Áprilistól megtöbbszöröződik az EU-ba érkező vakcinák száma

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. március 26.

Katasztrófa

A második negyedévre több, mint 350 millió adagot várnak.

Az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján.

Charles Michel azt is közölte: a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt. Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a "normális élethez való visszatéréshez", és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a koronavírus elleni tömeges oltás sokkal gyorsabban menne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az unióval kötött beszerzési keretszerződéseiket. Emlékeztetett, hogy a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszergyár eddig 17 millió adag vakcinát szállított az Európai Unió országaiba a szerződésekben foglalt 180 millió helyett. Az Európai Bizottság szerdán megszigorította az oltóanyagok exportjára vonatkozó szabályozását is.

Von der Leyen tájékoztatása szerint eddig az unióval szerződésben álló cégek 88 millió adag vakcinát szállítottak a tagországoknak, amelyek ebből 62 milliót használtak fel. Az unióban ez idáig 18,2 millió ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, 26 millióan pedig még csak az elsőt - közölte.

A hvg.hu beszámolója hozzáteszi, hogy az első negyedévben a következőképpen alakultak a szállítások: a BioNTech–Pfizer a vállalt 65 millió helyett 66 milliót, az AstraZeneca 120 millió helyett csak 30 milliót szállít; a Moderna viszont teljesíti a 10 milliós vállalását.

A második negyedévre ezek a számok azonban megsokszorozódnak: 

  • a BioNTech-Pfizertől 200 millió adagot,
  • a Modernától 35 millió adagot,
  • az AstraZenecától 180 helyett 70 millió adagot
  • az egydózisú Johnson & Johnsonból 55 millió adagot szállítanak az EU országai számára.

Így június végéig 305 millió kétdózisú és 55 millió adag egydózisú vakcina lesz, és ebben még nincsenek bent a jelenleg engedélyezés alatt álló oltások. 

Figyelmébe ajánljuk