Az omikron "alkut" kötött: Jobban fertőz, de kevésbé roncsolja a tüdőt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 19.

Katasztrófa

Más tünetekkel is jellemzik, mint a korábbi variánsokat.

A Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a vírus tüskefehérjéjének mutációi, amelyek képessé teszik arra, hogy kikerülje a szervezet védekező rendszerét, egyben tüdőbeli szaporodásának és súlyos megbetegítő képességének lehetőségeit is csökkentik.

A kutatócsoport vezetője, Ravi Gupta, aki a klinikai mikrobiológia professzora a Cambridge Egyetemen, elmondta: a látszólag kedvező eredmények ellenére további kihívásokra kell számítani, ugyanis munkájuk alapján megerősítést nyert, hogy

az omikron képes hatékonyabban kikerülni a szervezet védvonalát, ugyanakkor a betegség lefolyásához köthető tulajdonságok valószínűsíthetően felhígultak valamelyest.

Hangsúlyozta azonban, hogy  az omikron jelentős terjedése így is nagy közegészségügyi kihívást jelent.

Az  IFL Science -en megjelent beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy az omikron vírusvariáns másfajta tüneteket okoz a fertőzötteknél. A brit kormány járványügyi főtanácsadója, az Oxfordi Egyetem orvosprofesszora, John Bell nyilatkozott arról, hogy az eddigi tapasztalatok szerint sok eltérő tünet jelentkezi, míg a korábbi vírusvariánsoknál – például a deltánál – még jól behatárolható tünetek voltak jellemzőek. 

Az omikronnál viszont például a torokfájás, az orrdugulás és a hát környékén jelentkező izomfájdalom esetén is érdemes gyanakodni a koronavírus-fertőzésre.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.