2,5 millió adag vakcinát szállít az USA Tajvannak

  • narancs.hu
  • 2021. június 19.

Katasztrófa

Aminek Kína aligha fog örülni, a vakcinaszállítmány több mint háromszorosa az eredetileg ígért mennyiségnek.

Az Egyesült Államok 2,5 millió koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé szombaton, ami több mint háromszor annyi, mint az előző szállítmány volt – közölte egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő.

A Moderna vakcinái a tajvani légitársaság egyik gépén hagyják el Memphist szombaton, és vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe.

Washington eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak. Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és Joe Biden amerikai elnök 80 millió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan.

Kína – amely saját területeként tekint Tajvanra – többször ajánlott fel szállítmányokat a sziget vezetésének, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő jelezte: a tajvani szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek.

"Egyetlen céllal adományozzuk a vakcinákat: hogy életeket mentsünk"

– hangsúlyozta.

Tajvan nehézségekkel szembesül a beszerzésben. Idén meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE biotechnológiai vállalat és Tajvan között, állítólag a Pekingből érkező nyomás miatt. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon.

A nyilatkozó amerikai tisztségviselő elítélte, hogy Peking politikai okokból akadályokat gördít a tajvani beszerzések elé.

A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül 6 százaléka kapott legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból.

Washington az elmúlt időszakban együttműködésbe kezdett Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat hozzon létre olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.