A napokban engedélyt kaphat a Pfizer vakcinája az Egyesült Királyságban

  • narancs.hu
  • 2020. november 29.

Katasztrófa

December 7-én már oltanának is vele.

A jövő hét elején már meg is kaphatja az engedélyt az Egyesült Királyságban az amerikai Pfizer és a német BioNTech által gyártott koronavírus elleni vakcina, írja a Financial Times.

A lap szerint, ahogy megadják az engedélyt, néhány órán belül már meg is kezdhetik a vakcina szállítását, az első adagokat pedig már december 7-én be is adhatják. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a vakcinából.

Eddig Oroszországban és Kínában kapott engedélyt a saját, helyi fejlesztésű vakcina, ám azokat az engedélyeket még a harmadik klinikai tesztfázis előtt adták ki. A nyugat-európai országok közül még sehol sem kapott engedélyt koronavírus elleni oltóanyag, a britek lennének az elsők.

Ahogy arról mi is beszámoltunk november közepén, az utolsó adatok elemzése után a Pfizer azt közölte, hogy a koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai.

A gyógyszergyártó cég közlése szerint az oltás megakadályozta a koronavírus okozta Covid–19 enyhe és súlyos formáit is. 94 százalékban volt hatásos a vakcina azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre különösen veszélyesek a vírus okozta betegség szövődményei.

A cég közölte, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért folyamodnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina minél hamarabb elérhetővé válhasson.

Figyelmébe ajánljuk