A 70 éves magyar beteg fia már egy héttel apja diagnosztizálása előtt megvizsgáltatta magát, de akkor a vizsgálat után hazaküldték

  • narancs.hu
  • 2020. március 9.

Katasztrófa

Most azt állítják, ő fertőzhette meg az édesapját.

A Magyarországon ötödik koronavírusosként diagnosztizált, súlyos állapotban levő 70 éves férfi fia beszélt az Indexnek arról, hogy ő már februárban járt a Szent László Kórházban, most mégis azt mondják, ő fertőzhette meg az édesapját.

Apja diagnózisának bejelentése előtt több mint egy héttel a férfi koronavírus-gyanús tüneteket észlelt magán, belázasodott, fájtak a csontjai, fájt a feje, nem volt étvágya, azonban nem köhögött. Mivel több napot Franciaországban töltött – a korábbi hírekkel ellentétben Olaszországban viszont nem volt –, ezért jelentkezett a háziorvosánál, aki kesztyűben-maszkban vizsgálta meg, majd azonnal a Szent László Kórházba küldte. Külön kérte, hogy autóval, ne tömegközlekedve menjen, amit a férfi meg is tett. Február 27-én a kórházban megröntgenezték a tüdejét többször is, vért is vettek, azt azonban nem tudja, hogy konkrétan koronavírusra is letesztelték-e.

Elmondása szerint a vizsgálatok alatt 5-6 órát töltött a kórházban ahova akkor több koronavírus-gyanús eset is érkezett. A férfi esetében megállapították, hogy valami fertőzést, vírust kaphatott el, de nem koronavírus, így hazaengedték. Most viszont az orvosok és a tájékoztatások szerint ő maga fertőzhette meg a jelenleg is súlyos állapotban lévő édesapját.

Az Index szerint az idős férfit február 24-én műtötték meg daganatos betegség miatt, már ekkor lázas volt, pár nappal a műtét után azonban haza engedték. Miután köhögni kezdett, először arra gondoltak, hogy a kemoterápia okozta a tüneteket. Március 2-án újabb vizsgálatokra vitték, ekkor haza engedték, majd 5-én tüdőembólia-gyanúval került intenzív osztályra. Ekkor derült ki, hogy a fia egyszer már jelentkezett koronavírus-vizsgálatra, és valószínűleg ennek hatására végezték el a tesztet az idős férfin. Így derült ki fertőzöttsége, jelenleg is súlyos állapotban van, nincs eszméleténél.

Az Index sajtótájékoztatón kérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost az esetről, aki nem tudott pontos részleteket mondani, de hangsúlyozta, hogy ha a férfi ott járt, és volt tünete, akkor „annak megfelelően kezelték”.

Figyelmébe ajánljuk