17 embert mentett már ki a törökországi romok alól a HUNOR mentőcsapat

  • narancs.hu
  • 2023. február 9.

Katasztrófa

Három napja dolgoznak megállás nélkül, éjjel-nappal.

Csütörtök kora reggelig 17 túlélőt ásott ki az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül a magyar mentőszervezet – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

A túlélőkön kívül 22 ember holttestét is kiemelték.

A magyar hivatásos tűzoltók a nehéz körülmények ellenére jól vannak, mindenki egészséges, a munkát folytatják – közölték –, csütörtökön a török AKUT csapattal dolgoznak együtt. Szintén a HUNOR-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok közül kimentett emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban dolgoznak, 9 kimentett sérültet láttak már el.

Az állami szervezeteken kívül több magyar civil csapat is segíti a mentést.

 
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

65 ország küldött mentőalakulatokat Törökországba és Szíriába. Magyarországról a hivatalos csapatok közül egy 50 fős indult útnak hétfőn. A hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet két keresőkutyát is vitt magával, hogy velük is tudjanak segíteni a mentésben. A csapat tagjai 10 napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni.

A mentőalakulatok dolgát nehezíti többek között a rossz idő is: az utak fagyosak és jegesek, sok mentőhelikopter felszállni sem tudott a hóvihar miatt, ahol pedig nem fagy, ott szakad az eső, így aztán sok területet, ahol különösen nagy kárt okozott a földrengést, megközelíteni is alig tudnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk