Végül minden kiderül – Időjárás a héten

Néha kicsit borongós, esős, de a sokévi kora márciusi átlagnál melegebb lesz a hét, melynek a vége most talán derűsebbnek ígérkezik.

Ahogy ígértük, egy percet sem kellett várni a tavaszra – sőt, köztünk szólva már egy-két héttel korábban beköszöntött. A múlt hét azért abban a tekintetben kétségtelenül újat hozott, hogy pénteken például sokfelé megdördült az ég, azaz megjelentek az év első zivatarai, kiadós záporai (helyenként gyönyörű kettős szivárvánnyal körítve). Az égzengés korántsem lesz oly gyakori ezen a héten, de kétségtelen, hogy péntekig visszatérő jelleggel lehet csapadék – mondjuk egyik nap sem ígérkezik vigasztalanul, kilátástalanul esősnek –, de legfeljebb néhány milliméter jöhet össze naponta.

Mindezt a tőlünk délre-délnyugatra ismét beindult ciklongyár garantálja – jelen pillanatban is körülbelül a Kárpát-medence déli részén húzódik az a magas légköri futóáramlás (jet stream), ami kifejezetten kedvez a csapadékot hozó rendszerek visszatérésének – emellett szerdától péntekig előbb a Dunántúlon, majd máshol is kifejezetten élénk, néhol heves lehet a felszínközeli légmozgás is: magyarul többször is feltámad a szél. A legkevesebb csapadék kedden várható, majd – most úgy tűnik, hogy – szombatra, pláne vasárnapra megnyugszik az idő és kissé melegszik is: eső ekkor már nem lesz, csillapul a légmozgás és többfelé kisüt a nap.

Annyi azonban biztos, hogy egész héten a sokévi kora márciusi átlagnál több fokkal melegebbet mérhetünk, s éjszakánként is megússzuk a fagyokat – amúgy mind a csúcshőmérsékletek, mind a minimumok tekintetében meglehetős egyhangúságot tapasztalunk.

Az elmúlt hónapok, különösen a nyugati országrészben, nem szűkölködtek (többnyire folyékony, ritkábban hószerű) csapadékban: ezt az alkalmanként megáradó folyóvizeken és a kiterjedt, belvízzel borított területeken kívül bizonyítja a Balaton tartósan magas vízállása is: ahogy mondani szokták, a tó megtelt. Ez néha gond az üdülőtulajdonosoknak (akik – mint ilyenkor rendre kiderül – olyan helyre építkeztek, ahová nem kellett volna), de öröm a leendő strandolók számára.

Péntekig többször eső

A hétfő zömmel borongós időt hoz – talán északkeleten lehet némi napsütés. Többfelé lehet mérsékelt, nem túl intenzív eső – délelőtt főleg a déli megyékben, később már másfelé is, de zömmel a nyugati és a középső országrészben. Ugyanakkor nem lesz hideg: 8–14 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Keddre virradó éjjel főképpen a Dunántúlon további eső várható. Hajnalban 2 és 6 fok közötti minimumok lehetnek. Kedden napközben átmenetileg csökken, majd délutánra helyenként ismét megnövekszik a felhőzet, de eső ezen a napon csak kisebb területen, elszórtan várható (késő délutántól például északkeleten). Délután 8 és 13 fok közötti maximumokra számíthatunk. Szerdára virradó éjjel változóan felhős, hajnaltól délen-délnyugaton ismét esős időben 2 és 6 fok közé hűl a levegő.

Szerdán inkább felhős és csak kevés helyen lesz napos időnk – előbb elszórtan, délutántól már kiterjedtebben (főleg a középső és a keleti országrészben) várható zömmel gyenge eső, 9–15 fokos csúcsértékek mellett. A Nyugat-Dunántúlon már délelőtt megerősödik az északnyugati szél, délután már a nyugati országrész nagyobb részén, sőt északkeleten, főleg Borsodban is várhatók intenzív széllökések. A légmozgás ezeken a tájakon csütörtökre virradó éjszaka is élénk marad. Reggelig sokfelé (legkésőbb a szeles nyugati határszélen) lehet újabb eső – hajnalra 2, 6 fokig hűl a levegő. Csütörtökön kelet felől többfelé elvékonyodhat a felhőzet – kezdetben a Dunántúlon lehet további eső, délután elszórtan, főleg délen lehet újabb csapadék. Az ország nyugati (dunántúli) és északkeleti régiójában igen heves, helyenként már-már viharos északi szél csökkenti hőérzetünket (pedig ezen a napon is meglesz papíron a 9–14 fok), ám a középső országrészben csak gyenge légmozgást tapasztalunk.

Péntekre virradó éjszaka lassan csillapodik a heves szél, ugyanakkor ismét többfelé várható kisebb eső: előbb keleten, majd hajnalban már inkább a középső országrészben. A változatosság kedvéért eme hajnalon sem lesz kevesebb 2, 6 foknál. Pénteken is inkább a felhők határozzák meg az égképet – késő estig többfelé fordulhat elő zömmel kisebb eső. A csúcshőmérséklet ismét csak 9 és 14 fok között alakul – a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten élénkebb északi, illetve északkeleti légmozgás kíséretében. Szombatra virradóra változóan, nyugaton még erősebben felhős idő lesz, csapadék is csak arrafelé várható. Hajnalra országszerte 1 és 6 fok közé hűl a levegő. Szombaton napközben néha megnövekedhet a felhőzet, de csapadék ebből már csak kevés helyen fog hullani – viszont némi napsütés várható. Ennek hatására délután már a 10, 15 fokot is elérjük. Vasárnapra virradóan zömmel derült idő lesz – 0, 6 fokos minimumokkal (talán az Alpokalján lesz a leghidegebb). A hét utolsó napján ismét több lesz a napsütés, mérsékelt légmozgás mellett 10, 15 fokot is mérhetünk.

Figyelmébe ajánljuk