A koronavírus-járvány újabb következménye: rengetegen érkeznek a hajléktalan-ellátórendszerbe

  • narancs.hu
  • 2020. március 31.

Katasztrófa

Olyanok is, akik korábban munkásszállókon laktak, de leépítették és elküldték őket.

"A fővárosi hajléktalan-ellátórendszerben már érzik a koronavírus hatását. Megjelentek a szállókon olyanok, akik korábban elsősorban munkásszállásokon, esetleg olcsóbb albérletben laktak" – értesült a 24.hu.

A lapnak ezt megerősítette a fővárosi önkormányzat, a Menhely Alapítvány és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei is.

A tapasztalat egyelőre friss, de az már most is látszik, hogy kik érkeznek a fővárosi szállókra:

  • akik egy már leállított gyárban dolgoztak, és kaptak mellé szállást,
  • jönnek a fővárosi munkásszállókról is,
  • vidékről is,
  • valamint olyan (például vendéglátós) alkalmi munkából élők, akik a munkahelyükön tudtak aludni eddig, most viszont erre már nincs lehetőség.


Nemcsak magyarok jönnek, vannak külföldiek is, főként román és ukrán állampolgárok. Az új igénylők száma ezer körül lehet, írja a lap.

Ezért a hajléktalan-ellátásban résztvevő szervezetek azt próbálják elérni a különböző munkásszállóknál, hogy akkor se küldjék el az ott élőket, ha a koronavírus miatt azok elveszítették a munkájukat, a leépítés áldozatai lettek. Ha ugyanis "tömegek kerülnek az utcára, az tragédia lesz" - fogalmaz a lap egyik forrása.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.