Húsvét előtt ciklonok

Idejét sem tudjuk annak, mikor volt utoljára kiadós csapadék az országban – alkalmasint az is hó lehetett. A múlt heti élményeink után nyugodt szívvel állíthatjuk: szárazság idején az alapesetben vizet árasztó tavaszi szél is merő szívás. Egy 50-60-70 kilométeres széllökés nyomán a fogaink között is csikorog a kvarchomok, s egy óvatlan szellőztetés után kezdhetjük elölről a porszívózást. Ezek után immár a napokig tartó országos esőzés sem volna túlzás: nos, ha ilyenre nem is számíthatunk, azért néhány napig majd ismét a felhőké lesz a főszerep, s jelenlétük ezúttal nem bizonyul meddő erődemonstrációnak.

Még két jó hírünk feltétlenül akad. Egyrészt belátható ideig vége lesz az éjszakai fagyoknak - ez a dermesztő hétfő hajnal tükrében különösen pozitív fejlemény. Másrészt a múlt heti, sokszor igen heves légmozgás után örömteli változás lesz, hogy a hétfői, ekkor már csak az ország északkeleti felén-harmadán (de benne a főváros környékén) tapasztalható intenzívebb és immáron délnyugati irányú, enyhébb levegőt érkeztető légáramlást követően átmenetileg alábbhagynak, de legalábbis jelentősen mérséklődnek a böjti szelek. Húsvét előtt már nem is nagyon fognak kínozni bennünket - mondjuk péntektől valószínűleg élénkebb lesz a  légmozgás, a szorosan vett ünnepek alatt pedig ismét lehetnek hevesebb széllökések.

A hét eleje még csendes és enyhe időt hoz: a hűvös, szeles vasárnap után kellemes meglepetés lesz a hétfői derű és viszonylagos meleg. Ehhez mindösszesen annyi kell, hogy az átvonult hidegfront után a központjával tőlünk délkeletre elhelyezkedő anticiklon hatása alá kerüljön a Kárpát-medence. Márpedig eme magas nyomású rendszer peremén, délnyugati áramlással enyhe és átmenetileg kevéssé nedves levegő nyomul térségünkbe. Tőlünk északra ugyan egy ciklon vonul el, ám ezt is csak a műholdképről tudjuk. A melegedés a hét közepéig, egészen csütörtökig tart – miközben szerdától megérkeznek hozzánk a nedves, s kezdetben szintén enyhe léghullámok is. Egy hozzánk közel sompolygó, alkalmasint több középpontú, hullámot vető ciklonrendszer veszi át a vidékünkön a hatalmat – többek között az Alpoktól délre egy mediterrán ciklon is kialakul, s az is telibe kap majd minket. Mindenesetre már szerdán is sok helyen várható eső a Kárpát-medencében, így persze Magyarországon is – csütörtökön záporok, zivatarok is várhatók!

A csapadék pontos földrajzi eloszlása természetesen nehezen jósolható meg – az sem nagyon nyugtatja meg az ingerlékeny országlakosokat, ha eláruljuk nekik, hogy az adott napokon mondjuk (most a hasunkra ütöttünk) hazánk területének 70-80 százalékán várható eső. Márpedig akinek az állítólagos országos csapadék után is porzik a veteményese, az vérmérsékletétől függően öklét rázva vagy a foga között szitkozódva fogja emlegetni a szerinte téves előrejelzést (no és annak készítőjét). S neki aztán mondhatjuk, hogy a prognózis végeredményben teljesült! Ezt követően kisebb esők, záporok elszórtan egészen a hét legvégéig sok helyen előfordulhatnak az országban. Ráadásul jelenleg úgy tűnik, hogy húsvétvasárnap speciel főleg a szélben rohanó esőfelhők fogják megszabni a jeles ünnepnap képét.

Melegszektor, B-közép

Hétfőn változóan felhős napos idő lesz, az ország nagy részén 15 fok feletti hőmérsékletekkel. A keddre virradó éjszakára még nem várható holmi májusi langymeleg, de fagyni alighanem már sehol sem fog. Kedden kezdetben enyhe, habár változóan felhős időben lesz részünk (a húsz fok sem elérhetetlen cél!), s néhol (főként délen) elszórt esők is várhatók. A nap második felében azután sok-sok felhő érkezik – éppen emiatt enyhén is telik a rákövetkező éjszaka. Szerdán sem lesz éppen hűvös idő: 16-21 fok körüli csúcshőmérséklet várható, de emellett, főképpen délutántól sokfelé várható eső, néhol nem is kevés. Csütörtökön még mindig enyhe időre számíthatunk, köszönhetően annak, hogy az ország átmenetileg a már említett mediterrán ciklon ún. melegszektorába kerül – ideiglenesen (jó fél napra) a csapadék és visszaszorulhat. A 20 fokot közelítő csúcshőmérséklet mellett a labilis, izgalmasan rétegzett légkörben (ráadásul ugye hideg- és melegfrontok is lesznek a közelünkben), főként megint délutántól, továbbá csütörtökről péntekre virradó éjjel záporok és hevesebb konvektív események, pl. zivatarok alakulnak ki, s teszik változatosabbá a napot.

Péntektől a korábbiaknál némileg hűvösebb, de amúgy az április elejének tökéletesen megfelelő idő következik, többnyire 12-17 fok közötti csúcshőmérsékletekkel. Az északnyugat felől a ciklonrendszer hátoldalán, várhatóan élénkebb légmozgás kíséretében érkező levegő még mindig kellően nedves lesz, ezért a felhők fognak dominálni, elszórt (de területileg nem túl kiterjedt) záporok is várhatók, amúgy pedig mindhárom nap várható némi napsütés is (no, nem mindenhol és csak módjával). A húsvéti ünnepek most némileg ennél is hűvösebbnek (de azért nem barátságtalanul hidegnek), szelesnek és - főleg a vasárnapot tekintve – kissé csapadékosnak ígérkeznek. De ígérjük: erre addig még visszatérünk!

P. s. És egy gyors nagypéntek délutáni update: a húsvét sajnos nagyjából-egészében a még hétfőn megjósolt forgatókönyv szerint zajlik majd. Az esős, s még viszonylag enyhe (nyugatól kelet felé 12 és 20 fok között szóródó nappali hőmérsékleti csúcsértékek) szombaton startol a hidegebb, ám kezdetben nedves levegő beáramlása. Vasárnap még borúsan indul a nap, kisebb esők is lehetnek, azután délutánra nyugatról elkezd felszakadozni a felhőzet, s hétfőn már gyengén felhős, napos, száraz idő lesz. Csak az a kár, hogy az erősen mérséklődő nappali "meleget" (aminek maximuma is csak 8-12 fok között alakul) még annál is hűvösebbnek fogjuk érezni a viharos szél miatt - legalábbis húsvét vasárnap: szerencsére hétfőre ez már mérséklődik. És hétfőre, sőt keddre virradóan is visszatérnek a kiterjedt fagyok - sajnos megint jaj lesz a gyümölcsfáknak...

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.