A napokban engedélyt kaphat a Pfizer vakcinája az Egyesült Királyságban

  • narancs.hu
  • 2020.11.29 10:10

Katasztrófa

December 7-én már oltanának is vele.

A jövő hét elején már meg is kaphatja az engedélyt az Egyesült Királyságban az amerikai Pfizer és a német BioNTech által gyártott koronavírus elleni vakcina, írja a Financial Times.

A lap szerint, ahogy megadják az engedélyt, néhány órán belül már meg is kezdhetik a vakcina szállítását, az első adagokat pedig már december 7-én be is adhatják. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a vakcinából.

Eddig Oroszországban és Kínában kapott engedélyt a saját, helyi fejlesztésű vakcina, ám azokat az engedélyeket még a harmadik klinikai tesztfázis előtt adták ki. A nyugat-európai országok közül még sehol sem kapott engedélyt koronavírus elleni oltóanyag, a britek lennének az elsők.

Ahogy arról mi is beszámoltunk november közepén, az utolsó adatok elemzése után a Pfizer azt közölte, hogy a koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai.

A gyógyszergyártó cég közlése szerint az oltás megakadályozta a koronavírus okozta Covid–19 enyhe és súlyos formáit is. 94 százalékban volt hatásos a vakcina azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre különösen veszélyesek a vírus okozta betegség szövődményei.

A cég közölte, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért folyamodnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina minél hamarabb elérhetővé válhasson.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.