A következő két hétben több embert fognak beoltani Magyarországon, mint eddig összesen

  • narancs.hu
  • 2021. február 22.

Katasztrófa

Müller Cecília arra szólított fel mindenkit, hogy „ne válogasson”, bármelyik felkínált vakcinát fogadja el.

Az Operatív Törzs hétfői napi tájékoztatóján Müller Cecília többek között elmondta, a következő két hétben több koronavírus elleni vakcinát fognak beadni az orvosok, mint az oltási program kezdete óta eddig összesen. Az országos tiszti főorvos ismét hangsúlyozta, hogy kizárólag az oltással lehetséges a járvány harmadik, jelenleg felívelő szakaszban lévő hullámának megtörése. Mint mondta, Magyarországon jelenleg öt vakcinával oltanak. Egyúttal arra szólított fel mindenkit, hogy „ne válogasson”, bármelyik felkínált vakcinát fogadja el.

Müller Cecília részletesen beszélt a kínai Sinopharm cég oltóanyagáról. Mint az már ismert, az oltóanyag inaktivált állapotában tartalmazza a vírus örökítőanyagát és annak burkát. Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy ettől megbetegedni nem lehet, de a vakcina széles antigénpalettája olyan válaszra készteti az immunrendszert, ami végül védettséget alakít ki.

Elmondta azt is, egyelőre nem ismert, melyik vakcina milyen hosszú ideig ad védettséget. Azonban kiemelte, abban bíznak, hogy a Sinopharm oltóanyaga tartós és hosszú távú védettséget ad. Hozzátette, hogy a magyar oltóanyagot – a kínaihoz hasonlóan – elölt vírus alapján fogják előállítani.

Korábban felmerültek olyan kételyek, hogy a Sinopharm oltóanyaga 60 év felettieknek nem adható, mert az idősebbek körében a gyártó nem végzett széles körű teszteket. Müller Cecília azt mondta, hogy azért nincs elég információ arról, hogyan hat a vakcina a 60 év felettiekre, mert körükben az összes oltóanyag gyengébb immunválaszt vált ki. Hozzátette, hogy ettől függetlenül a vakcina megóvja az időseket is a koronavírus súlyos, illetve halált okozó szövődményeitől.

Újságírói megkeresésre reagálva elmondta, hogy a járvány jelenlegi felfutása ellenére szeretnék elkerülni az érvényben lévő korlátozások szigorítását, de mint mondta, ez elsősorban a lakosságon múlik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?