A kevesebb több lenne

Ha minden így marad, ez a március a fecskendő, a slag és a kanna havaként vonul be a történelembe: sok dolguk, gondjuk, bajuk volt a tűzoltóknak, de a kertjüket locsolóknak, földjüket öntözőknek is. Sok tekintetben ez a hét sem hoz jelentős változást: jórészt a sokévi átlagnál melegebb – ugyanakkor szárazabb idő várható. A márciusban eddig tapasztaltakhoz képest némi felüdülést jelent majd az intenzívebb fronttevékenység, ám ez is kicsit trükkösen, becsapósan zajlik majd. Többször is érkeznek a korábbinál hűvösebb léghullámok, ilyen alkalmakkor rendre felhősödés is várható, amihez helyenként, szeszélyes eloszlásban némi eső is társulhat. Ez akár úgynevezett konvektív csapadék is lehet, azaz a megnövekvő légköri labilitás gerjesztette zápor, zivatar − mellesleg a tavaszi szezon első, egyelőre még száraz zivatarjai (tehát a villám a lényeg, nem a zápor!), múlt hétvégén, szombat kora délután pattantak ki a Mecsekben, majd kicsivel később Dunántúl más részein.

Csak éppen tartós, országos eső nem várható – a következő hat napon belül biztosan nem. Ugyanakkor már a hét első napján átvonul rajtunk egy (száraz) hidegfront, ami esőt szinte egyáltalán nem hoz, hűvösebb levegőt azonban igen, ráadásul feltámasztja a szelet. Csütörtökig melegedés várható – aznap este menetrendszerűen befut az újabb hidegfront, éjjel némi eső is várható, másnap megint visszaesik a hőmérséklet, de csak módjával! Azután a hét végén, alkalmasint szombat este, szombatról vasárnapra virradóan már egy markánsabb rendszer is elér minket – ám ez sem a belőle kihullott gigantikus csapadékról lesz hírhedt, hanem arról, hogy hatására vasárnap sok helyen csak 10 fok körül (esetleg az alatt) alakul majd a csúcshőmérséklet, s aznap a hegyekben megint tapasztalhatnak hózáport. Változékony, de jórészt száraz idő vár ránk – és a többször feltámadó szél is csak a port hordja majd

A nyár még csak egy fa

Hétfőn a korábbiaknál némileg hűvösebb idővel kezdjük a hetet: a csúcshőmérséklet „csak” 15 fok körül alakul majd. Keddre virradóan – remélhetően egy jó ideig utoljára – meglepően sok helyen fog fagyni, ami biztosan nem tesz jót a lassan virágba boruló, de legalábbis erősen rügyező gyümölcsösöknek. Kedden, szerdán és csütörtökön napról napra (és éjszakáról éjszakára) enyhén melegebb lesz, s több-kevesebb - ha nem is zavartalan - napsütés is várható. Csütörtökön már megint sok helyen mérhetünk 20-21 fokot, csakhogy ezzel együtt az addig is igen élénk szél viharossá fokozódhat. De még ne várjuk a májust, ha az időjárás átmenetileg ezzel kecsegtet is. Hiába húzza el az orrunk előtt a csalit, végül a szelek szárnyán egy újabb hidegfront köszön be, ezúttal már (főleg esti-éjszakai) záporokkal, péntekre kismértékű hőmérséklet-csökkenéssel.

A szél a későbbiekben is megmarad s péntek-szombat már 20 fok alatti hőmérsékletek várhatók, hogy azután ez utóbbi nap estéjén egy újabb hidegfront érkezzen, elszórt záporokkal, határozott szélerősödéssel. Ennek következtében vasárnap már a szeszélyes áprilishoz méltó szeles, záporos/hózáporos, s (pláne a korábbiakhoz képest) hűvös idő várható. A lehűlés persze csak átmeneti – ám ezt tavasszal szinte minden időváltozásról elmondhatjuk. Az aszály egy cseppet sem enyhül, a tűzoltók továbbra is fecskendővel a kézben, haptákban. S hogy mikor lesz nagy eső – inkább ne kérdezzék. Tudjuk: a nagyvárosi embernek néha, rövidlátó módon, nem is hiányzik. A pollenallergiások egy jelentős csoportja pedig bekészülhet a zsebkendőkkel: teljes erővel szórják az áldást a nyárfák (csüngő, majd aláhulló barkavirágzatuk egyre többfelé látható), márpedig belőlük igen sok található városban, falun, mezőn, folyóparton.

Figyelmébe ajánljuk