A franciák ledobhatják a maszkot

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 12.

Katasztrófa

Egyedül a tömegközlekedési eszközökön kell csak viselniük.

Franciaországban február 28-tól nem lesz kötelező a koronavírus-járvány miatti maszk viselése a zárt nyilvános helyeken sem, kivételt jelentenek a tömegközlekedési járművek – jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter a javuló helyzetre hivatkozva.

"Az oltottsági igazolásnak köszönhetően a nyomás olyannyira csökken, hogy a nyilvános helyeken eltörölhető lesz a maszkviselési kötelezettség" – mondta Olivier Véran tárcavezető.

A kültereken már február másodika óta nem kötelező a maszkviselés, és a hónap végétől az olyan nyilvános helyeken sem kell hordani, ahol az oltottsági igazolás bemutatása kötelező. A dokumentumot minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen (sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon) kell bemutatniuk a 16 év felettieknek.

A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor érvényben marad a tömegközlekedési járműveken és az olyan nyilvános helyeken, ahol nem kötelező az oltottsági igazolás bemutatása, azaz az egészségügyi intézményekben, az üzletekben, a postahivatalokban, a bíróságokon vagy a politikai rendezvényeken.

Enyhülnek a kötelezettségek a kontaktszemélyek számára is a hónap végén: elegendő lesz egyetlen tesztet elvégeznie annak, aki fertőzött közelébe került, két nappal az érintkezés után, míg jelenleg még öt nap alatt három szűrés a kötelező.

Jean Castex miniszterelnök péntek este azt is bejelentette, hogy szombattól a Franciaországba beutazóknak nem kell többet negatív tesztet bemutatniuk, ha be vannak oltva a koronavírus ellen.

"Az európai szabályozásnak megfelelő oltási igazolás ismét elégséges a belépéshez Franciaországba, bárhonnan is érkezzen az utazó, pont úgy, ahogy az omikron variáns terjedése előtt volt a helyzet" – olvasható a miniszterelnöki közleményben.

Az oltással nem rendelkező beutazóknak továbbra is be kell mutatni egy negatív PCR- vagy antigéntesztet, de amennyiben egy zöld besorolású országból indultak, karanténkötelezettségük nincsen. Narancs jelzésű országokból oltás nélkül csak halaszthatatlan indokkal és egy negatív teszttel lehet belépni Franciaországba.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók – amelyek december 10-én zártak be – február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól kezdve ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millió fő) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 65 százaléka (37 millió) pedig a harmadik adagot is megkapta. A járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, minden mutató csökken, de még 32 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív osztályokon 3400-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta nagyon lassan csökken.

A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 133 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk