Hőség, majd felfrissülés – időjárás a héten

Előbb fokozódik, majd csütörtökön tetőzik az augusztusi hőhullám. Hétvégén jön a szokásos hidegfront, és visszaállítja a papírformát.

A múlt hét utolsó napjain sajnos a (józan többség számára) kedvezőtlenebb opció érvényesült, s a hétfőn kalkulálthoz képest némileg gyorsabban emelkedett a hőmérséklet 35 fok környékére, sőt sokfelé (például Budapesten) határozottan e fölé. Meg is dőlt szépen a fővárosi napi melegrekord – mind szombaton (37,6 fok – Pestlőrincen!), mind vasárnap (36 fok – Újpesten). Az európai nagytérségi klimatikus viszonyoknak, az újból megerősödő szubtrópusi anticiklonnak hála, jól kalkulálhatóan folytatódik nálunk a hőség: most úgy tűnik, még a péntek is markáns kánikulai nap lesz.

Mindezen az sem változtat, hogy vasárnap este egy hidegfront zivatarzónája súrolta végig elsősorban a Dunántúl északi részét, s ott többfelé okozott záporokat, zivatarokat. Ebből hétfőre annyi marad, hogy az ország északi felén kicsit több lesz a felhő, és néhol futó záporok is kialakulhatnak – a csúcshőmérsékleteket pedig csak kevéssé veti vissza. Ezt követően azonban napról napra egy fokkal még emelkedik is a hőmérséklet – miközben felhő is alig lesz az égen. Napközben csütörtökig már 35–40 fokos maximumokig érünk – miközben éjszaka is mind több helyen ragad be 20 fok fölött a minimum (azt, hogy a pesti belvárosban már vasárnapra virradóan sem volt kevesebb 25 foknál, szinte már említeni sem merem). Valamikor péntek kora estétől azután váratlan vendég, egy hidegfront érkezik, amely zivatarokat, megélénkülő szelet és enyhülést hoz magával. Érkezése körül sok a bizonytalanság: ha nyaralás, fesztiválozás vagy a puszta túlélés szempontjából érdekli önöket a hétvégéjük pontos forgatókönyve, kövessék figyelemmel a fronttal kapcsolatos friss előrejelzéseket. Első menetben már éjjel a Dunántúlon és Közép-Magyarországon (így a fővárosban) alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok, másnapra pedig a front enyhülést hozhat Kelet-Magyarországra (legkésőbb a Tiszántúlra) is – az aszályt azonban ez a front sem fogja lényegesen enyhíteni. Hétvégén visszatérünk a sokéves átlagok közelébe: valamivel 30 fok alá, vagy maximum annak környékére.

A jövő hét elején ismét melegedés várható, ám ennek mértéke és tartóssága még bizonytalan, de azért okkal reménykedhetünk abban, hogy a 40, sőt tán a 35 fokos hőség sem tér vissza. Kevésbé bízhatunk viszont az allergiaszezon elmaradásában – a parlagfű pollenje több helyen már most is tüneteket okozó mértékben van jelen a légkörben, és ez a helyzet egy ideig még csak romlani fog. Friss hírünk szerint pedig az ÁNTSZ egészen csütörtökig meghosszabbította és egyben harmadfokúra emelte a hőségriadót – előrejelzésük szerint lehetnek olyan helyek az országban (volna néhány tippünk – például mi magunk is egy ilyen környéken lakunk…), ahol a napi átlaghőmérséklet megközelítheti a 30 fokot! Tudjuk, részben hasztalan a tanács, de ismét elmondanánk: bújjunk sötét zugokba, és igyunk sok folyadékot, ami lehetőség szerint ne sör/bor/vodka legyen!

Ha jön a péntek

Hétfőn legfeljebb az ország északi részén várható némi felhősödés, s itt lehetnek elszórtan futó záporok is. Máshol a napsütés fog dominálni, és mindenhol nagyon meleg lesz: többnyire 32–36 fok (ezt később még visszasírjuk). Éjjel zömmel derült időben mind több helyen ragad 20 fok felett a minimum (a főváros környékén lesz az 25 is) – ezzel szemben már csak néhol örvendezhetnek 16–18 fokos felfrissülésnek. Kedden derült, napos, csaknem szélcsendes időben 34–38 fok körül tetőzik délután a forróság, és este sem siet megenyhülni. Szerda hajnalra néhol 17–19 fokig, de többnyire inkább 20–24 fokig enyhül a nagy meleg. Szerdán már 34 és 39 fok között alakulnak a délutáni maximumok – derült időben, miközben csak gyenge délkeleti légmozgás várható.

Csütörtök hajnalban megint csak 17 és 24 fok közötti minimumok várnak ránk, a szokásos megoszlás szerint – napközben pedig 35 és 40 fok közötti értékekkel tetőzik a hőség. Éjjel a Dunántúl nyugati részén és az északi hegyvidékeken lehet a leghűvösebb: ott 18 fok köré is hűlhet a levegő, máshol határozottan 20 fok feletti minimumok várnap ránk. Pénteken még csak egy árnyalattal lesz enyhébb idő: ezen a napon is meglesz a 33–38 fok. Az addig szinte zavartalanul napos órák után délutántól nyugat és észak felől intenzívebb gomolyfelhő-képződés indul be. Kezdetben (a front beérkezése körüli nagy bizonytalanság miatt csak becsülni tudjuk: kb. késő délután) a Dunántúlon, annak is nyugati és északi részén, a front előterében pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Késő estétől megérkezik maga a hidegfront is: újabb zivatarok és szélerősödés kíséretében szambázik kelet felé (ami optimális esetben a hőmérséklet gyors zuhanásával, a fullasztó meleg múltával jár). Ennek köszönhetően szombat hajnalra talán már jobban lehűl a levegő – no csak annyiban, hogy már mindenhol 25 fok alá süllyed a hőmérséklet (kb. 18–23 fokos minimumok várhatók).

Szombaton kezdetben sokfelé, délután már csak főleg keleten lehetnek újabb záporok, zivatarok – míg nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és mind több helyen süt ki a nap. Élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél – így még a 26–31 fokos, amúgy is kellemes maximumokat is kevesebbnek érezhetjük. Vasárnap hajnalban már kifejezetten hűsítő, szellőztetésre alkalmas körülmények várnak ránk (13–17 fokos minimumok), napközben pedig zömmel 26 és 31 fok közötti, nagyjából átlagos, az évszak eme periódusának megfelelő hőmérsékletekre és sok napsütésre, néhol gomolyokra és mérséklődő szélre számíthatunk.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.