Még nem tér vissza – időjárás a héten

A héten kellemes, kezdetben kissé változatos, igazi augusztusi időnk lesz – a hét vége felé erősödő strandjelleggel.

Vége a múlt heti sorozatos melegrekord-dőlésekkel teljes, egyre pokolibb hőhullámnak – pont, ahogy számítottunk rá. De addig mind a napi maximumok, mind a legmagasabb minimumok terén sokszorosan átírhattuk a rekordok könyvét (még a kánikula utolsó napján is!). A porvihart és valódi, sokszor pusztító zivatarcellákat hozó hullámzó frontrendszer után csak átmenetileg jut nyugalomba a légkör. Előreláthatólag kedden napközben egy újabb lassú mozgású frontrendszer vonul át rajtunk – mindinkább délkelet felé szorítva a Kárpát-medence addigra már derekasan átmelegedett levegőjét. A Dunántúl északi felén napközben is 30 fok alatt maradhatunk – máshol estig folyamatosan esnek vissza a hőmérsékleti értékek, s feltámad az északnyugati szél is. Rendes, jelentős csapadék azonban sem aznap, sem szerdára virradó éjszaka, s talán még másnap, szerdán sem fog hullani – marad tehát a sokfelé mind kritikusabb szintet elérő szárazság.

Szerdán, de még csütörtökön is csak igen mérsékelt melegedést tapasztalhatunk – eme két napon sehol sem érik el a maximumok a 30 fokot, s csak néhol (főleg délen, délkeleten) közelítik meg azt. Pénteken azután még mindig csak éppen a közelébe jutunk, s igazán szombattól, pláne vasárnaptól lesznek mind többfelé 30 fok feletti, már-már kánikulai csúcshőmérsékletek (de az elmúlt hetek tapasztalatai nyomán ezt már kacagva, fél lábon is kihúzzuk…). Vasárnaptól azután jobban belehúz a természet, hétfőn pedig átmenetileg az ország délkeleti felén 35 feletti maximumok várhatók, azaz erős hőség is lehet. Ám eközben kora délután északnyugat felől már kopogtat a következő, menetrendszerű hidegfront, s késő estére mindenhol véget is ér a tiszavirág-életű kánikula (ez persze csak a most legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv – nyolc nap után már erősen szórnak az időjárási modellek, s nő a bizonytalanság). Most úgy tűnik, a négynapos ünnep finise, különös tekintettel az augusztus 20-i nemzeti ünnepre kellemes, visszafogottan meleg időt hoz.

De hát ez már a jövő hét zenéje: ígérjük, a jövő hét elején, az ünnep előestéjén kikerülő újabb bejegyzésünkben visszatérünk még erre, s akkor már nagyobb biztonsággal nyilatkozhatunk arról, mivel is készül a természet a tűzijátékra.

Kedden újabb hidegfront

Hétfőn nyugodt, meleg nyári napunk lesz sok napsütéssel, 28–32 fokos csúcshőmérsékletekkel. Éjszaka szerencsére rendesen lehűl ahhoz a levegő (11–17 fokig), hogy a hirtelen jött meleg nyomán kiszellőztethessünk – derült lesz az ég, pont ideálisak a körülmények ahhoz, hogy megfigyelhessük a Perseida-meteorrajt (ehhez persze nem árt elhagyni városaink fényszennyezett környezetét). Kedden napközben egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely az Észak-Dunántúlt már délelőtt bekebelezi, s azután komótosan nyomul előre délkelet felé. Ennek megfelelően északnyugatról délkelet felé 27 és 33 fok között szóródnak a napi maximumok – ahová pedig megérkezik a front hűvösebb levegője, ott vissza is esnek az értékek. Elszórtan zápor, néhol zivatar is várható, de nem ez lesz a jellemző. A rákövetkező éjjel sok felhő, de csak elszórt csapadék, s eközben viszonylag enyhe idő, a pozíciónktól függően 15 és 20 fok között ingadozó minimumok várhatók.

Szerdán napközben még mindig inkább felhős, mint napos időben továbbra is tág határok között mozognak a maximumok: a Dél-Alföldön, ahol hosszabb napos időszakok is lehetnek, még 28-29 fok is várható, de északabbra és nyugatabbra a 22-23 fok sem lesz ritka, s többfelé várható csapadék (eső, zápor vegyesen). Csütörtök hajnalig ismét alaposan lehűl (egészen 11–17 fokig) a levegő, napközben pedig már zömmel napos időben 25 és 28 fok közötti kellemes maximumértékek várnak ránk. Péntek reggel is 11–17 fokig csökken a hőmérséklet, napközben sok napsütésre és az évszaknak megfelelő, 26–31 fokos maximumokra számíthatunk. Szombat reggel már egy kicsit enyhébb lesz az idő, főleg a nagyvárosok és a még mindig meleg Balaton környékén – itt lehet 18-19 fok, ezektől távolabbra, hegyek-völgyek között meg néhol csak 12–14. Szombaton már szinte mindenhol 30 fok környékén alakulnak a maximumok – a 28–32 fokos melegben ideje visszaszokni a vizek partjára. A vasárnap hajnal már csak a városoktól távol lesz hűvös (itt lehetnek 15 fok körüli minimumok), a hőszigeteken legfeljebb 20 fokot mérhetünk, napközben pedig országos kánikula, 30–35 fok körüli csúcshőmérsékletek várhatók.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.