Január, február, itt a nyár!

Méltatlanul enyhe január – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jan. 02., 09:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A héten visszatérően esős, néha szeles, de mindvégig az átlagnál melegebb időnk lesz.

A szilveszterre, újév napjára jelentősen megenyhült idő nem csupán átmeneti, csalóka tünemény: egész héten velünk marad. Nem is csoda: az észak-amerikai kontinens nagy részét elfoglaló és fagyba dermesztő sarki örvény peremén, az észak-atlanti térségben sorra képződnek a ciklonok, amelyek áramlási rendszerükben melegebb levegőt és nedvességet pumpálnak Európa nagy része fölé. (Amúgy kísértetiesen hasonló volt a helyzet 2014 januárjában is – lásd erről akkori cikkünket.)  Ennek megfelelően a következő napokban három ciklon vastag, nedvességben gazdag felhőzete is átvonul rajtunk: az első pont kedden, a második szerda délután és este, a harmadik pénteken. A magasabb hőmérsékletek miatt zömmel folyékony csapadékot hoznak, átvonulásuk megélénkülő széllel is jár.

false

Különösen a szerda délután-este kulmináló ciklonban süllyed mélyre a légnyomás, és ez átmenetileg hevesebb légmozgást is kelthet. A szél azonban csütörtökre virradóan mérséklődik, és ebből a szempontból a hét legvégéig nyugodtabb időnk lesz. Pénteken a nap első felében még többfelé eshet, de délutántól kezdve egész hétvégén száraz, sokfelé napos, de északkeleten esetleg makacsabbul ködös-párás (és itt kissé rendre hűvösebb) időnk lesz. Szombatra-vasárnapra pedig a nyugat-európai ciklonok előoldalán az addiginál is melegebb levegő érkezik, a nappali hőmérsékletek inkább a március második felét idézik, de még éjszaka sem fog fagyni. Nagy lehűlésre tehát a népi időjóslásban fordulónapként emlegetett vízkeresztet (azaz január 6-át, e hét szombatját) követően sem kell számítani, bár talán a jövő hét közepétől már alaposabban is visszaeshet a napi felmelegedés.

Hétvégén szokatlanul meleg idő

Kedd: Borult, főleg a középső és keleti országrészben sokfelé esős idő lesz – délután északnyugat-nyugat felől mind többfelé eláll. Délután 3 és 7 fokok közötti maximumokkal számolhatunk: ezen belül talán a makacsul párás-ködös északi országrészben lesz a leghidegebb és a Nyugat-Dunántúlon a legmelegebb. A Dunántúlon és a középső országrészben megélénkül, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban átmenetileg megerősödik az északnyugati szél, keleten mérsékeltebb marad a légmozgás. Éjszaka előbb a déli és a keleti országrészben még kiterjedten, éjfél után már csak a Tiszántúlon fog esni (hó, havas eső), hajnalra –3, +1 fokig csökken a hőmérséklet – főleg nyugaton és északon fog fagyni, az Alföld déli és keleti felén kevésbé. Nyugaton és a középső országrészben élénk (reggelre mérséklődő) északnyugati szél fog fújni.

Szerda: Kezdetben változóan felhős, keleten időnként napos idő lesz, 4, 7 fokos maximumokkal. Napközben mind többfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik a déli-délnyugati szél. Kora délutánra nyugat-északnyugat felől megnövekszik a felhőzet előbb a Nyugat-Dunántúlon, de a délután derekától keletebbre is elered az eső. Az éjszaka első felében is borult, az ország nagyobb részén csapadékos idő lesz: hó, havas eső, „sima” eső is hullhat. Kora hajnalra azonban a Tiszántúl kivételével többnyire mindenhol szűnik a csapadék. Éjfél után (a még mindig élénken, de már északnyugati irányból szeles Észak-Dunántúl kivételével) többnyire mérséklődik, gyengül az addig élénk délnyugati-nyugati szél. Reggelig –3, +2 fokig hűlünk: nyugaton és északon még többfelé is erősebben fagyhat. Sokfelé képződik köd is!

Csütörtök: Erősen felhős, helyenként makacsul ködös-párás időnk lesz, s főleg a nap első felében északkeleten esetleg még gyengén eshet – napközben azért sokfelé elvékonyodik a felhőzet (igaz, a makacs köd miatt nem mindenhol látni majd a napot). Délutánra 4, 9 fokig melegszünk – talán a Délnyugat-Dunántúlon lesz kissé hűvösebb. Legfeljebb az északi hegyvidéken élénkülhet meg átmenetileg az északnyugati-nyugati szél, máshol zömmel visszafogott légmozgást tapasztalunk. Késő estétől előbb nyugaton-északnyugaton fog esni (mindenféle halmazállapotban). Hajnalra –1, +6 fokig hűlünk: északon és északkeleten elvétve még fagyni fog, de az ország nagyobb részén már nem. Az éjszaka első felében gyenge marad a légmozgás, ám hajnalra kissé megélénkül a déli-délnyugati szél. Reggelre nyugat felől az ország nagy részén megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé esni kezd: hó, havas eső, sőt ónos eső is előfordulhat!

Péntek: Többnyire erősebben felhős, kora délutánig még sokfelé esős időnk lesz, reggel északkeleten átmenetileg akár ónos eső is eshet. Többnyire 7, 11 fokig emelkedik a hőmérséklet. A középső és a keletei országrészben átmenetileg kissé élénkebb déli-délnyugati szél fog fújni. A délután derekára mindenhol eláll az eső, estére elvékonyodhat a felhőzet. Reggelig nyugaton-északnyugaton mindig élénk, máshol gyenge déli szélben 1, 7 fokos hőmérsékleti minimumértékekre számíthatunk: sehol sem fog fagyni.

Szombat: Gyengén felhős, sokfelé megint napos időben többnyire 10, 16, de a többfelé ködös, borongós északkeleten ennél egy árnyalattal alacsonyabb maximumokat (7-9 fokot) mérhetünk (itt napközben kisebb eső is előfordulhat). A Dunántúlon élénkebb, keletebbre gyengébb délies szél fog fújni. Éjszaka mindössze 2, 7 fokig csökken a hőmérséklet: a még mindig kissé szeles Délnyugat-Dunántúlon különösen enyhe lesz az éjszaka is. Északkeleten lesz több felhő az éjszakai égen, itt kisebb eső is kialakulhat. Többfelé képződik köd is!

Vasárnap: Az ország nagy részén zömmel napos, de északnyugaton és északkeleten felhősebb időben többnyire 8, 14 fokig melegszünk - északnyugaton lehet ennél pár fokkal hűvösebb. A Dunántúl nyugati és északi részén élénk élénk, de máshol csak mérsékelt déli-délkeleti szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb északon-északkeleten várható némi gyenge eső és csupán északnyugaton fújhat élénkebb déli szél (itt erősebb széllökések is előfordulnak). Reggelig is mindössze 2, 7 fokig hűl az idő.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jan. 02., 09:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk