Senkit sem kímél: Tom Hanks, a Juventus focistája és egy NBA kosaras is a fertőzöttek között

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Katasztrófa

Cristiano Ronaldo karanténban, az NBA felfüggesztette a szezont.

Tovább szedi áldozatait az immár világjárványnak kihirdetett koronavírus, ami elől hollywoodi sztárok és profi atléták sincsenek biztonságban. Feleségével együtt elkapta a fertőzést Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas amerikai színész is: nejével, Rita Wilsonnal épp Ausztráliában tartózkodnak, ahol egy Elvis Presley-ről szóló életrajzi film előkészítésén dolgoznak. Amint a színész elmondta, feleségének kisebb láza és hidegrázása volt, de biztonságképpen elvégeztették magukon a tesztet - így derült ki, hogy elkapták a vírust. A házaspárt elkülönítették és megfigyelés alatt tartják.

Szintén pozitív koronavírus-tesztet produkált a Juventus olasz futballistája, Daniele Rugani. A 25 éves focista az első fertőzött a Serie A focistái között - őt és a klub többi játékosát, valamint alkalmazottait is 14 napos karantén alá helyezték. Rugani a kispadon ült csapata vasárnapi, zártkapus mérkőzésén, amelyen az Inter Milannal csaptak össze - könnyen lehet, hogy a rivális csapat edzője és játékosai is karantén alá kerülnek majd. Veszélybe került a Juventus keddi, Lyon elleni Bajnokok Ligája-összecsapása is - sőt, Kele János futballszakíró szerint a koronavírus könnyen az egész európai klubfutballnak beteheti az ajtót. A fertőzést egy másik futballistánál, a német másodosztályban játszó Hannover egyik játékosánál is kimutatták: Timo Hubers egy helyi eseményen kerülhetett kapcsolatba egy fertőzöttel, akitől elkapta a vírust. Azóta azonban nem érintkezett csapattársaival, így csak őt magát helyezték karanténba, a csapattársai és a klub alkalmazottjai tesztelés után folytathatják a felkészülést.

Úgy néz ki, az NBA kosárszezonja is egy csapásra végetért a koronavírus miatt. A New York Times híradása szerint egészen szürreális körülmények között fújták le az egyik összecsapást: az Utah Jazz és az Oklahoma City Thunder már a kezdésre készülődve álltak a pályán, mikor a berohanó orvosok előbb fél órára elhalasztották a meccset, majd lefújták az egészet. Az ok: a Jazz egyik játékosának tesztje pozitív lett. A csapat nem nevezte meg, de a Times úgy tudja, Rudy Gobert-ről van szó. Nem sokkal később az NBA bejelentette, az egész szezont felfüggeszti - a határozat eredetileg csütörtöktől élt volna, de már a szerda esti utolsó meccsre, a Sacramento Kings és a New Orleans Pelicans összecsapására sem került sor.

Az európai kosarasokat sem kíméli a vírust: pozitív tesztet produkált a Real Madrid egyik játékosa, válaszul pedig a klub a kosarasokat és a focistákat is karanténba helyezte, mivel vannak olyan helyiségek, amelyet mindannyian használnak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?