A Covid hosszú távú tüneteivel küzdő gyerekeknek nyit ambulanciát a Semmelweis Egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. március 19.

Katasztrófa

Azokat a gyerekeket kezelik majd, akiknek a betegség után több héttel is vannak még tüneteik.

A Semmelweis Egyetem pénteken megjelent közleményében jelentette be, hogy az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán hosszútávú (long) COVID ambulanciát indítanak a koronavírus tüneteit még több hét után is tapasztaló gyerekeknek.

Az ambulancián azokat a gyerekeket várják, akik akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn. A közismertebb nevén poszt-COVID szindróma sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt - hangsúlyozzák.

A megmaradt tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni, teszik hozzá.

A tünetek sokfélesége miatt nemcsak gyerekorvosok, hane mtöbb szakterület képviselői is részt vesznek az ambulancia munkájában, például kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. A közlemény szerint minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását pedig havi rendszerességgel ellenőrzik.

Az eddigi tapasztalataik szerint a long COVID szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érintik, az ambulanciára természetesen viszont 0-tól 18 éves korig várnak betegeket. 

Az ambulancia heti két órás rendelési idővel indul, szerdán 8:00 és 10:00 között, ezt igénytől függően tovább bővíthetik a későbbiekben. A betegek az ország bármely részéről érkezhetnek, beutalóra nincs szükség, időpontfoglalásra azonban igen, ezt az alábbi linken lehet megtenni.

Figyelmébe ajánljuk