk északi szél fog fújni.

Péntek: Borult, különösen nyugaton és északon (pl. néha a főváros környékén) elszórtan esős idő lesz. Napközben azért még 4, 8 fokos maximumokat regisztrálhatunk. A Nyugat-Dunántúlon élénk északi, északkeleten kissé megélénkülő északkeleti szél fog fújni (a középső és a déli országrészben maradhat gyengébb a légmozgás). Estétől is sokfelé fog esni: a nyugati és a középső országrész mellett most már az Alföldön is. A viszonylag alacsony (–1, +4 fokos) éjszakai hőmérsékletek mellett egyre inkább a havas eső, sőt, helyenként (főleg a hegyekben) a hó lesz a jellemező. Az ország északkeleti negyedén továbbra is élénk északkeleti szél fog fújni.

Szombat: Többnyire borult, sokfelé még mindig csapadékos idő lesz: az eső mellett havas esőre, hóra is számíthatunk. Délután már csak 0, +3 fokig melegszünk - hajnaltól kezdve már nem melegszik az idő. Főleg északon és északkeleten igen élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka ismét többfelé fagyni fog, a Dunántúlon, a középső országrészben, de az Alföldön is többfelé havazhat. Reggelig, elsősorban északon és a Dunántúlon kissé még élénk szélben, –6, 0 fokig hűlünk: már kiterjedten, a délnyugati országrész részleges kivételével szinte az egész országban erősen fagyni fog.

Vasárnap: Erősen felhős időben napközben is elég hideg lesz: csupán –2, +3 fokig emelkedik a hőmérséklet: északon helyenként egész nap fagyhat! Legfeljebb a nap első felében, főleg nyugaton és elszórtan a középső országrészben várható még havazás. Inkább északon és nyugaton fújhat élénkebb keleties szél. Éjszaka sem számíthatunk csapadékra, viszont a jelentősen mérséklődő szélben mindenhol keményen fagyni fog: hajnalig –9, –4 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk