"A mostanihoz hasonló vírusfertőzések rendre vissza fognak térni"

Keserű György Miklós gyógyszerkutató

Katasztrófa

Az új gyógyszerek kifejlesztése bonyolult, high-tech körülmények között zajló és időigényes feladat, igazi türelemjáték. Ennek dacára időarányosan is jól haladnak a koronavírus-járvány gyógyítását és terjedésének megállítását célzó gyógyszer- és vakcinakutatások. Keserű György Miklós gyógyszerkutatóval beszélgettünk. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

Magyar Narancs: A vírusellenes gyógyszereknél gondot okozhat, hogy maga a célobjektum, a vírus rendkívül változékony, hajlamos a mutációra. Ugyanakkor több ponton is támadható a vírus, és ez különböző logikájú gyógyszereket, illetve vakcinákat tesz lehetővé.

KGYM: Alapvetően meg kell különböztetni, hogy terápiás megoldást vagy hatékony prevenciót keresünk-e. Ha terápiát keresünk, akkor a vírus replikációját kell valahogy megakadályoznunk. Ehhez tudnunk kell, hogy a vírusnak lényegesen kevesebb fehérjéje van, mint egy sejtnek. Megpróbálhatjuk ezen fehérjék valamelyikének gátlását, így akadályozva, hogy a vírus szaporodjon. De azt is tudjuk, hogy a vírus úgy szaporodik, hogy bejut a gazdasejtbe, átveszi felette az uralmat és a sejt saját mechanizmusa fogja a vírus genetikai állományát, RNS-ét vagy DNS-ét reprodukálni. Ha tehát meggátoljuk, hogy a vírus bejusson a sejtbe, akkor megakadályoztuk, hogy szaporodjon. A koronavírus elleni új gyógyszer kifejlesztése viszont – ez már az eddigiekből is kiderült – egy igen hosszadalmas, bonyolult…

MN: …és gondolom, módfelett költséges folyamat!

KGYM: Bizony, igen költséges, ráadásul szörnyűségesen bizonytalan. Több fázisában is benne van a bukás lehetősége. Közben itt állunk a koronavírus-fertőzés közepén – azaz most kéne egy hatékony vegyület és nem öt vagy hét, pláne nem tíz vagy tizenkét év múlva. Ezért érdemes egy már forgalomban lévő, bevált gyógyszerhez nyúlni. Az ismert hatóanyag újrapozicionálása során ki kell próbálni a valamilyen betegség ellen már bevált, hatékony gyógyszert, amely végigment az összes teszten és rengetegen használták is. Ezt használják ki a koronavírusos betegek kezelésekor – elvégre az ilyen szerek pár hónap vagy kevesebb, mint egy év alatt hatékony terápiát nyújthatnak. (...)

false

 

Fotó: Németh Dániel

Ezek a vizsgálatok zömmel Kínában zajlanak, de nemzetközi szponzoráció, kisebb-nagyobb cégek részvétele mellett. Azért is Kínában, mert még mindig ott tudják a legtöbbet a betegségről. Van esély arra, hogy az újrapozicionálás révén még ebben az évben hatékony terápiás megoldást kapjunk. Ez azt jelentené, hogy le tudjuk vinni a beteg lázát, kezelni tudjuk a tüdőgyulladást és elérjük, hogy két héten belül kijöjjön a kórházból. Már vannak eredmények – például szerveződik egy ígéretes gyógyszervegyület tesztje ezer beteg bevonásával Kínában és az Egyesült Államokban. Ezt a vegyületet ebola ellen fejlesztették ki, de az ellen nem volt hatékony, koronavírusos betegeknél viszont javulást hozott. (...)

MN: És mi a helyzet a hatékony vakcina kifejlesztésével?

KGYM: Arról nincs vita a szakértők között, hogy a mostanihoz hasonló vírusfertőzések rendre vissza fognak térni. Miután most látjuk, hogy a koronavírus-fertőzés Kínától távol, például Olaszországban, Franciaországban is tömeges megbetegedéseket okoz, így e régióban is kiemelten fontossá vált a vakcináció kérdése. Ez sajnos időben nem sokban különbözik a klasszikus gyógyszerkutatási projektektől; ehhez képest már most is zajlik vakcinatesztelés.

A gyógyszerkutató arról is beszélt az interjúban, hogy milyen elven működik majd a vakcina, ki finanszírozza a kutatásokat, mennyi időn belül készülhet el az ellenanyag, mi várható a jövőben az újabb járványok terjedése esetén. A teljes interjút a friss Magyar Narancsban találja, a lapot megvásárolhatja csütörtöktől az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk