Hol süt, hol meg esik

Mire e sorokat olvassák, remélhetőleg már nyoma sem maradt a húsvéti hidegbetörésnek – ha csak az elfagyott rügyeket és virágokat nem tekintjük annak. A Kárpát-medence a hét elején, persze csak átmenetileg, egy újabb anticiklon hatása alá kerül, ennek köszönhetően kedden és szerdán nagyjából száraz, sok napsütéssel tarkított idő vár ránk, s a délnyugatról érkező enyhébb áramlásnak köszönhetően nem csak a nappali hőmérsékletek enyhülnek meg, de az éjszakai fagyok is megszűnnek. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel azután egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, s egy szűk napon keresztül (egészen csütörtök késő estig) felhős és csapadékos időben lesz részünk – miközben a hőmérséklet csak kis mértékben esik vissza. Pénteken átmenetileg megint anticiklonális körülmények uralkodnak – egynapos mérsékelt melegedés, csapadékmentes idő várható, hogy azután a hétvége - egy újabb mediciklonnak köszönhetően - sok esővel legyen teljes. Hűvös azért nem lesz, további fagyok sem várhatók, s a következő héten tán némi melegedésben is részünk lehet – ám továbbra is erősen változatos, tipikusan áprilisi, s az aszályos márciushoz képest sokkal nedvesebb időjárás kíséretében.

Ciklonok jönnek, mennek

A keddi rendkívül hideg reggelt követően gyorsan melegszik az idő – kifejezetten nagy lesz a napi hőingás, hiszen a hajnali, sokszor -5 fok körüli fagyok után nappal már 12-17 fok közötti meleg várható. Délnyugaton, a melegebb, mediterrán levegő beáramlásának irányában lesz az enyhébb idő: a Nyugat-Dunántúlon kicsit hevesebb széllökésekre, ugyanakkor némi felhősödésre is számíthatunk. A szerdára virradó éjjel illetve hajnalban már csak a notórius fagyzugokban várható 0 fok alatti hőmérséklet – másutt tipikusan +5 fok körüli minimumérték várható, míg szerdán napközben – változóan napos-felhős idő mellett – már 15-19 fokos kiskabátos időben reménykedhetünk. Szerda estig legfeljebb csak a délnyugati határszélen várhatók záporok, ám éjszaka ugyanonnan már vastagabb felhők érkeznek, s egy mediterrán ciklonnak köszönhetően egészen csütörtök délutánig-estig számíthatunk kiterjedt esőkre az ország jelentős részén. Ugyanakkor ekkor sem lesz 11-16 foknál hűvösebb napközben, éjjelente pedig − a sok felhőnek is hála – megússzuk, hogy megint dideregni kelljen.

A péntek szinte tökéletesen másolja a szerdát, a szombat-vasárnap (és tán a hétfő) meg a csütörtököt. Hétvégén (nagyjából péntek éjjeltől-szombat kora hajnaltól kezdve), legalábbis most úgy néz ki – pont felettünk reked meg egy mediterrán ciklon felhőzete, s abból azután addig hullik az égi áldás, amíg ki nem fogy belőle a nedvesség. A hőmérsékleti csúcsérték mind több helyen csökken 15 fok alá – ezzel szemben a minimumok alulról közelítik majd a 10 fokot.

Jelentősebb szél a hét egyetlen napján sem várható – legtöbb helyen olyan 10 km/h-s átlagos légmozgásra számíthatunk. A rendre visszatérő esőnek számos hasznát vesszük majd – még ha nem is vagyunk tavaszi vetés vagy akár földművelő. A városi port például hatékonyan elveri, így azután nem kell óvatoskodni a szellőztetésnél – nem is szólva a kellemes esőszagról! Sőt a kutyapiszkot is alaposan elmossa, ráadásul az allergiások is áldhatják, hiszen ilyenkor kiöblíti a levegőből a vadul virágzó fák, cserjék és kisebb növények pollenjét. Ez utóbbi szempontból jelenleg éppen tiszta a terep: ha másért nem is, az alapos légcseréért hálásak lehetünk a hétvégi markáns hidegfrontnak.

Figyelmébe ajánljuk