25 helyszínen lesz majd elérhető a koronavírus-oltás

  • narancs.hu
  • 2020. december 23.

Katasztrófa

Müller Cecília azt mondta, fél óra kell majd a beadáshoz. Várandós nőknek nem ajánlja a vakcinát.

Készülünk a vackina fogadására az ünnepek alatt is – mondta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Közlése szerint 25 helyen fogják a vakcinációt végezni. Az első adag Pfizer vakcina december 26-án fog megérkezni, "egy jelképes adag", mely az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint 10 ezer vakcina lesz. Első körben az egészségügyi dolgozóknak biztosítják az oltás lehetőségét.

Müller a napi tájékoztatón arról is beszélt, miként zajlik majd az oltás beadása. Eszerint a jelentkezőnek az oltás előtt ki kell töltenie egy kérdőívet, hogy kiderüljön, nincs-e esetleg arra allergiája. Ezután beleegyező nyilatkozatot kell tennie, ezt követően kapja meg az oltást – izomba, jellemzően a deltaizomba –, majd 20 perces megfigyelésre ott kell maradni az esetleg komplikációk miatt. Az egész összesen fél órát fog igénybe venni. Elmondása szerint figyelni kell utána is az esetleges tünetekre.

Mindenki, akit beoltanak, kapni fog egy oltási kártyát, ami tartalmazza, ki, mikor, milyen oltást kapott, és mikor kell jelentkeznie a második oltásért. A tiszti főorvos azt mondta, hogy kis bőrpírra, esetleg nyirokcsomó-duzzanatra lehet számítani az oltás után, s azt javasolta, utána mindenki pihenjen egy kicsit.

Müller Cecília kiemelte, hogy nem ajánlják az oltást a várandósoknak, illetve azok, akik gyereket szeretnének, az oltás után várjanak a gyerekvállalással 2-3 hónapot.

A pedagógusoknak azt üzente a tiszti főorvos, hogy december 30-ig jelentkezheznek mintavételre, ha szeretnék magukat leteszteltetni a következő félév előtt. Egy online felületen lehet jelentkezni, a mintavételek január 1-2-án lesznek.

Figyelmébe ajánljuk